Poplach v košickej nemocnici: Na pomoc prišli vojaci, údaje sú hrozivé! Zle je na tom aj Nitra
12 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice každým dňom stúpa počet pacientov nakazených koronavírusom. V Nitre hľadajú dobrovoľníkov.


Kým pred týždňom zaznamenali v košickej nemocnici 16 infikovaných, dnes ich je spolu 40. Piati sú už napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Vzhľadom na to, že počet infikovaných pribúda, UNLP Košice, podľa informácií portálu 1.pluska.sk, vyčlenila všetky lôžka na Klinike infektológie a cestovnej medicíny pre pacientov nakazených koronavírusom. „Ide spolu o 50 lôžok,vrátane šiestich na JIS. Momentálne sú obsadené na 70 %,“ informoval výkonný riaditeľ pre vedu, výskum a vzdelávanie UNLP Peter Kizek.
Počty nakazených zdravotníkov stúpajú

Infekční pacienti s inými ochoreniami sú hospitalizovaní v priestoroch Kliniky pracovného lekárstva. Aktuálne sú tam umiestnení siedmi pacienti, 96 lôžok je pripravených na reprofilizáciu. „Pre pozitívnych pacientov sú určené priestory Kliniky pneumológie a ftizeológie. Ak by ani tie nepostačovali, vyčleníme lôžka na neurologickom oddelení. Bežní pacienti z týchto oddelení budú dočasne presunutí na iné medicínske pracoviská,“ doplnil Kizek. Košická nemocnica má aktuálne potvrdenú pozitivitu na koronavírus u 16 zamestnancov z deviatich medicínskych pracovísk (štyria lekári, desať sestier, jeden ostatný zdravotnícky personál a jeden administratívny zamestnanec).

Zdravotný stav zamestnancov s ochorením COVID-19 si našťastie nevyžaduje zatiaľ hospitalizáciu. „Momentálne testujeme ďalších zamestnancov i pacientov, s ktorými mohli prísť do styku. Otestovali sme už stovky ľudí, na výsledky testov čakáme,“ skonštatoval Martin Paulo, výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť v košickej nemocnici. „Vzhľadom na vzrastajúci počet infikovaných sme pozastavili plánované operácie a hospitalizácie. Akútna operatíva funguje v plnom rozsahu, teda o traumatologických a onkologických pacientov, alebo tam, kde hrozí riziko poškodenia zdravia, funguje zdravotná starostlivosť na 100 percent,“ doplnil Paulo.

Štúdie ukazujú, že upratovací personál sa nakazí koronavírusom dvakrát častejšie ako pracovníci na intenzívnej starostlivosti
Nová štúdia uskutočnená na univerzite v Birminghamu odhalila, že lekári nie sú najviac ohrození chytením koronavírusu medzi zamestnancami nemocnice, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár

V práci sú len zdraví zamestnanci

„Vo všeobecnosti platí, že naši zamestnanci v prípade akýchkoľvek prejavov respiračnej infekcie alebo iných príznakov v súvislosti s COVID-19 nevykonávajú zdravotnú starostlivosť. Zdravotnícki zamestnanci pri kontakte s pacientom používajú osobné ochranné pracovné prostriedky a pri ich použití je riziko prenosu infekcie na pacienta minimálne,“ zdôraznil Martin Paulo.

„Epidemiologická situácia nie je priaznivá, preto sme dočasne pozastavili aj prax medikov a študentov stredných zdravotníckych škôl. Jednotlivé nemocnice prerušili aj odborné stáže svojich lekárov, ktorí sa pripravovali na atestácie a presúvajú si ich späť na vlastné pracoviská,“ povedal Kizek.

Desivé výsledky novej štúdie chrípka vs koronavírus: Úmrtnosť na COVID je niekoľkokrát vyššia!
Nemecký virológ Christian Drosten hovoril o novej štúdii o úmrtnosti pacientov s koronavírusom. Pre priebeh ochorenia je podľa neho rozhodujúci najmä vek infikovaných. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zásobujú sa antigénovými testami

Prvých niekoľko stoviek antigénových testov mala UNLP Košice k dispozícii najdkôr na Klinike infektológie a cestovnej medicíny. „Vzhľadom na to, že sa osvedčili, zakúpili sme ďalšie dve tisícky antigénových testov, ktoré používame od piatka na testovanie pacientov, zamestnancov a oteckov pri pôrode,“ upresnil Kizek. Nemocnica aktuálne očakáva ďalších niekoľko tisíc antigénových testov.

Pri veľkokapacitnom odberovom mieste na Ipeľskej od minulého týždňa vypomáhajú dvaja príslušníci ozbrojených síl, ktorí usmerňujú dopravu a dohliadajú na plynulosť testovania. V odberovom mieste aktuálne odoberajú 350 vzoriek denne, spočiatku to bolo necelých 300 vzoriek.

Ministri na mimoriadnom rokovaní schválili zapojenie vojakov do boja s koronavírusom
Do boja s koronakrízou sa zapoja aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR). Na mimoriadnom rokovaní to dnes schválila vláda. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | SITA

Nitrianska nemocnica hľadá dobrovoľníkov

Fakultná nemocnica v Nitre hľadá dobrovoľníkov z radov študentov medicíny. Ich úlohou bude pomoc pri triáži, teda triedení akútnych pacientov, ktorí do nemocnice prichádzajú. Prihlásiť sa môžu študenti doktorského študijného programu v odbore všeobecné lekárstvo, ktorí majú za sebou najmenej osem semestrov. Pomôcť však môžu aj študenti programu v odbore ošetrovateľstvo v dennej forme štúdia, ktorí absolvovali najmenej dva semestre. „Prihlásiť sa môžu tiež dobrovoľníci študujúci program v odbore urgentná zdravotná starostlivosť v dennej forme štúdia, ktorí absolvovali časť štúdia v rozsahu najmenej dva semestre,“ informovalo portál 1.plus.sk vedenie FN.

V súčasnosti už vo veľkokapacitnom odberovom mieste vypomáhajú študenti z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. „Touto cestou sme chceli osloviť aj študentov z iných univerzít, u ktorých toho času prebieha dištančná forma štúdia, ak by vedeli vypomôcť pri triáži akútnych pacientov prichádzajúcich do FN Nitra,“ uviedla pre Plusku hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

Šokujúce skúsenosti mamičiek z personálu detského oddelenia nitrianskej nemocnice. Zhodujú sa: „Toto už nikdy viac!“
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.