V Bratislave sa prvýkrát od poslednej krízy stretli ministri zahraničných vecí Grécka a Turecka
09 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Na Slovensku sa stretli špičkoví diplomati z Atén a Ankary.  Obidva národy majú v úmysle svoje problémy odložiť bokom. Je to prvý náznak akcie, pretože turecký prezident Erdogan uviedol, že je ochotný stretnúť sa so svojím gréckym náprotivkom, informuje portál RT.


Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu a grécky minister zahraničia Nikos Dendias sa stretli na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave. Atmosféra bola údajne žoviálna, keď boli obaja ministri v rúškach, miesto rúk si podali lakte a porozprávali sa za stolom.


Cavusoglu potvrdil na Twitteri správy, že sa obe strany dohodli na ďalších „prieskumných rozhovoroch“, a že sa budú zaoberať „opatreniami na budovanie dôvery“. Grécky minister zahraničia tiež potvrdil stretnutie na Twitteri a zdieľal fotografiu dvojice.


Ďalším kolom prieskumných rozhovorov by bol 61. pokus o zníženie napätia medzi oboma susedmi. Predchádzajúce stretnutia sa konali v priebehu 14 rokov, kým v roku 2016 takmer úplne nezamrzli.


Piata vojna za sto rokov by Turecku nepriniesla nič dobré (Burak Bekdil)
Komentár Buraka Bekdila (Gatestone Institute) Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Zatiaľ čo si predstavitelia krajín východného Stredomoria zriedka pozerali z očí do očí , napätie sa v roku 2020 zvýšilo. A to kvôli nárokom na územné práva a na prieskum nálezísk nerastného bohatstva na tomto území východného Stredomoria. Grécko s podporou EÚ obviňuje Turecko z nelegálnych prieskumných aktivít a z bránenia vrtným plavidlám s licenciou.






Tento rok tiež došlo k pokračovaniu hádok odvekých nepriateľov kvôli prechodom migrantov do Grécka.

V septembri Turecko stiahlo svoje prieskumné plavidlá zo sporných vôd, čo umožnilo uskutočnenie diplomatického stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi EÚ. EÚ vyhlásila, že bude pokračovať v trestaní Turecka, ak bude pokračovať v operáciách  v sporných vodách.

Erdoganov plán na prevzatie Palestíny (Khaled Abu Toameh)
Komentár Khaleda Abu Toameho (Gatestone Istitute) Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Diana Zaťková