Ukrajina žiada Google a Apple, aby zneprístupnili ruské aplikácie sociálnych sietí
10 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) požiadala spoločnosti Google a Apple o zákaz aplikácií, na ktoré sa vzťahujú sankcie na ukrajinskom území, vrátane ruskej sociálnej siete VKontakte (VK), ktorá je najpopulárnejšou webovou stránkou v Európe, informuje portál RT.


Dvaja americkí technologickí giganti prevádzkujú najpopulárnejšie svetové trhy s aplikáciami, Play Store a App Store. Obe spoločnosti sú často pod tlakom krajín, aby odstránili cenzurované aplikácie, a často ich dodržiavajú. Najmä Apple aj Google pravidelne zastavujú prístup k aplikáciám z Číny.

SBU tiež požiadala ministerstvo zahraničných vecí krajiny, aby kontaktovalo zahraničných partnerov o potrebe uviesť spoločnosti Google aj Apple „do rámca požiadaviek ukrajinskej legislatívy“.

Spoločnosť VK, ktorú vlastní moskovská skupina mail.ru, zakázala ukrajinská vláda v máji 2017 v rámci balíka sankcií proti Rusku ako odplatu za udalosti z roku 2014 na Kryme a Donbase. V tom čase to bol štvrtý najpopulárnejší web v krajine, hneď za Google, YouTube a Facebookom.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Zákaz sa stanovil aj na ďalšie ruské stránky, napríklad na sociálnu sieť Odnoklassniki a vyhľadávací nástroj Yandex, pričom boli obe v top 10 najpopulárnejších stránok na Ukrajine.

Minulý mesiac napriek zákazu začali mať Ukrajinci opäť prístup k VK prostredníctvom svojej mobilnej aplikácie. Podľa rady pre národnú bezpečnosť a obranu v krajine VK využívajú ruské spravodajské služby na zhromažďovanie údajov o ukrajinských občanoch, a preto predstavuje hrozbu kybernetickej bezpečnosti.

Huawei sa bude podieľať na výstavbe ruských vysokorýchlostných diaľnic
Spoločnosť Ruskej štátnej infraštruktúry Avtodor a čínsky technologický gigant Huawei sa dohodli na vývoji vysokorýchlostných diaľnic v Rusku, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár