"Mám iba narodeniny - to nie je štátny sviatok". Putin poskytol veľký narodeninový rozhovor
10 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Ruský prezident poskytol rozhovor televízii Rossija, v ktorom hovoril o Karabachu a Kirgizsku a povedal tiež, koho podporuje vo voľbách prezidenta v USA.


Vladimir Putin v rozhovore  hovoril o najhorúcejších okamihoch svetovej politiky a o tom, prečo nerobí reklamu svojim narodeninám. Portál kp.ruvybral najzaujímavejšie fragmenty konverzácie. (Citácie - odpovede Vladimíra Putina.)
Konflikt v Karabachu:

"Toto je tragédia, máme veľké obavy. Pretože Azerbajdžan, Arménsko, Náhorný Karabach sú všetko územia, kde žijú ľudia, ktorí nám nie sú cudzí. Stačí povedať, že v Rusku máme asi dva milióny Azerbajdžancov a podľa našich výpočtov viac ako dva milióny Arménov. Obrovské množstvo ruských občanov udržuje s obidvoma republikami úzke priateľské a dokonca rodinné vzťahy.

Samozrejme, je to obrovská tragédia. Ľudia zomierajú, veľké straty sú na oboch stranách. Dúfame, že sa tento konflikt ukončí vo veľmi blízkej budúcnosti. V každom prípade voláme a chcem to povedať ešte raz, požadujeme prímerie. A musíte sa dosiahnuť čo najskôr."
Pomoc Arménsku:

"Arménsko je členom CSTO, máme podľa tejto zmluvy voči Arménsku určité povinnosti." ( „Ak je niektorý z členských štátov vystavený agresii ktoréhokoľvek štátu alebo skupiny štátov, bude to považované za agresiu proti všetkým štátom, ktoré sú zmluvnými stranami tejto zmluvy.

Elon Musk so SpaceX podporuje Rusko vo vývoji opakovane použiteľnej rakety
"Rusko by sa malo skutočne zamerať na plne opakovateľne použiteľnú raketu do roku 2026, keď je naplánovaný prvý štart Amuru", tvrdí Elon Musk. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


V prípade útoku na ktorýkoľvek zo zúčastnených štátov mu všetky ostatné zúčastnené štáty poskytnú potrebnú pomoc vrátane vojenskej pomoci a podporia aj prostriedky, ktoré majú k dispozícii, na uplatnenie práva na kolektívnu obranu v súlade s článkom 51 Charty OSN.“ - Hovorí sa v zmluve CSTO, pozn.red. HD.)

"Ale nepriateľské akcie, na našu veľkú ľútosť, pretrvávajú dodnes, nevykonávajú sa na území Arménska. Pokiaľ ide o plnenie zmluvných záväzkov podľa tejto zmluvy Ruskom, vždy sme si plnili, plníme a budeme plniť svoje záväzky. Ako viete, som v neustálom živom pracovnom kontakte s arménskym predsedom vlády a arménske vedenie nemá žiadne otázky týkajúce sa kvality plnenia ruských spojeneckých záväzkov Ruskom."
Kirgizsko:

"Nedávno sa konali parlamentné voľby. Mimochodom, uznávajú ich ako platné a demokratické nielen medzinárodní pozorovatelia, ale aj zástupcovia OBSE. A to, čo sa tam potom stalo , nás samozrejme nemôže neznepokojovať. Dúfame, že všetko bude fungovať pokojne. Dúfame, že sa obnoví normálny demokratický politický proces.

Môžu indické tanky T-72 a T-90 poraziť vo vojne Čínu?
Naí Dillí si to myslí. Ale je to skutočne tak? Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Mário Martinka


A zopakujem ešte raz, malo by sa to stať čo najskôr. Sme v kontakte so všetkými účastníkmi, so všetkými stranami tohto konfliktu a chcem dúfať, že po normalizácii vnútropolitickej situácie budeme pokračovať v realizácii všetkých našich dohôd s Kirgizskom."
Voľby v USA:

"Nezasahujeme do volieb v USA. Pokiaľ ide o vzájomnú tvrdosť alebo priame urážky, je to prejav úrovne politickej kultúry alebo jej nedostatku. Mimochodom, keď sa niekto snaží súčasnú hlavu štátu ponížiť alebo uraziť, tak či onak vychováva vás aj mňa, hovorí o niektorých našich neuveriteľných vplyvoch a moci.

To do istej miery nalieva, ako hovoria naši ľudia, vodu na náš mlyn. Keď už hovoríme o preferenciách, čo poviete? Vieme, že súčasný prezident Trump sa opakovane vyslovil za rozvoj rusko-amerických vzťahov. A určite si to veľmi vážime. Ale samozrejme, tie zámery, o ktorých predtým hovoril prezident Trump, neboli úplne realizované.

Putinova strana zvíťazila v ruských regionálnych voľbách
Spolupracovníci vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného oslavujú víťazstvo na Sibíri, na mieste, kde bol otrávený. Putin sa teší z celoruského víťazstva. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Čo sa týka demokratického kandidáta. Vidíme dosť ostrú protiruskú rétoriku, ale to nie je všetko. Napríklad kandidát Biden verejne vyhlásil, že je pripravený predĺžiť START alebo uzavrieť novú zmluvu o obmedzení strategických útočných zbraní. A toto je už veľmi vážny prvok našej možnej spolupráce v budúcnosti.

Budeme spolupracovať s akýmkoľvek budúcim prezidentom Spojených štátov, s osobou, ktorej bude dôverovať americký ľud."
Narodeniny:

"Mám narodeniny, nie štátny sviatok."  (Vladimír Putin sa narodil 7. októbra 1952 v Petrohrade - pozn. red. HD.) "Preto sa mi zdá, že nie je skromné ​​preháňať význam tejto udalosti. A myslím si, že každý človek by mal tráviť svoje narodeniny v kruhu svojich priateľov, svojich blízkych. Bez ohľadu na oficiálne stanovisko."

Trump je Putinov užitočný idiot, ktorý vedie USA do katastrofy varuje podplukovník Vindman
Trump „má rád autoritárskych silákov“, a preto sa snaží potešiť Putina, uviedol Alexander Vindman, ktorého kariéra v Bielom dome sa skončila po jeho svedectve počas impeachmentu prezidenta, píše huffpost.com Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Mário Martinka