Pápež odmieta kapitalizmus a sociálnu nespravodlivosť v pohľade na postpandemický svet
09 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Pápež František v novo vydanej encyklike vyzýva na vytvorenie zábran proti voľnému trhu, súkromnému vlastníctvu, rasizmu a sociálnej nespravodlivosti, informuje portál RT.


Pápež František uviedol, že pandémia Covid-19 dokázala, že politika voľného trhu nepriniesla celospoločenské výhody, ktoré nám boli sľubované ich navrhovateľmi. „Trh sám osebe nedokáže vyriešiť každý problém, no aj tak sa od nás žiada, aby sme uverili tejto dogme neoliberálnej viery,“ napísal pápež vo svojej tretej encyklike nazvanej „Fratelli Tutti“.

Takzvaná ekonómia typu „trickle-down“ (stekanie) nedokáže vytvoriť sľúbené „prelievanie“, ktoré rieši nerovnosť, čo vedie k „novým formám násilia, ktoré ohrozujú štruktúru spoločnosti,“ uviedol pápež. Je nevyhnutné prijať hospodárske politiky, ktoré uprednostňujú „produktívnu rozmanitosť a obchodnú kreativitu“, čím sa vytvárajú trvalé pracovné miesta, dodal.

"Krehkosť svetových systémov tvárou v tvár pandémii preukázala, že nie všetko sa dá vyriešiť pomocou slobody trhu," ďalej poznamenal pápež František. Krajiny musia podľa neho obnoviť „zdravý politický život“, v ktorom nebudú dominovať finanční špekulanti, a „musíme vrátiť ľudskú dôstojnosť späť do normálu, pričom vybudujeme alternatívne sociálne štruktúry, ktoré potrebujeme“.

62% Rusov by po skončení Putinovej vlády hlasovalo pre ženskú prezidentskú kandidátku
Mohlo by mať Rusko prvú prezidentku skôr ako USA? Podľa najnovšieho prieskumu sú takmer dve tretiny Rusov pripravené hlasovať pre ženskú vodkyňu, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Pápežova vízia postpandemického sveta je tiež ľavicová, pokiaľ ide o vlastnícke práva, pretože poznamenal, že kresťanská tradícia nikdy neuznala práva na súkromné ​​vlastníctvo. František uviedol, že vlastníctvo súkromného majetku „možno považovať iba za druhoradé prirodzené právo“, sekundárne k „univerzálnemu určeniu pozemských statkov“ a „právu všetkých na ich použitie“.

Zameriaval sa tiež na populizmus, nacionalizmus, vojnu, rozporuplnosť v sociálnych sieťach, trest smrti a sociálnu nespravodlivosť a zopakoval svoje názory na výhody imigrácie. Rasizmus nazval „vírusom, ktorý rýchlo mutuje a namiesto toho, aby zmizol, sa skrýva a čaká.“

Izraelské bezpečnostné sily zatkli spoluzakladateľa palestínskej skupiny Hamas
Izraelské bezpečnostné sily zatkli vysoko postaveného vodcu Hamasu Hassana Youssefa. Dve súperiace palestínske skupiny, Hamas a Fatah, odsúdili tento krok, pričom uviedli, že je politicky motivovaný a ide o snahu pokaziť ich rokovania o zmierení,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár