Koronavírus sa stal politickým, už ho nedramatizujme, hovorí popredný nemecký virológ
12 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Mali by sme prestať s dramatizovaním nového koronavírusu. Obzvlášť, ak tu s nami bude ešte dlho, hovorí popredný nemecký odborník na virológiu Hendrik Streeck. Jeho slová citoval portál CNN Prima News.


„Áno, máme dočinenie s vážnym vírusom, ale nesmieme ten vírus tak dramatizovať, dokonca predramatizovávať,“ uviedol Streeck na nedávnej konferencii „Nové myslenie“ v Hamburgu. Podľa neho je v boji s koronavírusom potrebné vrátiť sa k normálnemu životu a nemať toľko strachu.

Streeck je nemecký epidemiológ, profesor virológie, výskumný pracovník v oblasti HIV a tiež riaditeľ Inštitútu pre virológiu a výskum HIV na univerzite v Bonne. Podľa portálu novinyanovinky.cz patrí v Nemecku k najcitovanejším, keď sa diskutuje či píše o korone. Na margo situácie vo svojej krajine hovorí, že má v súčasnosti úplne normálne, štandardné a ničím nevybočujúce čísla úmrtnosti.

Koronavírus má i „prospešnú“ vlastnosť, odhalili vedci
Bielkovinu, ktorá zaisťuje prienik koronavírusu do buniek, sa snažia americkí vedci použiť na výrobu lieku proti bolesti. Uviedol portál Evo-rus.com. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Vedec ďalej uviedol, že zo sociálneho hľadiska nie sú infekcie bez príznakov úplne zlé. „Čím viac ľudí je nakazených a nevyvíjajú sa u nich žiadne symptómy, tým viac sú – aspoň na krátky čas – imúnni. Už nemôžu ďalej prispievať k šíreniu pandémie,“ povedal Streeck. Za najdôležitejšie považuje mať k dispozícii testy, ktoré dokážu ukázať výsledok v priebehu niekoľkých minút. Ich zmyslom je, aby sa spoločenský život tak neobmedzoval a zdraví ľudia nemuseli byť v karanténe.

Ochorenie COVID-19 a jeho následky sú podľa Streecka menej fatálne, ako sa predpokladalo. „Tento vírus je smrteľný len pre malý počet ľudí, rovnako ako iné vírusy,“ cituje ďalej jeho slová portál CNN Prima News.

Odborník ešte v auguste podotkol, že pri hodnotení by sme nemali posudzovať len čisto počet nakazených, pretože to nie je jediným merítkom hrozby pandémie. Prípady infikovaných rastú najmä medzi mladými, čo môže byť jeden z dôvodov, „že nevidíme takmer žiadny nárast počtu úmrtí“, uvádza portál novinyanovinky.cz. Vyzýval tiež k zmene stratégie ohľadom rozsahu a času trvania vládnych obmedzení.

Denné rekordy môžu byť nebezpečné strašenie, samotné číslo nehovorí nič
Matematik Richard Kollár z Univerzity Komenského sa zaoberá aj vývojom pandémie na Slovensku. Súčasné čísla nakazených nemuseli byť podľa neho také vysoké, pokiaľ by sa v predchádzajúcom období viac testovalo. Dobrá správa však je, že zatiaľ je u... Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Teraz dokonca tvrdí, že pandémia je už politická záležitosť. „Vírus sa stal až príliš politickou témou, napriek tomu, že by ňou vôbec nemal byť,“ uviedol Streeck. „Je potrebné pripustiť, že to bude dlhodobá záležitosť. Musíme sa vyrovnať s tým, že sa vírus stane normálnou súčasťou nášho života,“ načrtáva ďalšiu perspektívu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová nedávno varovala, že do Vianoc môžu mať viac ako 19-tisíc pozitívnych prípadov denne. Streeck jej odhad podľa CNN Prima News ešte navýšil, pridal však jedno výrazné „ale“. „Áno, viem si predstaviť 20-tisíc novo nakazených denne, sú to enormné čísla a môže to znieť ako apokalypsa. Ale nemali by sme sa strachovať. Pretože priebeh ochorenia je u väčšiny pacientov mierny, alebo celkom bez príznakov,“ vysvetlil virológ vo vysielaní verejnoprávnej televízie ARD.

Streeck zároveň upozorňuje aj pred prílišným optimizmom okolo vakcíny. „Práve v posledných fázach testovania dochádza k mnohým prekvapeniam, s ktorými sa často nepočíta,“ uviedol z vlastnej skúsenosti. Myslí si, že vírus tu s nami môže byť ešte dlho, ale príliš veľa strachu je zbytočného. „Mnohí sa s ním už stretli alebo sa ešte len stretnú, či chceme alebo nie,“ dodal Streeck.

Merkelová súhlasí s prijatím prísnejších protikoronavírusových opatrení
Kancelárka Angela Merkelová a starostovia najväčších nemeckých miest sa v piatok dohodli na prijatí prísnejších protikoronavírusových opatrení vrátane prísnejších pravidiel pre nosenie masiek na súkromných spoločenských zhromaždeniach, informuje... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Okrem toho podľa portálu novinyanovinky.cz odporúča, aby sme z kultúry zákazov prešli do kultúry povolenia. „Keď budeme trochu dávať pozor, máme možnosť s relatívne malými obmedzeniami s vírusom žiť. Keď budeme len zakazovať, čoskoro nás už nikto nebude poslúchať,“ je presvedčený Streeck.

Podľa neho nikto, „žiadny politik, žiadny virológ, žiadny epidemiológ nepozná jediný správny spôsob, ako sa vysporiadať s pandémiou. Môžeme len vyskúšať veci a tiež nám musí byť umožnené robiť chyby“.

Čo ste možno nevedeli? Profesor Streeck spolu s jeho tímom vypracovali dnes už uznávanú tzv. Heinsberg štúdiu, v ktorej ako prví identifikovali stratu čuchu a chuti ako typické príznaky nového koronavírusu. Okrem toho tiež zistili, že vo väčšine prípadov dochádza k nákaze vtedy, keď sú ľudia po istý čas v tesnom kontakte. Pri dotyku povrchov s vírusovými časticami, napríklad pri nakupovaní, je toto riziko podľa ich výskumu minimálne.

Desivé výsledky novej štúdie chrípka vs koronavírus: Úmrtnosť na COVID je niekoľkokrát vyššia!
Nemecký virológ Christian Drosten hovoril o novej štúdii o úmrtnosti pacientov s koronavírusom. Pre priebeh ochorenia je podľa neho rozhodujúci najmä vek infikovaných. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.