Vedci skúmajú možnú mutáciu koronavírusu v Čile
12 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť, prečo vzdialený región v Patagónii hlásil 20 percent prípadov COVID-19 v Čile


Vedci v Čile skúmajú možnú mutáciu koronavírusu v južnej Patagónii. Vzdialená oblasť blízko cípu Južnej Ameriky v posledných týždňoch zaznamenala neobvykle nákazlivú druhú vlnu infekcií, píše aljazeera.com. Oblasť Magallanes, síce predstavuje iba jedno percento populácie krajiny, ale hlásila takmer 20 percent doterajších prípadov v Čile, čo naznačuje potenciálnu mutáciu vírusu. Podobné mutácie vírusu už boli pozorované na iných miestach, avšak vedci ešte nevedia čo to znamená pre bežného človeka.

„Začiatkom tohto týždňa bol počet nakazených v Magallanes rovnaký ako tu v hlavnom meste. Lenže Magallanes má najnižšiu hustotu obyvateľstva v krajine - 170 000 oproti ôsmim miliónom v Santiagu,“ uviedla Lucia Newmanová z Al Jazeera. "Odborníci tvrdia, že môže existovať veľa dôvodov ( na mutáciu vírusu ) vrátane počasia, ale nemôžu vylúčiť, že na vine je hlavne nová oblasť výskytu vírusu."

Predbežná štúdia, zameraná na štruktúru vírusu v Houstone v Spojených štátoch zistila, že posledným vzorkám dominuje nákazlivejší kmeň. Vedci tvrdia, že vďaka mutáciám môže byť vírus nákazlivejší, ale nemusí byť nevyhnutne smrteľnejší a ani nemusí brániť účinnosti potenciálnej vakcíny. "Niektoré z týchto premenných, ako napríklad chlad a vietor, sú spojené s vyššou mierou šírenia vo svete," uviedol pre agentúru Reuters Marcelo Navarrete z University of Magallanes.

Panamerická zdravotnícka organizácia ( The Pan American Health Organization ) pomáha čilským vedcom v snahe dozvedieť sa viac o víruse. Ich cieľom je potvrdiť to, či je nová verzia COVID-19 nákazlivejšia ako predošlá. "Ak sa táto hypotéza potvrdí, bolo by to znepokojujúce. Ak by sa nákaza, ktorú vidíme v Magallanes, rozšírila po celej krajine, znamenalo by to 25 000 nových prípadov denne, a to je skutočne nebezpečný scenár," uviedol námestník ministra zdravotníctva Arturo Zuniga.

Mali by sme sa obávať zmutovania vírusu Sars-CoV-2? (Sarah LaBrecque)
Komentár Sarah LaBrecque (The Guardian) Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Diana Zaťková