Antigénové testy budú pomocou, štandardom však ostanú PCR testy, tvrdí premiér
09 | 10 | 2020 I TASR

Antigénové testy pomôžu vytvoriť skríning populácie v ohniskách nákazy a systematicky pretestovať klientov i zamestnancov zariadenia sociálnych zariadení. Nie sú však zázrakom, ktorý má nahradiť súčasné PCR testy. Predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (obaja OĽANO) to povedali na piatkovom brífingu po mimoriadnom rokovaní vlády.


Krajčí spresnil, že na začiatku budúceho týždňa bude mať SR k dispozícii pol milióna antigénových testov na odhalenie nového koronavírusu. "Prednostne budú distribuované do zdravotníckych zariadení, pomôžu pri skríningu populácie v ohniskách nákazy a pomôžu testovať seniorov v pravidelných intervaloch, aj pracovníkov zariadení sociálnych služieb," spresnil Krajčí.

Premiér upozornil, že aj keď sú antigénové testy pomôckou, nemajú zázračný účinok. "Sú výrazne lacnejšou a rýchlejšou alternatívou voči PCR testom, no v prípadoch, v ktorých používajú aj PCR testy, dokážu odhaliť len 30 percent pozitívnych prípadov," poznamenal. "PCR testy naďalej ostanú zlatým štandardom," dodal.

Ozbrojené sily (OS) SR budú pomáhať pri odstraňovaní následkov núdzového stavu. Vláda na svojom mimoriadnom rokovaní v piatok súhlasila s vyčlenením do 1500 vojakov denne. Vojaci budú vyčlenení na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas, posilnia regionálne úrady verejného zdravotníctva i vybrané zdravotnícke zariadenia. Opatrenie je termínované do konca roka.

Voliči ĽSNS sa cítia vírusom najmenej ohrození a najviac veria hoaxom
Pocit ohrozenia koronavírusom je najmenší medzi ľuďmi, ktorí v posledných parlamentných voľbách volili stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Spomedzi nich 38 percent uviedlo, že sa vírusom necítia vôbec... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | SITA


Vláda i Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vo štvrtok (8. 10.) kriticky skonštatovali, že dochádza k nerešpektovaniu alebo obchádzaniu protipandemických opatrení, čo spôsobuje oneskorenie efektu prijatých nariadení. Hlavný hygienik SR Ján Mikas konkretizoval, že po sprísnení pravidiel si napríklad svadby začali niektorí organizovať v prihraničných oblastiach Maďarska a Poľska.

Polícia takisto na sociálnej sieti avizovala zvýšenú kontrolu dodržiavania opatrení na Orave. V tomto regióne stúpajú počty infikovaných, pričom za zvýšenými číslami stoja podľa polície predovšetkým nezodpovedné skupiny ľudí, ktoré nerešpektujú mimoriadne nariadenia. Polícia pohrozila finančnými sankciami, upozornila, že v prípade preukázania spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby môže byť trestom i niekoľkoročné väzenie.