Živnostníci pozor! Od januára si opäť priplatíte, štát vám zdvihne odvody
09 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Niektorým živnostníkom sa navyše pridajú aj odložené platby z prvej vlny pandémie.


Počet živnostníkov, ktorí odvádzajú odvody z minima, sa podľa Sociálnej poisťovne zvyšuje. Najnižšie poistné platí dnes zhruba 79 percent spomedzi všetkých, čo je viac ako 171-tisíc poistených. A práve im sa podľa TV Markíza od začiatku roka odvody zvýšia.
Na odvodoch možno aj 260 eur

„Odvody sa zvyšujú každoročne a súvisí to s tým, ako sa každoročne dvíha vymeriavací základ, ktorý sa zas odvíja od zvyšovania priemernej mzdy na Slovensku. Teda aj v tomto roku dôjde k zvýšeniu minimálnych odvodov,“ tvrdí hovorca Sociálnej poisťovne Pavel Machava.

Od januára budúceho roka budú teda živnostníci platiť najmenej 181 eur mesačne. Odvody im tak v porovnaní s týmto rokom stúpnu približne o 13 eur. Zvyšovať sa budú aj preddavky na zdravotné poistenie, na minimálnych 76 eur. Spolu by tak mohol živnostník na odvodoch zaplatiť po novom okolo 260 eur mesačne. V praxi sa živnostníkom a iným SZČO menia odvody dvakrát ročne.

Živnostníci po zániku živnosti nemajú nárok na dávku v nezamestnanosti, upozorňuje Sociálna poisťovňa
Živnostníci v rámci svojich odvodov do Sociálnej poisťovne neplatia povinne poistné v nezamestnanosti. Preto im v prípade ukončenia živnosti ani nevzniká nárok na túto dávku. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | SITA