Jankovská a Kičura sú opäť v hre: Ich synovia budú musieť vysvetliť ako prišli k svojim majetkom
09 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Podnet na generálnu prokuratúru a finančnú políciu dal v tejto veci podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.


Podľa podpredsedu parlamentu nie je možné, aby štát nedokázal riešiť nelegálny majetok po tom, ako ho niekto prepíše na deti. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga dáva podľa portálu hnonline.sk podnet najmä v súvislosti s majetkom u Moniky Jankovskej a Kajetána Kičuru, ktorý prepísali na svoje deti. Podľa neho musí byť štát schopný zhabať majetok, ktorý pochádza z nepoctivých zdrojov aj v prípade, že bol prepísaný na deti.
Deti s veľkými majetkami

​Šeliga upozornil, že Jankovská pri svojich deklarovaných príjmoch disponovala majetkom, na ktorý nemala. „Podávam podnet na generálnu prokuratúru, aby začala v tejto veci konať z titulu bezdôvodného obohatenia,“ povedal s tým, že sa podnet bude týkať aj majetku, ktorý Jankovská prepísala na svojich synov ako napríklad byt pod hradom za 600-tisíc eur. „Mladí Jankovskí majú veľké majetky a nevedia vysvetliť, odkiaľ ich majú. Vysvetlenie dala mi ich matka nestačí,“ dodal Šeliga.

Syn Kajetána Kičuru podobne prišiel k dvom bytom, ktoré mu údajne kúpil otec. „Podáme podnet na generálnu prokuratúru, aby to začala skúmať,“ skonštatoval podpredseda parlamentu. Druhý inštitút, ktorý sa podľa Šeligu nevyužíva, je preukazovanie pôvodu majetku. V tejto súvislosti dáva podnet na finančnú políciu. „Náš právny poriadok má inštitúty na to, aby sme dokázali zhabať majetky, ktoré boli získané z nepoctivých zdrojov,“ dodáva Šeliga.

Odkiaľ pochádzajú zdroje na miliónové majetky verejných funkcionárov?
Z medializovaných informácií vyplýva, že niektorí vplyvní verejní funkcionári sa ku svojim majetkom dostali doslova krkolomným spôsobom. Mnohí z nich hovoria o daroch od rodičov a niektorí pôvod finančných zdrojov dokonca ani nedokážu vysvetliť,... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok

Polícia skúma majetky

Juraj Šeliga tiež hovorí, že nemôžeme dopustiť, aby napríklad Jankovská skončila tak, že bude využívať byt pod hradom za 600-tisíc eur a štát s tým nebude môcť nič spraviť. Podľa neho nie je možné, aby štát zostal bezzubý v prípade, že niekto majetok, ktorý nadobudol z nelegálnych peňazí, prepíše na deti. Podľa dočasného prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka polícia v prípadoch koná. Časť majetku Kičuru bola podľa neho zaistená, takisto aj peniaze na účtoch ďalších osôb, ktoré sa vyskytujú v spise.

Pri Jankovskej polícia taktiež skúma majetok i všetky súvislosti. Časť majetku už bola prevedená alebo už nie je vedená na jej meno. Ako načrtol v tejto súvislosti, v rámci reorganizácie polície by mala vzniknúť na Národnej kriminálnej agentúre a územných vyšetrovacích orgánoch nová štruktúra pod názvom finančné vyšetrovanie.
Obaja sú už vo väzbe

Jankovská je obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Momentálne je vo väzbe. Bývalého predsedu hmotných rezerv Kičuru vláda odvolala koncom marca pre pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Od konca apríla pre obvinenia z iných trestných činov ho väzobne vyšetruje Národná kriminálna agentúra, píše v závere portál Hospodárskych novín.

Neexistujú dôvody na to, aby Kičura sedel vo väzbe, tvrdí Fico
Podľa expremiéra a šéfa Smeru Roberta Fica neexistuje žiadny dôvod na to, aby bol bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura obvinený za korupciu. V prípade exsudcu Vladimíra Sklenku hovorí o politicky motivovanej... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok