NAKA vedie trestné stíhanie pre status Mazureka po útoku vo Vrútkach
09 | 10 | 2020 I TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vedie trestné stíhanie v súvislosti so statusom poslanca Národnej rady (NR) SR Milana Mazureka (ĽSNS) po útoku vo Vrútkach. Podozrivý je z prečinu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.


"Vzhľadom na stále prebiehajúce vyšetrovanie a z dôvodu, aby nedošlo k prípadnému zmareniu alebo sťaženiu objasňovania a vyšetrenia veci, sa k nej a ani k jej skutkovým okolnostiam bližšie vyjadrovať nebudeme," uviedol hovorca.

Na Mazureka podali trestné oznámenia poslanci NR SR Peter Pollák (OĽANO) a Ján Benčík (Za ľudí), aj Adrián Štefánik zo vznikajúcej Slovenskej pirátskej strany, ktorý na vedené trestné stíhanie upozornil. Benčík pôvodne podal podnet aj na parlamentný mandátový a imunitný výbor, napokon ho však stiahol.

Rodičia sa viac obávali o kvalitu vzdelania ako nákazy koronavírusom
Rodičia na Slovensku sa v súvislosti s novým koronavírusom až tak nebáli pustiť deti do školy z dôvodu možnej nákazy, ako sa obávali o kvalitu ich vzdelania v prípade zavretia škôl. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | TASR


Útok v Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach z 11. júna si vyžiadal dvoch mŕtvych. Jedným z nich bol útočník, ktorého zneškodnila polícia. Po udalosti bolo tiež viacero zranených. V statuse Mazurek písal, že útočník s nožom z Vrútok bol z "diskriminovanej menšiny", podľa Polláka i Benčíka tak hovoril o Rómovi.

Mazurek bol vlani odsúdený za hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika s rasistickým charakterom, ktoré odvysielali v októbri 2016 v Rádiu Frontinus. Mazurek musel zaplatiť pokutu vo výške 10.000 eur a prišiel aj o post poslanca parlamentu.