Arménsko a Azerbajdžan súhlasia s prímerím v spornom Náhornom Karabachu
10 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Arménsko a Azerbajdžan sa po rokovaniach v Moskve dohodli na zastavení nepriateľstva v napadnutom Náhornom Karabachu, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Prímerie má začať platiť 10. októbra, informuje portál RT.


Dohoda bola dosiahnutá pri trojstranných konzultáciách, na ktorých sa zúčastnili ministri zahraničných vecí dvoch bojujúcich strán, Arménska a Azerbajdžanu, a Lavrov, ktorý pôsobil ako sprostredkovateľ. Rokovania trvali asi 10 hodín a skončili sa v sobotu v ranných hodinách miestneho času.

Baku a Jerevan sa dohodli, že z „humanitárnych“ dôvodov pozastavia všetky vojenské akcie, ktoré sa skončia v sobotu na poludnie. Pauza v boji umožní výmenu zajatých väzňov a výmenu tiel vojakov padlých na frontoch, uviedol Lavrov pre médiá. Červený kríž pomôže uľahčiť výmeny.

Lavrov naznačil, že dohoda má slúžiť ako odrazový mostík k trvalému mieru, a dodal, že bojujúce strany sa pustia do rokovaní pod záštitou Minskej skupiny OBSE s cieľom „dosiahnuť mierové riešenie“ konfliktu.

Trump tvrdí, že zostávajúce americké jednotky v Afganistane by mali byť doma „do Vianoc“
Prezident Donald Trump naznačil, že všetci americkí vojaci v Afganistane by mohli byť do Vianoc doma, pričom ide o vyhlásenie, ktoré je v rozpore so svojím vlastným poradcom pre národnú bezpečnosť, ktorý uviedol, že po novom roku zostane v... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár


„Azerbajdžanská republika a Arménska republika v rámci sprostredkovania Minskej skupiny OBSE začínajú zmysluplné rokovania s cieľom čo najskôr dosiahnuť mierové riešenie konfliktu na základe základných princípov urovnania konfliktu,“ uviedol najvyššie postavený ruský diplomat.

"Presné parametre dohody budú ešte dohodnuté osobitne," poznamenal Lavrov.

Rozpad Facebooku by bol vopred stratený prípad, uvádza sa v uniknutom dokumente
Oddelenie Facebooku od Instagramu a WhatsAppu by poškodilo spotrebiteľov, stálo miliardy a bolo by v rozpore s americkými zákonmi, tvrdí gigant v oblasti sociálnych médií v dokumente, ktorý sa dostal do médií pred zverejnením správy z Kongresu,... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Rozhovory sa uskutočnili po tom, čo obe strany prijali pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina do Moskvy. Ruský vodca vyzval Baku a Jerevan, aby zastavili nepriateľské akcie a vo štvrtok sa vrátili k rokovaniam.

Pozvanie prišlo po tom, čo Putin uskutočnil niekoľko hovorov s arménskym premiérom Nikol Pashinyanom a azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom. Rusko predtým spolu s Francúzskom a USA - ktoré sú všetci spolupredsedami takzvanej minskej sprostredkovateľskej skupiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre Náhorný Karabach - opakovane vyzývali obe strany, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu.

Turecko a Spojené arabské emiráty neustále porušujú v Líbyi zbrojné embargo
Britský Guardian v stredu zverejnil výsledky spoločného výskumu portálu Bellingcat a neziskovej skupiny Lighthouse Reports o predaji zbraní do Líbye. Vyšetrovatelia obvinili Turecko a Spojené arabské emiráty (SAE) z páchania „čoraz zjavnejšieho... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Diana Zaťková