India úspešne otestovala svoju prvú protiradiačnú raketu (VIDEO)
10 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Indická armáda oznámila, že úspešne otestovala svoju prvú protiradiačnú raketu určenú pre indické letectvo (IAF) v najnovšej sérii skúšok vojenského arzenálu, informuje portál RT.


Krajina v piatok vystrelila svoju protiradiačnú raketu novej generácie „Rudram“ zo stíhačky Suchoj Su-30MKI na integrovanom testovacom dosahu neďaleko Balasore v Bengálskom zálive. Raketa neutralizujúca radar Rudram 1, vyvinutá Organizáciou pre výskum a vývoj obrany (DRDO), bola vypustená z ruskej stíhačky Suchoj Su-30MKI.

„Vďaka tomu si krajina vytvorila kapacity na vývoj protiradiačných rakiet s dlhým doletom, zameraných na zneškodňovanie nepriateľských radarov, komunikačných stanovíšť a ďalších cieľov emitujúcich rádiové frekvencie,“ uviedla organizácia DRDO.



Indický minister obrany Rajnath Singh na Twitteri vyjadril podporu pre DRDO a označil test za „pozoruhodný úspech“.

Protiradiačná strela novej generácie (NGARM) je údajne schopná zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 250 km, v závislosti od výšky odpalu. Raketa má rýchlosť štartu až 2 Machy a bude integrovaná do rozsiahlej flotily IAF Suchoj Su-30MKI. Raketa je vybavená pasívnou navádzacou hlavou, ktorá dokáže detegovať široké spektrum frekvencií.



Vysoko postavený vládny úradník pre Hindustan Times uviedol, že úspešné testy predstavujú pre Indiu veľký krok vpred v posilňovaní jej obranných schopností.

IAF bude mať odteraz schopnosť vykonávať operácie SEAD (potlačenie nepriateľskej protivzdušnej obrany) hlboko na nepriateľskom území, aby zničila protivzdušné obrany.

Arménsko a Azerbajdžan súhlasia s prímerím v spornom Náhornom Karabachu
Arménsko a Azerbajdžan sa po rokovaniach v Moskve dohodli na zastavení nepriateľstva v napadnutom Náhornom Karabachu, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Prímerie má začať platiť 10. októbra, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár