Facebook odstraňuje stovky falošných profilov viazaných na pro-Trumpovu skupinu
11 | 10 | 2020 I Diana Zaťková



Sociálna sieť  Facebook odstránila stovky falošných profilov, ktoré prepojila s konzervatívnou skupinou Turning Point USA za uskutočňovanie organizovaných útokov na túto stránku, vrátane pokusov ovplyvňovať verejné rozhovory zaplavením spravodajských článkov pro-Trumpovými komentármi a dezinformáciami, informoval The Guardian.









Tento krok bol vyvolaný správou, ktorá sa objavila minulý mesiac vo Washingtone Post a ktorá zistila, že Turning Point Action, pridružená pro-Trumpova skupina, platila tínedžerom zverejňovanie koordinovaných správ na webe, čo je v rozpore s pravidlami Facebooku.




Facebook uviedol, že odstránil 276 falošných účtov, vrátane 200 účtov na Facebooku a 76 účtov na Instagrame.


Potrebujeme zintenzívniť našu hru proti Číne na západnom Balkáne, tvrdí vysoký úradník EÚ  
Jonathan Hatwell, šéf čínskej divízie diplomatickej zložky EÚ vyhlásil, že "prehrávame našu hru" s Čínou na západnom Balkáne. Ten sa čoraz viac považuje za bojisko systémového súperenia EÚ s Pekingom, informuje portál SCMP. Posledná... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Komentáre účtov sa zaoberali témami ako „Covid-19, kritikou demokratickej strany a kandidáta na prezidenta Joea Bidena a chválením prezidenta Trumpa a republikánskej strany“, uviedol Facebook a dodal, že toto správanie porušilo politiku platformy proti „koordinovanému neautentickému správaniu“.


Tieto falošné profily komentovali najčastejšie stránky Washington Post, Fox News, MSNBC, CNN a New York Times, uvádza sa v správe Facebooku. Siete sa pôvodne začali aktivovať pred voľbami v roku 2018 a boli pozastavené až do júna.

Jednotlivci v pozadí účtov pomocou fotografií vytvorili falošné profily, z ktorých mnohé boli odstránené automatizovaným detekčným softvérom Facebooku a prepojené s Rally Forge. „Aj keď sa ľudia v pozadí tejto siete pokúsili utajiť svoju identitu a koordináciu, naše vyšetrovanie spojilo túto aktivitu s Rally Forge,“ uviedol Facebook.


Huawei sa bude podieľať na výstavbe ruských vysokorýchlostných diaľnic
Spoločnosť Ruskej štátnej infraštruktúry Avtodor a čínsky technologický gigant Huawei sa dohodli na vývoji vysokorýchlostných diaľnic v Rusku, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Facebook uviedol, že vďaka tomu bude mať Rally Forge na platformy zakázaný prístup. Boli však položené otázky, prečo spoločnosť nepodnikla kroky proti spoločnosti Turning Point USA, a to aj napriek zisteniu, že Rally Forge pracuje v mene organizácie. Turning Point USA je stále prítomný na Facebooku s viac ako 1,8 miliónmi sledovateľov.


Spoločnosť Turning Point USA vo vyhlásení uviedla, že obvinenia sa týkajú spoločnosti Turning Point Action, ktorá je pridruženým subjektom. „Túto chybu označil komunikačný tím spoločnosti Facebook,“ uvádza sa v nej. Facebook ustúpil a uviedol, že existujú dôkazy, ktoré ich spájajú.


Turning Point Action založil minulý rok Charlie Kirk, zakladateľ spoločnosti Turning Point USA, neziskovej organizácie so sídlom vo Phoenixe, ktorá prijíma študentov vysokých škôl, aby sa zasadzovali za konzervatívne ideály. Skupina zverejňuje na svojich stránkach videá, ktoré podporujú Trumpa a ďalších konzervatívnych politikov. Trump a jeho syn Donald Trump mladší predniesli prejavy aj na podujatiach Turning Point USA alebo Turning Point Action, naposledy počas júnovej kampane vo Phoenixe.


Putin, ktorý nalieha na prímerie v Náhornom Karabachu, potvrdzuje, že Rusko bude plniť záväzky paktu týkajúceho sa Arménska
Ruský prezident Vladimir Putin označil pokračujúce vojenské stretnutie v spornom Náhornom Karabachu za „tragédiu“ a v prípade potreby naznačil, že dodrží dlhoročnú ruskú zmluvu o vzájomnej obrane s Arménskom, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Odstránenie falošných profilov prichádza v čase, keď Twitter a Facebook tvrdo zakročujú proti neautentickému politickému diskurzu pred novembrovými voľbami v USA. Firmy v oblasti sociálnych médií sa tiež snažili obmedziť príspevky Donalda Trumpa, ktoré hromadne rozširovali dezinformácie o hlasovaní.


Twitter medzitým vo štvrtok oznámil, že pozastavil 104 účtov spojených s iránskym úsilím o zintenzívnenie debát o streľbe na Georga Floyda a ďalších otázkach rasovej spravodlivosti v USA. Platforma uviedla, že v niektorých prípadoch boli účty ukradnuté ich pôvodným vlastníkom.


Živnostníci pozor! Od januára si opäť priplatíte, štát vám zdvihne odvody
Niektorým živnostníkom sa navyše pridajú aj odložené platby z prvej vlny pandémie. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.