Zakladateľ uznávaného Berlínskeho filmového festivalu bol poradcom Goebbelsa
10 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Alfred Bauer bol kľúčovým poradcom Reichsfilmintendanz, riadiaceho orgánu nacistickej filmovej politiky.


Berlínsky filmový festival, ktorý sa pýši propagáciou liberálnych hodnôt a tolerancie, bol otrasený výskumom, ktorý potvrdil, že jeho prvý režisér klamal o tom, že sa postavil proti nacistickému režimu, naopak, bol „nedočkavým mužom“, ktorý spolupracoval s Josephom Goebbelsom . Aféru zaznamenali všetky svetové médiá, medzi nimi aj portál thetimes.co.uk.

Alfred Bauer, ktorý bol riaditeľom festivalu Berlinale od jeho uvedenia na trh v roku 1951 až do roku 1976, bol kľúčovým poradcom Reichsfilmintendanz, riadiaceho orgánu nacistickej filmovej politiky, odhalila štúdia Leibnizovho inštitútu pre súčasné dejiny. Bol členom nacistickej strany, polovojenského krídla Sturmabteilung (SA) známeho ako Stormtroopers, Nemeckého študentského zväzu nacionálneho socializmu a Združenia právnikov národného socializmu.

Alfred Bauer údajne systematicky zahaľoval svoje postavenie v nacistickom filmovom priemysle. Vedenie filmového festivalu je zdesené. Podľa štúdie prvý riaditeľ Berlínskeho medzinárodného filmového festivalu Alfred Bauer hral v národnosocialistickom režime dôležitejšiu úlohu, ako sa doteraz vedelo. Po oznámení výsledkov štúdie na Mníchovskom inštitúte pre súčasné dejiny (IfZ), ktorú zadal práve "Berlinale" , Bauer po roku 1945 systematicky zatajoval svoje postavenie vo filmovom priemysle počas nacistickej éry .

Sovietsky zväz prišiel počas nacistickej agresie takmer o tretinu svojho bohatstva (Jurij Rubcov)
Komentár Jurija Rubcova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová


Podľa autora štúdie, historik Tobiasa Hofa, je zrejmé, že prostredníctvom svojej práce v Reichsfilmintendanz Bauer nie zanedbateľne prispel k fungovaniu nemeckého filmového systému počas nacistickej diktatúry, a teda k jeho stabilizácii a legitimácii .

Zistenia o zodpovednosti Bauera v Reichsfilmintendanz a jeho správaní v procese denacifikácie sú prekvapivé, uviedla generálna riaditeľka Berlinale Mariette Rissenbeek. Bauer režíroval Berlinale od jeho začiatkov v rokoch 1951 až 1976. Po jeho smrti bola po ňom pomenovaná hlavná cena festivalu.. Výskum Die ZEIT odhalil v januári jeho vysoké postavenie v nacistickej filmovej byrokracii.

Vynára sa otázka, ktoré osobnostiy formovali nemeckú kultúrnu scénu v povojnových rokoch, uviedol Rissenbeek. „Nové poznatky tiež menia pohľad na zakladajúce roky Berlinale.“ Na čele filmového festivalu je od leta 2019 holandská Mariette Rissenbeek a taliansky Carlo Chatrian .

Hof vyhodnotil štúdie o histórii nacistických filmov a okrem iného skúmal vo Federálnych archívoch, Národnom archíve a správe záznamov vo Washingtone a v Deutsche Kinemathek. Podľa IfZ vyšlo najavo, že Bauer ako poradca Reichsfilmintendanz v rokoch 1942 až 1945 bol dobre informovaný o celom nemeckom filmovom priemysle a zohrával ústrednú úlohu pri plánovaní výroby.

V Nemecku odsúdili po 75 rokoch bývalého nacistického dozorcu
Krajinský súd v nemeckom meste Hamburg uznal vo štvrtok za vinného 93-ročného bývalého príslušníka nacistických oddielov Schutzstaffel (SS) a dozorcu v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof, ktorý bol obvinený zo spoluúčasti na vraždách 5232... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Reichsfilmintendanz vznikol ako ústredná inštitúcia na kontrolu filmovej produkcie v nacistickom režime dekrétom ríšskeho ministra pre verejnú osvetu a propagandu Josepha Goebbelsa. Reichsfilmintendanz bolo v priamom kontakte s Goebbelsom.

Ako jeden z dvoch hovorcov Reichsfilmintendanz bol Bauer zodpovedný za skutočné spracovanie obchodných procesov. Dokumenty naznačovali, že si musel byť vedomý úlohy Reichsfilmintendanz a uznal dôležitosť filmu pre nacistický projekt spoločnosti a vlády.

Podľa Hofa sa právnik Bauer už v roku 1933 pripojil k rôznym národno-socialistickým organizáciám a v roku 1937 sa stal členom NSDAP. Počas procesu denacifikácie (1945–1947) sa pokúsil utajiť svoju úlohu v nacistickom režime zámernými nepravdivými výrokmi, polopravdami a tvrdeniami a v niekedy chaotických podmienkach povojnového Berlína budoval svoj falošný obraz protinacistického bojovníka.

Hof zdôrazňuje Bauerovu „drzosť a prenikavosť“. 6. júla 1950 navrhol memorandum pre starostu Berlína Ernsta Reutera, troch spojeneckých veliteľov miest a Združenie berlínskeho filmového priemyslu o zriadení filmového ústavu a filmového festivalu. Festival potom začal písať svoju históriu pod vedením Bauera v júni 1951.

V Nemecku odsúdili po 75 rokoch bývalého nacistického dozorcu
Krajinský súd v nemeckom meste Hamburg uznal vo štvrtok za vinného 93-ročného bývalého príslušníka nacistických oddielov Schutzstaffel (SS) a dozorcu v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof, ktorý bol obvinený zo spoluúčasti na vraždách 5232... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR