Briti chcú chytať člny migrantov v Lamanšskom prielive do sietí
12 | 10 | 2020 I Diana Zaťková



Podľa bývalého vysokopostaveného člena Kráľovského námorníctva, ktorého úlohou je zabrániť cestám migrantov cez Lamanšský prieplav, ministerstvo vnútra povoľuje použitie sietí na zabránenie týmto cestám na malých člnoch do Veľkej Británie, aby požiadali o azyl, informuje The Guardian.


V rozhovore pre Daily Telegraph veliteľ tajného kanálu ministerstva vnútra Dan O'Mahoney uviedol, že siete môžu byť použité na upchatie vrtúľ a zastavenie člnov pri pokuse o prechod cez Doverský prieliv. O'Mahoney pre Telegraph povedal: „Deje sa to takto, áno. Takže bezpečne vypneme motor a potom vezmeme migrantov na palubu nášho plavidla.“


Táto taktika je poslednou, o ktorej sa hovorí, že ju ministri a úradníci zvažujú. Okrem toho pomocou vodného dela vytvárajú vlny na zatláčanie plavidiel, blokujú migrantov na ropných plošinách a posielajú ich na viac ako 5 000 míľ vzdialený ostrov Ascension v južnom Atlantiku.


Zatiaľ čo počet osôb prichádzajúcich do Veľkej Británie v malých člnoch sa tento rok zvýšil takmer štvornásobne - na viac ako 7 000, celkový počet žiadostí o azyl, ktoré vláda Spojeného kráľovstva dostala od apríla do júna sa v porovnaní s prvými tromi mesiacmi tohto roku (kým došlo k pandémii Covid-19) znížil takmer na polovicu.


Turistka vrátila ukradnuté artefakty z Pompejí. Mali byť „prekliate“
Kanaďanka poslala ukradnutú keramiku späť do Pomejí. Obviňuje ju z dlhoročnej smoly Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Mário Martinka

O'Mahoney pre Telegraph uviedol, že siete sú jednou z mnohých metód,  "ktoré môžeme nasadiť v priebehu nasledujúcich mesiacov. Ale vzhľadom na to, že ich zatiaľ nepoužívame, nemôžem ich podrobne rozoberať ... Spolupracujeme s oddeleniami námornej bezpečnosti, orgánmi činnými v trestnom konaní a vojenskými jednotkami, prichádzame s novou taktikou riešenia tohto problému".


Dodal: „Určite sme veľmi, veľmi blízko k tomu, aby sme dokázali operativizovať taktiku bezpečného návratu, keď urobíme bezpečný zásah na migrujúcom plavidle, vezmeme migrantov na naše plavidlo a potom ich odvezieme späť do Francúzska.“


O'Mahoney použil rozhovor na odhalenie štvorstupňového plánu riešenia problému nelegálnej migrácie - využitie sociálnych médií na pokus o zastavenie prílivu migrantov z Afriky a Blízkeho východu do severného Francúzska, čím sa znížil počet žiadateľov o azyl, fyzické bránenie vstupu do Veľkej Británie a reformovanie britského azylového systému.


Kim Čong-un tvrdí, že socializmus zachránil Severnú Kóreu pred Covid-19, pričom nebola infikovaná ani jedna osoba
Kim Čong-un pripísal socialistickému režimu údajnú ochranu Severokórejčanov pred pandémiou Covid-19 s tým, že v jeho krajine nebol zaregistrovaný ani jeden prípad koronavírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Poslednej časti sa dotkla ministerka vnútra Priti Patelová vo svojom prejave na virtuálnej konferencii konzervatívnych strán minulý týždeň. Azylový systém označila za „zásadne porušený“ a prisľúbila nové zákony zakazujúce azyl osobám, ktoré používajú neoficiálne cesty na vstup do Veľkej Británie.


Ministerka vnútra na svojom vystúpení uviedla, že v budúcom roku zavedie právne predpisy, ktoré zabránia „nekonečným právnym nárokom“ od odmietnutých žiadateľov o azyl, a je ochotná čeliť „nepopulárnosti na twitteri“ s cieľom znížiť počet sťažností.


Facebook odstraňuje stovky falošných profilov viazaných na pro-Trumpovu skupinu
Sociálna sieť Facebook odstránila stovky falošných profilov, ktoré prepojila s konzervatívnou skupinou Turning Point USA za uskutočňovanie organizovaných útokov na túto stránku, vrátane pokusov ovplyvňovať verejné rozhovory zaplavením... Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Diana Zaťková