Kauza Arca Capital: Jej nový záchranca veľa dôvery nevzbudzuje
12 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Investori sú stále v neistote a nevedia, koľko peňazí, ktoré už vložili do Arca Capital, sa im vráti naspäť.


Finančná skupina Arca Capital minulý týždeň oznámila, že sa jej podarilo nájsť investora, ktorý by jej mal pomôcť z ťažkostí. Tým záchrancom by mala byť, podľa Aktuality.sk, britská firma Blantyre Capital, ktorá by mala skupine poskytnúť dlhodobý kapitál na prekonanie súčasných problémov. Arca Capital bližšie informácie k tejto ohlásenej transakcii neposkytla. Na dodatočné otázky portálu aktuality.sk taktiež neodpovedala. Čo to bude znamenať pre investorov, je v tejto chvíli stále otázne. Pri pohľade na britskú spoločnosť však ľudia, ktorí požičali Arca Capital, zatiaľ veľkú dôveru vo vyplatení peňazí nemôžu mať.

Matovičova manželka nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro
Manželka premiéra Igora Matoviča (OĽANO) Pavlína Matovičová nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro. Uviedol to v sobotu počas brífingu premiér. Poukázal na to, že jeho manželka má tri zmenky v Arca Investments, každú vo výške 200.000... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Veritelia môžu prísť o polovicu vkladov

Aktíva Blantyre Capital totiž dosahujú zhruba 1,5 milióna libier (1,65 mil. eur). Podľa Radoslava Valka z poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance, ak chce táto britská firma pomôcť skupine Arce Capital zo svojich vlastných zdrojov, musí ich mať toľko, aby dokázala vyplatiť všetky nevyplatené zmenky, úroky a všetko, čo je po splatnosti.

„Ak by toľko zdrojov nemala a má len ich časť, jej zámerom by mohlo byť pomôcť Arce Capital získať len taký kapitál, aby mohla finančná skupina dôjsť do reštrukturalizácie. Veritelia by však stále prišli o 50 percent vkladov,“ približuje Valko. „Otáznik tiež visí nad tým, prečo by to Blantyre Capital robil? Ide z ich strany o pôžičku, aj keď ja osobne neverím tomu, že by sa našiel investor, ktorý by v tomto čase požičal firme žiadajúcej o ochranu pred veriteľmi - alebo majetkový vstup do akcionárskej štruktúry,“ vysvetľuje ďalej Valko.

AKTUALIZOVANÉ: SMER-SD podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital
Strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | SITA

Investície do problémových firiem

Nový záchranca nevzbudzuje u Valka dojem serióznej spoločnosti, nakoľko jeho web neobsahuje žiadne dôležité informácie. Blantyre Capital okrem iného spravuje aj fond o objeme vyše 100 miliónov eur, ktorý investuje do problémových firiem po celej Európe. „Ak aj nejaký fond má aktíva, ešte to neznamená, že má aj disponibilne voľný kapitál. Aktíva totiž môžu byť alokované v iných spoločnostiach, ktoré v minulosti mali problémy,“ dodáva Valko.

Ako ďalej uvádza tento odborník na investície, ďalším variantom môže byť, že Blantyre Capital bola založená za účelom lacného vykúpenia dlhov počas reštrukturalizácie. Ak by totiž štát povolil reštrukturalizáciu, Arca Capital by nemusela splatiť celkový dlh veriteľom, ale len jeho časť (minimálne 50 percent), čím by sa zbavila 50 percent dlhov cez zahraničnú spoločnosť.

Šéf Arcy Rastislav Velič sa zbavuje osobného majetku. A nie je sám! Odborníci neveštia nič dobré
Nesplatené zmenky Arca Capital by mali splácať aj ich ručitelia, tí sa však potichu zbavujú svojho nehnuteľného majetku Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nejde o vymyslené informácie?

V neposlednom rade do úvahy tiež prichádza aj to, či nejde o vymyslené informácie, aby sa spomalil mediálny a politický tlak na Arcu Capital. „O novom investorovi Arcy Capital, ktorý má disponovať tak obrovským množstvom peňazí, je veľmi málo dát a i tie informácie, ktoré sú dostupné, sú oklieštené. Aj preto táto správa nepôsobí veľmi dôveryhodne. Avšak, ak by bola predsa len pravda to, že Blantyre Capital bude Arcu Capital financovať, tak určite nie až do stavu úplného vyplatenia veriteľov, ale len do stavu, aby štát povolil reštrukturalizáciu – čo bude stále veľmi významná strata pre všetkých veriteľov,“ uzavrel podľa Aktuality.sk finančný odborník Radoslav Valko.

Kde investovala Pavlína Matovičová? Sieť firiem Arcy by mali rozpliesť vyšetrovacie orgány
Investície premiérovej manželky v investičnej spoločnosti Arca vyvolávajú už dlhší čas otázniky. Odpovedať na to, kto komu požičiaval podľa ekonóma nie je taká jednoduché Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.