Azerbajdžanský prezident hovorí Arménsku, že by sa malo poďakovať Putinovi za záchranu jeho krajiny
13 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vyzval arménskeho predsedu vlády Nikol Pashinyana, aby sa poďakoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za záchranu jeho krajiny. Podľa Alijeva Putin zachránil Arménsko, ktoré „stopercentne závisí na Rusku“, informuje portál RT.


"Keď nám Pashinyan dal ultimátum, čím urazil city Azerbajdžančanov, zaslúžil si byť za to potrestaný. A my sme ho potrestali. Mal by poďakovať Putinovi za to, že Rusko opäť prišlo zachrániť Arménsko,“ uviedol Alijev pre moskovský denník RBK.

V sobotu Rusko pomohlo sprostredkovať prímerie medzi Baku a Jerevanom. Počas dvoch dní od moskovského zasadnutia, ktoré na Putinovu žiadosť usporiadal minister zahraničia Sergej Lavrov, sa obe krajiny navzájom obviňovali z porušenia dohody.

Podľa Alijeva „100% závislosť“ Arménska od Ruska znamená, že Moskva má na Jerevan veľký vplyv. Vysvetlil, že opakovane žiada Rusko, aby presvedčilo arménsku stranu o „ukončení okupácie“ Náhorného Karabachu. Zatiaľ sa zdá, že Moskva nie je pripravená na tento krok.

Cichanovská dostala od bieloruskej vlády 15 000 dolárov predtým, ako utiekla z krajiny, tvrdí Lukašenko
Bieloruské orgány poskytli opozičnej prezidentskej kandidátke Svetlana Cichanovskej 15 000 dolárov, a to tesne predtým, ako odišla z krajiny do Litvy po voľbách 9. augusta, prehlásil prezident Alexandr Lukašenko, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Za dva týždne od začiatku bojov Putin opakovane požadoval zastavenie prestreliek v regióne. Aj keď Rusko vystupuje ako sprostredkovateľ v arménsko-azerbajdžanskom konflikte, Moskva je oficiálne spojencom s Jerevanom ako súčasť Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO) a bola by povinná pomôcť Arménsku, ak by na jeho medzinárodne uznávané územie narazilo.

V roku 1991 vyhlásil Náhorný Karabach nezávislosť od Azerbajdžanu - o 29 rokov neskôr, 27. septembra, došlo v regióne k najväčšiemu stupňovaniu bojov za takmer tri desaťročia. Baku aj Jerevan sa domnievajú, že majú silné nároky na oblasť, ktorá je medzinárodne uznávaná ako súčasť Azerbajdžanu, ale primárne ju obývajú etnickí Arméni.

Baku považuje enklávu za nelegálne okupovanú Arménskom a uviedol, že jej cieľom je znovu získať úplnú kontrolu nad jeho územím.

Kim Čong-un tvrdí, že socializmus zachránil Severnú Kóreu pred Covid-19, pričom nebola infikovaná ani jedna osoba
Kim Čong-un pripísal socialistickému režimu údajnú ochranu Severokórejčanov pred pandémiou Covid-19 s tým, že v jeho krajine nebol zaregistrovaný ani jeden prípad koronavírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár