Rusi tvrdo zaútočili na lietadlo snažiace sa špehovať ich základňu v Arménsku
11 | 10 | 2020 I Imrich Kovačič

Ruský systém elektronického boja Krasucha-4 bez varovania „oslepil“ výzvedné lietadlo americkej výroby patriace zrejme Turecku. Uviedol portál Avia.pro.


Ruská armáda zaútočila na americké vojenské lietadlo neďaleko hraníc s Arménskom a znefunkčnila jeho satelitnú komunikáciu.


Vojenské lietadlo americkej výroby CL-600 ARTEMIS sa zjavne pokúsilo priblížiť k ruskej vojenskej základni v Gyumri na území Arménska. Ruská armáda ale výzvedné lietadlo pomocou silného elektronického rušiaceho systému dočasne úplne znefunkčnila. Monitorovacie zariadenia naznačili, že bez možnosti satelitného navádzania lietadlo dokonca narušilo vzdušný priestor Arménska.



Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií by mohlo ísť o turecké vojenské lietadlo. Narušilo vzdušný priestor Arménska a priblížilo sa k ruskej vojenskej základni. Vďaka elektronickému potlačeniu však lietadlo jednoducho „zhaslo“. Podľa odborníkov to mohol spôsobiť ruský systém elektronického boja Krasucha-4. Oficiálne zdroje ale zatiaľ tieto informácie nepotvrdili.


Arménsko a Azerbajdžan súhlasia s prímerím v spornom Náhornom Karabachu
Arménsko a Azerbajdžan sa po rokovaniach v Moskve dohodli na zastavení nepriateľstva v napadnutom Náhornom Karabachu, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Prímerie má začať platiť 10. októbra, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Snímok zobrazuje trasu vojenského lietadla americkej výroby s potlačeným systémom GPS. Súdiac podľa značnej odchýlky niekoľkých desiatok kilometrov bolo prieskumné lietadlo napadnuté elektronickou zbraňou. Jeho transpondér udávajúci polohu bol napokon úplne nefunkčný.



USA zatiaľ neposkytli oficiálne stanovisko k pohybu vojenského lietadla svojej výroby v blízkosti hraníc s Arménskom.


Považuje Erdogan Kaukaz za svoj sultanát, alebo ho Rusko napokon “umravní”?
Turecký prezident Erdogan vycítil nové geopolitické šance. Podľa neho je čas z nich zlízať smotanu. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Ivan Brožík