Bude Krajčí obetným baránkom? V kuloároch sa už šušká o jeho nástupcoch
09 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Stolička pod ministrom zdravotníctva sa otriasa. Hoci premiér deklaroval, že za Krajčím stojí, ozývajú sa hlasy, ktoré by ho radi vymenili. Padli už aj mená možných náhradníkov.


Sám Marek Krajčí sa minulý týždeň vyjadril, že „keď ma budete veľmi lámať, aby som sa vzdal, tak som na krajíčku“. Igor Matovič ho následne podporil a povedal, že má jeho plnú dôveru. „Beriem ho ako generála, ktorý nás vedie touto vojnou. Treba mu podržať chrbát a nie ho pichať do chrbta,“ dodal premiér. Ale nie všetci to vidia tak jednoznačne.

Podľa informácií portálu topky.sk sa v kuloároch už šepká o možných Krajčího náhradníkoch na poste ministra. V tejto súvislosti sa údajne spomína meno prvého štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka.

Krajčího personálna politika je netransparentná a v rozpore so sľubmi
Kým minister zdravotníctva Marek Krajčí rad za radom odvoláva šéfov nemocníc, na ministerstve si vo vysokých funkciách necháva totálne nedôveryhodné osoby. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Druhou možnou adeptkou je Andrea Kalavská, bývalá ministerka zdravotníctva Pellegriniho vlády. Okrem webu topky.sk jej meno skloňuje aj portál HN Slovensko. Na margo tejto informácie citovali reakciu premiéra. „Zaregistroval som to. Šuškať sa to môže. Ale vôbec sme sa nerozprávali o tom, že by sme mali Mareka vymeniť,“ uviedol Matovič.

Portál topky.sk požiadal o vyjadrenie i politológov. Radoslav Štefančík pripustil, že úvahy o odchode Krajčího sú na mieste. „Úvahy o výmene ministra nemôžu prekvapiť, pretože tento rezort je najviac vystavený aktuálnej situácii s pandémiou koronavírusu. Minister Krajčí je každý deň na očiach nahnevanej verejnosti, aj keď vcelku neprávom. Keď je však ľud nahnevaný, vždy sa musí nájsť nejaká obeť a vyzerá to tak, že ňou tentoraz naozaj bude minister zdravotníctva,“ myslí si politológ. Ohľadom Kalavskej sa vyjadril, že sa vo svojej predchádzajúcej funkcii ukázala ako človek na pravom mieste.

Podobne to vníma aj ďalší politológ. Michal Cirner pre topky.sk povedal, že „ak sa niečo pokazí, vždy musí nájsť obetný baránok. Pokiaľ budú občania nespokojní a budú žiadať vyvodenie zodpovednosti, minister zdravotníctva je ideálny adept na odchod z vlády“. Podľa neho bude veľmi záležať na tom, ako zvládne druhú vlnu pandémie.

Krajčí priznal, že je „na krajíčku“. Ustojí tlak na svoju funkciu?
Ľudí infikovaných novým koronavírusom pribúda a očakáva sa, že ich počty budú čoskoro atakovať tisícku. Zvyšuje sa aj tlak na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Natália Sollárová