Boj s Pentou zrejme myslí Matovič vážne. Odkaz vlády súkromné poisťovne isto nepoteší
09 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ak chcete štátnu pomoc, štát chce vaše akcie. Aj tak by sa dal charakterizovať odkaz, ktorý posiela vláda vlastníkom súkromných zdravotných poisťovní.


Práve vlastníci súkromných poisťovní totiž prejavili nespokojnosť po tom, čo kabinet Igora Matoviča rokoval minulý týždeň o 300-miliónovej pomoci pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Rovnakej finančnej injekcie sa domáhali aj súkromné zdravotné poisťovne. Po stredajšom rozhodnutí vlády sa síce táto čiastka zmenšila na 100 miliónov eur, no stále platí, ako píše aj portál Aktuality.sk, že financie pôjdu len do štátnej zdravotnej poisťovne.
Pomoc štátu výmenou za akcie

Ministerstvo zdravotníctva súkromným zdravotným poisťovniam teda neplánuje vyhovieť. Ponúka im ale alternatívny návrh. Podobný, ako plánuje v prípade VšZP, teda zvýšenie základného imania. „Túto formu pomoci by mali svojim súkromným poisťovniam ponúknuť aj ich akcionári. V prípade, že si to nebudú môcť dovoliť, Ministerstvo financií ponúkne takúto formu pomoci i súkromným poisťovniam výmenou za akcie ich spoločností,“ skonštatovala pre Aktuality.sk hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako vysvetľuje, ministerstvo nepokladá za správne a ani v súlade s ústavou, aby sa všetci občania skladali na riešenie horšej finančnej situácie súkromných vlastníkov zdravotných poisťovní, keď tí v minulosti profitovali z vlastníctva svojich spoločností. „A prípadné pokusy o aspoň čiastočné nasmerovanie zisku do sektora zdravotníctva boli napádané na Ústavnom súde s poukázaním na nedotknuteľnosť súkromného vlastníctva,“ pripomína Eliášová.

Zdravotné poisťovne pripravujú ročné zúčtovanie poistného
Platiteľ poistného je povinný uhradiť nedoplatok z ročného zúčtovania do 45 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti výkazu nedoplatkov. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | TASR

Pentu chce dostať zo systému

Premiér sa pritom netají tým, že takto by chcel dostať finančnú skupinu Penta, ktorá je vlastníkom poisťovne Dôvera, zo zdravotníckeho odvetvia. Aj preto na pondelkovej koaličnej rade Matovič rázne odmietol návrh na zvýšenie platieb do zdravotných poisťovní pre poistencov štátu. Tak by totiž štát pravidelne nalieval nové peniaze aj do súkromných rúk. „To je alternatívny návrh z dielne Penty. Vyhovovalo by im, že by si takýmto spôsobom prilepšili na svoje účty a mohli znova tunelovať peniaze určené na zdravotnú starostlivosť,“ reagoval predseda vlády pre Aktuality.sk.

Najviac štátnych poistencov je pritom vo VšZP. V auguste to bolo 1 666 936, zatiaľ čo v Dôvere to je približne 950-tisíc. V prípade Unionu ide o 329 509 z celkového počtu 572 693 poistencov.
Pomoc štátnej poisťovni Sulík odmieta

Ktorý z koaličných partnerov s takýmto návrhom prišiel, nechcel Matovič komentovať. „Viete si domyslieť, kto obhajoval,“ poznamenal. Na otázku, či to bola predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS), ktorá bola tiež prítomná na rokovaní koaličných lídrov, odpovedal premiér takto: „Viete si domyslieť a domysleli ste si, kto to obhajoval.“

Predseda SaS Richard Sulík na otázku Aktuality.sk, či to bola jeho strana, ktorá navrhovala zvýšenie platieb za štátnych poistencov pre všetky zdravotné poisťovne, nechcel priamo reagovať. „Evidentne niekto vynáša z koaličnej rady, podieľať sa na tom nebudem,“ vyhlásil.

Štát za svojich poistencov platí nedostatočné poistné, tvrdia súkromné poisťovne
Štát za svojich poistencov už roky platí nedostatočné poistné. Pre nízke platby za deti, dôchodcov, matky na materskej dovolenke či nezamestnaných sa rúca celý zdravotnícky systém. Zhodli sa na tom zástupcovia súkromných zdravotných... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | TASR

Dôvera požaduje férový prístup

Podľa Sulíka by však pôvodne navrhované zvýšenie základného imania o 300 miliónov eur vo VšZP znamenalo porušenie princípu solidarity. „Nerozumiem, prečo by sme mali práve sumou 300 miliónov eur z peňazí všetkých poistencov dotovať neefektivitu VšZP,“ vysvetľoval svoj postoj Sulík. Svoje rozhodnutie ministri SaS potvrdili aj hlasovaním na rokovaní vlády, keď sa zdržali pri schválení finančnej pomoci štátnej poisťovni v sume 100 miliónov eur. Ich líder vyhlásil, že to nepovažuje za správne.

Na stranu liberálov sa postavila aj Dôvera, ktorú vlastní Penta. Jej PR špecialista Matej Štepianský pre Aktuality.sk poznamenal, že výpadok príjmov v rozpočtoch zdravotných poisťovní nespôsobilo ich zlé hospodárenie, ale zle naplánovaný štátny rozpočet a dôsledky pandémie. „Zdravotná poisťovňa Dôvera nepožaduje štátnu pomoc, požaduje však férový prístup voči všetkým poistencom bez ohľadu na to, či sú poistení v štátnej alebo súkromnej poisťovni,“ tvrdí Štepianský.

Približne 1800 ambulancií zostalo bez zmluvy so zdravotnou poisťovňou Dôvera
Približne 1800 ambulancií zostalo od stredy bez zmluvy so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. Takmer polovica sú špecialisti. Uviedla to výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková s tým, že jej poistencom tak... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR

Aj ministerstvo je proti pomoci

Schválenú finančnú pomoc pre VšZP označil Štepianský za selektívnu, protiústavnú a diskriminačnú. „Systém verejného zdravotného poistenia je na Slovensku založený na solidarite, prijaté riešenie je však v príkrom rozpore s týmto princípom,“ dodal pre Aktuality.sk. S premiérom ale súhlasí Ministerstvo zdravotníctva, ktoré vedie jeho nominant Marek Krajčí. Podľa jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej nesúhlasí s tým, aby si akcionári Dôvery vyplatili stámilióny eur cez cyperské schránky.

„A aby si ich mohli vyplatiť, zobrali si úvery, ktoré poistenci Dôvery spolu s úrokmi splácajú svojimi povinnými zdravotnými odvodmi, ktoré majú byť používané na nákup zdravotnej starostlivosti pre klientov tejto poisťovne,“ dodala pre Aktuality.sk.
Pomohlo by systémové riešenie

Otázny je postoj koaličných partnerov. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová hovorí o kompromisnom návrhu, aby VšZP bola dofinancovaná, ale menšou sumou než pôvodne avizovaných 300 miliónov eur. „Strana Za ľudí okrem toho presadzuje systémové riešenie, ktorým je spravodlivé nastavenie prerozdeľovacieho systému, aby sa každý rok nemusela jedna z poisťovní dodatočne dofinancovávať,“ dodala pre Aktuality.sk.

Zdravotné poisťovne by si mali upratať u seba, tvrdí Heger
Podľa ministra financií je dôležité, aby sa aj akcionári súkromných zdravotných poisťovní postarali o svoje firmy. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR