Čína žiada USA, aby ukončili provokačné akcie v Juhočínskom mori
13 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Peking vyzval USA, aby „obmedzili vojenské operácie na mori a vo vzduchu“ v Juhočínskom mori a zdržali sa provokácie po tom, čo americký torpédoborec John S. McCain vstúpil do vôd okolo sporných Paracelových ostrovov, informuje portál RT.




"Žiadame USA, aby okamžite zastavili takéto provokatívne akcie a prísne kontrolovali a obmedzili vojenské operácie v mori a vo vzduchu," uviedol v piatok hovorca čínskej armády. "Armáda krajiny prijme všetky opatrenia potrebné na zabezpečenie národnej zvrchovanosti, ako aj na udržanie mieru a stability v Juhočínskom mori," dodal hovorca.

Prudkú reakciu Číny vyvolali nedávne aktivity USA v spornom regióne, konkrétne pohyby USS John S. McCain ( torpédoborec je súčasťou Destroyer Squadron 15 v rámci siedmej flotily a domovský prístav má na námornej základni Yokosuka v Japonsku), ktorý sa dostal do vôd okolo Paracelských ostrovov a ktoré si nárokuje Čína. Za posledných pár rokov Washington v regióne často uskutočňoval takzvané misie „slobody navigácie“ - ako aj misie vzdušného dozoru - a trval na tom, aby tamojšie operácie zabezpečovali námornú dopravu.

"Mám iba narodeniny - to nie je štátny sviatok". Putin poskytol veľký narodeninový rozhovor
Ruský prezident poskytol rozhovor televízii Rossija, v ktorom hovoril o Karabachu a Kirgizsku a povedal tiež, koho podporuje vo voľbách prezidenta v USA. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Peking naopak opakovane vyzýval USA, aby zastavili všetku vojenskú aktivitu v Juhočínskom mori a varoval, že v už aj tak citlivom regióne vytvára iba ďalšie napätie. Operácie USA vyústili do viacerých námorných a leteckých incidentov medzi americkou a čínskou armádou.

Juhočínske more, bohaté na prírodné zdroje, je neustálym zdrojom napätia medzi krajinami juhovýchodnej Ázie. Tento región je predmetom vzájomne sa prekrývajúcich územných a námorných nárokov niekoľkých štátov vrátane Číny, Vietnamu, Filipín, Indonézie, Malajzie a Bruneja. Okrem prechovávania obrovských prírodných zdrojov je tento región tiež dôležitou vodnou cestou, ktorou každoročne prúdi obchod v hodnote biliónov dolárov.

Trump tvrdí, že zostávajúce americké jednotky v Afganistane by mali byť doma „do Vianoc“
Prezident Donald Trump naznačil, že všetci americkí vojaci v Afganistane by mohli byť do Vianoc doma, pričom ide o vyhlásenie, ktoré je v rozpore so svojím vlastným poradcom pre národnú bezpečnosť, ktorý uviedol, že po novom roku zostane v... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár