Železnice kašlú na pandémiu i nariadenia - "je to drahé", "nedá sa"...
08 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Pri vstupe do verejných priestorov musí byť k dispozícii dezinfekcia? No pre železnice nemusí!


Zaujmavú protiargumentáciu v celoštátnom boji proti šíreniu pandémie si zvolil národný železničný dopravca. Jeho sa opatrenia netýkajú, "lebo je to príliš drahé". Dezinfekciu, nariadenú hygienikmi, krízovým štábom a naslovovzatými odborníkmi nehľadajte ani vo vlakoch, ani na staniciach. Lebo niekde sa nejakému ekonómovi nezmestí do položiek. Na problém  upozornil portál aktuality.sk.

Železnice podľa portálu tvrdia, že radi uvidia, ak si ľudia zoberú do vlakov vlastnú dezinfekciu. U cestujúcich sa spoliehajú na ich "zdravý rozum". zaujímavé protipandemické nariadenie. Určite by to radi videli aj lekárnici, majitelia obchodných prevádzok, stravovacích zariadení a všetci tí, ktorí doteraz nemali odvahu povedať, že kašlú na povinnosť ponúkať zákazníkom dezinfekciu, lebo je drahá.

Lenže - vo vlaku nemusia platiť ani dvojmetrové rozostupy. s argumentom, že "dvojmetrový odstup je odporúčaný tam, kde je to možné, žiadna norma ani nariadenie nám ho neprikazujú,“ tvrdí hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Železnice SR chcú poskytnúť na stravovanie zamestnancov počas troch rokov vyše 30 miliónov eur
Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú vynaložiť na sprostredkovanie stravovania a občerstvenia svojich zamestnancov počas troch rokov 30,4 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Zopakujme si - podľa nariadenia úradu verejného zdravotníctva musia mať prevádzky pri vstupe dezinfekciu, alebo musia ľuďom poskytnúť jednorazové rukavice či regulovať ich počet podľa rozlohy prevádzky v metroch štvorcových. bez debaty. Je to proste nariadenie, ktorého plnenie je zákonom vymáhateľné.

V prípade národného dopravcu to však neplatí. Železnice ale upozorňujú, že vo vlakoch naďalej platí povinnosť mať počas celej cesty prekryté dýchacie cesty. Nepomôže ani fakt, že vozne sú dezinfikované nad rámec bežného čistenia, pričom sa vykonáva dezinfekcia ozónom, chlórom a polymérovými prípravkami s dlhotrvajúcim účinkom.

Riešenie? Dopravca vyzval cestujúcich, aby si do vlakov brali vlastnú dezinfekciu.

Úrad vlády ide ministrovi dopravy riešiť železnice novým úradom
Vytváranie nového prípadného odborného útvaru na kontrolu železníc pod riadením samotného predsedu vlády by napovedalo tomu, že Matovič ide kontrolovať ministra dopravy. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Ivan Brožík