Od rapu k radikálom: „Teroristov z Charlie Hebdo som naverboval ja,“ priznal bývalý islamista
10 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Má výrazný podiel na tom, že v januári roku 2015 došlo k strašnému teroristickému útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Napriek tomu Farid Benyettou pred súdom sa štrnástimi obžalovanými komplicmi stál iba ako svedok, píše portál Expres.


Nebyť Farida Benyettoua, možno by k hrôzostrašnému útoku na Charlie Hebdo vôbec nedošlo. Hoci priamy podiel na ňom (pravdepodobne) nenesie.

Benyettou nebýval len obyčajným islamským radikálom, bol predovšetkým mentorom mladých moslimov, ktorých medzi svojich súkmeňovcov z al-Kájdy verboval. Patril medzi nich aj Chérif Kouachi, teda jeden z bratov, ktorí útok na Charlie Hebdo spáchali.

Islamský štát ožíva! Môžu za to Spojené štáty?
komentár Scott Ritter (RT) Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Keď Chérif Kouachi spoznal Benyettoua, bol to 22-ročný poslíček s pizzou, ktorý sníval o kariére rappera. Pre radikálov ideálny cieľ - mladý, chudobný, ale napriek tomu cieľavedomý moslim. Akonáhle sa dali dokopy, začal sa Chérif ostro radikalizovať. V roku 2004 odcestoval do Iraku bojovať za al-Kájdu.

Potom sa ich cesty rozišli. Kouachi zapadol medzi radikálov, zatiaľ čo Benyettoua zatkla polícia, keď rozbila jeho sieť verbujúcu mladých islamistov. Išiel sedieť na štyri roky.

„Chcel by som vrátiť čas, dať veci do poriadku, ale bohužiaľ to nejde. Vedzte, že ma to naozaj mrzí. Povzbudil som Cherifa Kouachiho na jeho ceste medzi džihádistov, podporil som jeho odchod do Iraku v roku 2004. Som nepochybne spojený s jeho cestou, ale toho, čo potom urobil, som sa nezúčastnil,“ sypal si Benyettou popol na hlavu pred súdom.

Vysoko postaveného člena Islamského štátu zatkli v Turecku. Mal so sebou „dôležité plány“
Vysoko postaveného člena Islamského štátu (IS, predtým ISIS) zatkla turecká polícia, uviedol minister vnútra. Spolu s teroristom boli skonfiškované niektoré „dôležité plány“, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Jeho vplyv na útoky je predmetom otázok. Benyettou sa verejne vzdal islamizmu a dnes pracuje ako vodič kamiónu. V knihe vydanej v roku 2017 sa nechal počuť, že pred osudným januárom 2015 s bratmi Kouachiovcami hovoril a snažil sa im vraj útok na redakciu Charlie Hebdo vyhovoriť.

Ako sa ale nechal počuť aj teraz na súde, silne zradikalizovaného Cherifa tým akurát nahneval.

„Jediným spôsobom, ako niečo vyriešiť, pre neho bolo násilie,“ vyhlásil Farid Benyettou.



Lenže právnici obhajujúci preživších aj pozostalých po obetiach útoku sa nenechali slovami Farida Benyettoua len tak uchlácholiť. A tak údajne bývalý islamista čelil otázkam, prečo plne nevyužil svojho vplyvu, aby bratov Kouachiovcov zastavil.

Útok na Charlie Hebdo, následný únik bratov Kouachiovcov a súbežne prebiehajúci útok na parížsky supermarket, ktorý má svedomí terorista Amed Coulibaly, napojený na oboch bratov, sú označované ako tri dni parížskeho teroru. Ten si celkovo vyžiadal sedemnásť ľudských životov. Išlo o vôbec prvý z radu teroristických útokov na území Francúzska.

Arménsky premiér požiadal USA, aby prestali predávať Turecku stíhačky
Arménsky premiér požiadal USA, aby sa zaoberali údajnou účasťou stíhačiek F-16 vyrobených v Amerike, v bojoch o Náhorný Karabach. Tie sa údajne využívajú na podporu Azerbajdžanu v jeho konflikte s Arménskom, uvádza portál... Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Diana Zaťková