Trump tvrdí, že zostávajúce americké jednotky v Afganistane by mali byť doma „do Vianoc“
10 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Donald Trump naznačil, že všetci americkí vojaci v Afganistane by mohli byť do Vianoc doma, pričom ide o vyhlásenie, ktoré je v rozpore so svojím vlastným poradcom pre národnú bezpečnosť, ktorý uviedol, že po novom roku zostane v Afganistane viac ako 2 000 vojakov", informuje portál RT.


"Do Vianoc by sme mali mať späť zostávajúci počet našich statočných mužov a žien, ktorí slúžia v Afganistane!," uviedol Trump na Twitteri v stredu večer, presne 19 rokov po americkej invázii do krajiny v roku 2001.



Aj keď misia nenaznačila žiadny posun v politike, návrh na úplné stiahnutie je v rozpore s harmonogramom stanoveným poradcom pre národnú bezpečnosť Robertom O'Brienom, ktoré bolo uverejnené len pred niekoľkými hodinami v stredu. Administratíva plánuje maž začiatkom roku 2021 v Afganistane asi 2 500 vojakov.

Na základe dohody podpísanej s Talibanom začiatkom tohto roka USA súhlasili s úplným stiahnutím vojenských jednotiek do jari 2021, pričom postupne sťahujú sily, zatiaľ čo afganská vláda pracuje na dlhodobom prímerí s militantnou skupinou.

Spojené kráľovstvo odmietne azyl migrantom, ktorí vstupujú do krajiny „nelegálnymi cestami“
Spojené kráľovstvo vráti späť migrantov, ktorí platia za prechod do krajiny alebo sa považujú za nespôsobilých na získanie štatútu azylu, oznámila ministerka vnútra Priti Patelová v rámci iniciatívy zameranej na potlačenie nelegálneho... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Podľa O'Briena v Afganistane zostáva 4 000 až 5 000 amerických vojakov.

Napriek tomu, že sa bývalý prezident Barack Obama zaviazal urýchlene ukončiť vojnu po nástupe do úradu v roku 2008, nedokázal uskutočniť úplné stiahnutie sa z miesta. Namiesto toho spustil obrovský „nárast“, v ktorom sa počet amerických vojakov zvýšil na viac ako 100 000, čo je zatiaľ najväčší počet.

Aj keď Obama obmedzil nasadenie, na konci svojho druhého funkčného obdobia v roku 2016 v krajine nechal viac ako 8 000 vojakov, čím pretiahol najdlhší konflikt v amerických dejinách do tretieho predsedníctva v otázke, ktorú považoval za „neistú“ pre bezpečnostnú situáciu.

V USA prekvapivo zverejnili časti rozhovoru medzi Putinom a Clintonom o potopení ponorky Kursk
Stretnutie prezidentov sa uskutočnilo 6. septembra 2000 v prezidentskom apartmáne hotela Waldorf Astoria v New Yorku. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík