Česká vláda uvažuje o Lockdowne
09 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Pandémia v Čechách naberá na obrátkach. Podľa portálu forum24.cz sa situácia vymkla kontrole. Vláda sprísňuje opatrenia, ktorými obmedzuje výučbu v školách a škrtí kultúru i služby. Vylúčené nie je ani úplné „vypnutie“ krajiny, tzv. lockdown.


Ak sa súčasná krivka prírastkov infikovaných nezastaví do 14 dní, budú musieť prísť ešte prísnejšie reštrikcie, čiže „lockdown“ a razantné zatvorenie „kohútikov ekonomiky“, píše portál formum24.cz. Pri prvej vlne epidémie to malo za následok rekordný schodok vo výške 500 miliárd českých korún.

„Situácia je skutočne vážna,“ povedal Prymula na piatkovej tlačovej konferencii a premiér Andrej Babiš to potvrdil, keď oznámil, že vláda nemôže vylúčiť ani vyhlásenie lockdownu. „Prestaňme situáciu zľahčovať. Covid nie je výmysel, ale skutočná vec,“ uviedol ešte Babiš, ktorému podľa portálu irozhlas.cz robí starosti, že niektorí ľudia stále nedodržiavajú základné hygienické opatrenia, vrátanie nosenia rúšok.

Vláda povoláva armádu. Vojaci budú pomáhať s poriadkom, testovaním i trasovaním
Kvôli zhoršujúcej sa situácii s novým koronavírusom zvolala dnes vláda mimoriadne rokovanie. Minister zdravotníctva požiadal o pomoc armádu. Podľa portálu TA3 zatiaľ nasadia takmer tri stovky príslušníkov ozbrojených síl, mandát však počíta až s... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Šéf českého ministerstva zdravotníctva Roman Prymula ďalej povedal, že „pokiaľ by došlo variantu lockdownu, tak by to znamenalo v podstate obmedzenie opustenia bydliska“. Týkalo by sa však len mimopracovných aktivít, píše portál novinky.cz. Ľudia by pravdepodobne vychádzali von po dvoch, možná povolená vzdialenosť zatiaľ nebola špecifikovaná.

Počty prípadov ochorenia COVID-19 v tomto týždni prekonali v Čechách ďalšie rekordy. Vo štvrtok pribudlo 5394 nakazených, uvádza portál ČT24. Kvôli zhoršujúcej sa situácii vstupujú od piatka do platnosti nové, prísnejšie opatrenia.

Vláda rozhodla, že všetky reštaurácie a „hospody“ musia mať záverečnú už o 20-tej hodine. Úplne zatvorené budú všetky posilňovne, kúpaliská, herne, kasína a akékoľvek wellness zariadenia, vrátane solárií. Ďalšie obmedzenia sa týkajú aj nákupných centier či diskoték. Znižuje sa tiež počet ľudí pri stoloch a všade platí zákaz živej hudby a tanca.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Od pondelka 12. októbra sa k zatvoreným prevádzkam na 14 dní pridajú aj kiná a divadlá. Takmer úplne sa zruší aj profesionálne i amatérske športovanie. Prísnejšie podmienky okrem toho čakajú aj nemocnice a úrady. Pre stredné a vysoké školy sa znova zavedie dištančná výučba a žiakom sa predĺžia jesenné prázdniny.

Babiš zároveň avizoval, že vláda pripravuje štátnu pomoc pre podnikateľov, ktorí sú obmedzení opatreniami. Tá by mala byť ešte adresnejšia ako na jar. Diskutovať plánujú aj ohľadom odpustenia odvodov za sociálne poistenie pre firmy do 50 zamestnancov.

Prísnejšie opatrenia, ktoré zaviedli v Českej republike, zverejnil Prymula aj na Twitteri:



Ruská vakcína „Sputnik V“ sa môže ukázať ako účinná, ale pandémiu neukončí
Ruská priekopnícka vakcína proti koronavírusu „Sputnik V“ sa môže ukázať ako medicínsky úspech, je však nebezpečné očakávať, že vzorec bude „striebornou guľkou“, ktorá magickým spôsobom obnoví normálny predpandemický život, varuje expert v oblasti... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár