"Ľudia potrebujú reformy a nie nejaké súbory opatrení" - Boris Kollár k Národnému plánu obnovy
09 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Sme rodina má vlastný reformný plán. Obnoviť chce nemocnice, školy, aj železnicu


„To, čo vypustili analytici, je za 30 miliárd. S nami sa o tom vôbec nebavili. Dokázali ste sa v tom vyznať? Určite nie a my prinášame konkrétnosti.“ - Boris Kollár. Obnova nemocníc, vybudovanie univerzitného campusu, daňová reforma, ale aj elektrifikácia železničných tratí a zateplovanie rodinných domov. Tak si predstavuje investovanie kovidových peňazí z Európskej únie hnutie Sme rodina. Svoj vlastný plán chce podľa portálu ekonomika.pravda.sk prerokovať so všetkými koaličnými partnermi.

„Toto je náš plán. Vypracovali sme ho ako politici, volení ľuďmi, nie ako analytici z ministerstva financií,“ povedal predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár ako vysvetlenie, prečo predstavujú svoje vlastné návrhy. A tiež prečo nespolupracovali s ostatnými ministerstvami a analytikmi na spoločnom materiáli. Podľa Kollára ľudia však potrebujú konkrétne reformy a nie súbor návrhov za 30 miliárd eur.

Kollárovci chcú prerozdeliť peniaze na polovicu a venovať 2,9 miliardy do obnovy nemocníc, vytvorenia troch univerzitných centier a obnovenia 600 základných a stredných škôl, výstavby zariadení sociálnych služieb, ale aj do zmodernizovania železničnej trate a zateplenia rodinných domov.

Boris Kollár naráža na rozhodnutie v procese s Kočnerom - “bola tu nejaká Búrka”
Rozsudok Špecializovaného trestného súdu Boris Kollár rešpektuje, nekomentuje, ale predsa... Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


V prípade nemocníc pôjde hlavne o zariadenia v Bratislave, Banskej Bystrici a Martine. Ráta sa aj s výstavbou 600 centier sociálnych služieb. Čo sa týka vytvorenia univerzitných centier, to by malo vyjsť na 100 miliónov eur. Za ďalších 600 miliónov eur chce strana obnoviť internáty, jedálne a telocvične.

Konkrétne predstavy má aj minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina). Je medzi nimi elektrifikácia železničných tratí, ako aj zatepľovanie rodinných domov a výmena kotlov na tuhé palivo. „Ťažko dostať ľudí do vlakov, keď tie meškajú a cesta nimi trvá dlhšie ako autom,“ povedal Doležal. Ak by sa však modernizácia podarila, vo vlakoch by mohlo cestovať až dvojnásobne veľa ľudí.

V prípade rodinných domov sa chcú zamerať hlavne na rodiny trpiace energetickou chudobou. Projekt obnovy 300-tisíc domov podľa Doležala vyjde na 300 miliónov eur. Na jednu domácnosť sa počíta so sumou niekoľko desiatok tisíc eur, v prípade najviac postihnutých sa táto suma môže ešte navýšiť.

Zvyšnú polovicu prostriedkov chcú predstavitelia Sme rodina venovať daňovo-odvodovej reforme, reforme stavebného práva, justície a verejnej správy.

„Namiesto vyše 34 percent by sa odvodové zaťaženie príjmov znížilo na úroveň 28 percent. Myslíme, že to ovplyvní každého jedného človeka, zamestnanca aj zamestnávateľa,“ povedal minister práce Milan Krajniak.

Strana si predstavuje aj väčšiu transparentnosť a vyššiu vymožiteľnosť práva.

Remišová urobila s Fun rádiom chybu, bude to musieť rýchlo napraviť, tvrdí Boris Kollár
Boris Kollár upozorňuje, že ministerka V. Remišová bude musieť svoj „nezmyselný“ krok vziať späť. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | TASR