Žlčníkové kamene: Čo na ne zaberá a ako sa im vyhnúť
11 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Problémy so žlčníkom sú najčastejšie zdravotné ťažkosti. Pri každom 10. dospelom človeku navyše dochádza k tvorbe žlčových kameňov, informuje server nasehvezdy.cz. Čo na ne zaberá?


Žlčové či žlčníkové kamene sa môžu hromadiť v žlčníku či upchať žlčovod a vyvolať veľmi bolestivú koliku.
Nezdravá strava i genetika

Prečo sa žlčové kamene tvoria, na to nemajú vedci presnú odpoveď. Určitú úlohu hrá genetika, riziko vzniku potom zvyšuje strava s nedostatkom vlákniny a nadbytkom tukov.

Kamene častejšie trápia obéznych ľudí, ale aj tých, ktorí svoje telo trápia extrémnymi jednostrannými diétami.

Respirátor ako kľúčový ochranný prostriedok: Vedec radí, ako ho dezinfikovať
Respirátory sú určené len na jednorazové použitie. Podľa vedcov z ČVUT ale existuje niekoľko metód ich núdzovej sterilizácie. Vďaka nej je možné respirátory niekoľkokrát opakovane použiť, a to často len s nepatrnou stratou filtračných schopností.... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Timotej Dudka

Neškodné aj život ohrozujúce

Kamene sa tvoria, keď žlčník produkuje viac žlče, než koľko jej potrebuje napríklad na trávenie. Prebytočná žlč sa uloží v žlčníku. Tam sa ale začne zahusťovať a k tvorbe kameňov stačí už len kúsok.

Kamene môžu byť veľké od niekoľkých milimetrov až po veľkosť slepačieho vajca. Kým tie naozaj veľké nemusia okrem pocitu tlaku nijako škodiť, tie malé môžu upchať žlčovod. To sa prejaví veľmi silnou bolesťou. Navyše sa upchatý žlčník môže zapáliť.

Ako ošetriť štípance od hmyzu prírodnými prostriedkami
Je koniec leta, čas grilovania a prechádzok v prírode. Tie vám ale často prekazia bolestivé štípance od hmyzu, najmä od komárov. Ako sa s nimi vysporiadať bez medikamentov vám odporúča server Nasehvezdy.cz. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Timotej Dudka

Účinná prevencia

Z dlhodobého hľadiska je vhodnou prevenciou jedálniček s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom vlákniny. Pomôcť môže aj užívanie pestrecu mariánskeho, ktorý mení konzistenciu žlče a tým nielen bráni tvorbe nových kameňov, ale aj prispieva k rozpúšťaniu tých existujúcich.

Ľuďom, ktorí majú problémy so žlčníkom takpovediac v rodine sa odporúča tiež pitie čaju z lopúcha či púpavy.
Operácie bez preliatia krvi

Ak je žlčník plný kameňov, je nutné ho odstrániť. V súčasnosti sa tento tento zákrok vykonáva väčšinou laparoskopicky. Niekedy je možné rozbiť kamene ultrazvukom a potom počkať, až zo žlčníka odídu spolu so žlčou.

Recept na mladistvý vzhľad podla 51-ročnej Jennifer Lopez
Jennifer vyzerá posledných dvadsať rokov rovnako dobre. Pritom si herečka dopriala aj materstvo a nie je ani VIP zákazníkom žiadnej zo známych kliník plastickej chirurgie. Zadarmo jej krása ale rozhodne nie je, píše portál Kinotip2. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Timotej Dudka