Ruský predaj automobilov sa opäť zvyšuje, dôsledkom pendemických oapterní na európskych trhoch
11 | 10 | 2020 I Marek Molnár

V Rusku minulý mesiac vzrástol dopyt po nových automobiloch, pričom tržby v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástli až o 3,4 percenta, zatiaľ čo rastúca neistota v súvislosti s Covid-19 stále ovplyvňuje automobilový priemysel v mnohých európskych krajinách, informuje portál RT.


Podľa údajov od Asociácie európskych podnikov (AEB) ruskí zákazníci v septembri nakúpili viac ako 154 400 nových automobilov a úžitkových vozidiel. Predchádzajúci mesiac znamenal ďalší pozitívny výsledok pre ruský trh s automobilmi, ktorý na začiatku tohto štvrťroka začal vykazovať známky oživenia.

V júli sa predaj automobilov zvýšil približne o sedem percent, rast však v auguste nepokračoval a nákupy klesli o 0,5 percenta. Napriek poklesu bol ruský trh s automobilmi na konci leta uznaný ako druhý najväčší v Európe.

Aj keď celkový predaj v septembri pokročil, registrácie za prvých deväť mesiacov boli stále nižšie o takmer 14 percent oproti rovnakému obdobiu pred rokom.

Covid-19 do roku 2021 vtlačí do extrémnej chudoby až 150 miliónov ľudí, varuje Svetová banka
Svetová banka varovala, že v roku 2020 sa má po prvý raz za viac ako 20 rokov zvýšiť extrémna globálna chudoba v dôsledku „mimoriadnej“ krízy, ktorá je spojená s Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Vedúci predstavitelia priemyslu a analytici tvrdia, že minulý mesiac mohol byť zvýšený dopyt spojený s rastúcou neistotou v súvislosti s koronavírusmi a stavom ruskej národnej meny, rubľu. Rubeľ voči doláru klesol asi o sedem percent a za posledný mesiac klesol oproti euru asi o päť percent.

"Pokračujúci pokles výmenného kurzu rubľa určite podporuje zvýšený dopyt po automobiloch," uviedol Artom Zyabin, vedúci analytického oddelenia jedného z najväčších obchodných zastúpení v krajine, Avtomir.

Analytici ďalšieho významného ruského predajcu automobilov Rolf súhlasili s tým, že oslabujúci rubeľ môže byť jedným z kľúčových faktorov stimulujúcich dopyt. Podľa riaditeľa pre rozvoj podnikania v Rolfe Vladimira Mirošnikova sa milovníci automobilov ponáhľajú nakupovať vozidlá skôr, ako dôjde k možnému zvýšeniu ceny.

COVID-19 do Vianoc naozaj zmizne, výrazne zoslabol, je tu šialenstvo, tvrdí česká virologička
Molekulárna genetička a virologička Soňa Peková si myslí, že sa potvrdzuje, že Covid nie je z prírody. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.