Tisíce popredných svetových vedcov konečne vystupujú proti lockdownu (Peter Andrews)
08 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Viac ako 7 000 špičkových vedcov a lekárov podpísalo vyhlásenie, v ktorom žiada, aby politici prehodnotili celý svoj prístup ku Covidu a prijali stratégiu stádovej imunity. Prečo sa tak nestalo pred siedmimi mesiacmi?




Za prvých pár dní si takmer 3 000 lekárov a vedcov v oblasti verejného zdravia, viac ako 4 000 lekárov a ohromujúcich 65 000 členov verejnosti pridalo svoje meno k reakcii na vládne štátne obmedzenia v súvislosti s pandémiou.

Deklarácia bola napísaná v spolupráci troch autorov. Jedným je profesor Sunetra Gupta z Univerzity v Oxforde, ktorého vyrovnaných a múdrych rád sa držím už celé meciace. Ďalší dvaja autori sú Američania - slávny Dr. Jay Bhattacharya zo Stanfordu a Dr. Martin Kulldorff z Harvardu.

Ale aj napriek nedávnej snahe poradiť britskému parlamentu, boli slová Gupty zatiaľ úplne bez povšimnutia. V skutočnosti sa tvrdilo, že on a ďalšie horlivé hlasy vystupujúce proti zriadeniu boli uverejnené iba na upokojenie významnej časti vedeckej komunity, ktorá odmietla slepo nasledovať „vedu“. Ak to však bol plán Borisa a jehu kumpánov, tak sa im to vypomstilo, pretože Gupta a jeho kolegovia sa len tak ľahko nevzdávajú.

Učiteľky v škôlke si zložili rúška, od hygienikov dostali pokuty. Dôvod vás asi prekvapí
Protipandemické opatrenia v predškolských zariadeniach vyvolávajú vášne nielen medzi rodičmi, ale aj medzi učiteľkami. Niektoré z nich majú totiž problém s nosením rúška. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Príliš veľké na ignorovanie

Nemýľte sa, nejde o nijakú petíciu na sociálnych sieťach, ktorú môžu politici pohodlne ignorovať bez ohľadu na počet signatárov. Toto je oficiálny dokument s názvom Veľká Barringtonská deklarácia podľa mesta v Massachusetts, kam Gupta odcestoval, aby ho napísal.

Jeho argumenty nebudú nové pre nikoho, kto je oboznámený s vyhláseniami Gupty a ďalších o lockdownoch. „Súčasná politika blokovania má zničujúce účinky na krátkodobé a dlhodobé verejné zdravie,“ začína sa s tým, že čakanie na vakcínu „spôsobí nenapraviteľné škody.“ Namiesto toho požaduje „cielenú ochranu“ - v podstate ponechanie zdravého človeka žiť normálnym spôsobom na rozvoj tzv. imunity stáda pri izolovaní starších ľudí.

Vedci vyzývajú na stratégiu imunity stáda pre mladých
Kritici označujú návrh na izoláciu zraniteľných, zdravotne postihnutých a starších ľudí za „groteskný“ Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Imunita stáda je však pre väčšinu verejnosti nesprávny krok - spájajú to s „ponechaním vírusu voľné pole“ a usudzujú, že to bude znamenať "utratenie" celej demografickej skupiny. Je potrebné si pamätať dve veci. Po prvé, súbor dôkazov dôrazne naznačuje, že vírus už dávno dosiahol endemický stav všade a ľudia už aj tak majú čiastočne stádovú imunitu. Prečo inak sú úmrtia na Covid od začiatku aprílového vrcholu v podstate vyrovnané?

Po druhé, keďže neexistuje žiadny dôkaz o tom, že akékoľvek obmedzenia vírus spomaľujú alebo zastavujú, nenechali sme vírus už aj tak „bez dozoru“? Covid-19 sa šíril voľne po celom svete dlho pred vianocami minulého roku. Aký pomalý, si ľudia myslia, že  tento vírus je? Dôvod, prečo úmrtia na Covid klesali tak rýchlo, ako sa na jar zdvihli, je ten, že choroba mala len svoj bežný priebeh.

Bezprecedentný nárast počtu prípadov v Anglicku o 15 000, bol „nájdený a opravený“
Úrady v Anglicku tvrdia, že technické zlyhanie, ktoré viedlo k bezprecedentnému nárastu prípadov koronavírusov objavujúcich sa v systémoch NHS, bolo opravené a pravdepodobne sa nebude opakovať, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Medzi dvoma stoličkami?

Vo vyhlásení je uvedený zoznam preventívnych opatrení, ktoré by zraniteľní ľudia mali dodržiavať, aby sa vyhli infekcii. Opäť, podľa môjho názoru, môže iba ochranný oblek a úplná laboratórna karanténa chrániť človeka pred endemickým respiračným vírusom. Brigáda „Myslite na babičku!“ by mala byť s touto časťou spokojná.

Vládni šarlatáni  už teraz ukazujú prstom na "nebezpečnú myšlienku"  imunity stáda, a tiež na novovzniknutú frázu "long Covid" - dlhý Covid (Pre väčšinu ľudí je Covid-19 krátkym a miernym ochorením, ale niektorí z nich bojujú s príznakmi vrátane pretrvávajúcej únavy, pretrvávajúcej bolesti a dýchavičnosti po celé mesiace. Stav známy ako „dlhý Covid“ má oslabujúci vplyv na životy ľudí a dnes sú bežné príbehy o tom, že sú vyčerpaní aj po krátkej prechádzke. Doteraz sa pozornosť sústredila na záchranu životov počas pandémie, v súčasnosti sa však čoraz viac uznáva, že ľudia čelia dlhodobým následkom infekcie Covid, pozn. red.)

Bill Gates o konci pandémie. Kedy sa podľa neho vráti život do normálu a na čom to bude závisieť
Súčasný nárast pozitívne testovaných nielen na Slovensku ukazuje, že ďalšie prognóza, kedy pandémia skončí a obnoví sa život bez obmedzení, je zložitá. Vedci naznačujú, že počty budú kolísať hore a dole, či už nazývame tento nárast druhou vlnou,... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Títo komentátori, spolu s pochmúrnymi komentármi v sociálnych médiách, často označujú imunitu stáda ako „genocídnu“. Táto hyperbola bola rozšírená najmä vtedy, keď sa hovorilo, že Švédsko sa zameriava na imunitu stáda. Možno ste si všimli, že keď sa objaví otázka povinných vakcín, stane sa zrazu imunita stáda veľmi dôležitá. Zvláštne ...

Imunita stáda samozrejme nie je ani zďaleka genocídna. Ako poukázal jeden používateľ Twitteru s dobrou pamäťou, nebol v skutočnosti plán Spojeného kráľovstva od samého začiatku dosiahnuť ju?

Nemecko spustilo prípravu na časy, keď bude nedostatok pitnej vody
Zásobovanie (nielen) pitnou vodou sa stáva výzvou v dôsledku klimatických zmien. V tejto súvislosti existuje riziko konfliktov medzi rôznymi záujmovými skupinami. Preto sa teraz samosprávy, environmentálne skupiny a združenia spojili s federálnou... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Keď sa bude písať história tejto pandémie treba dúfať, že Veľká Barringtonská deklarácia bude dôležitým momentom, keď sa odvrátime od uzamknutia smerom k záujmom obyčajného ľudu. Jedna vec je istá - nebude to už neskoro?

Peter Andrews , írsky vedecký novinár a spisovateľ so sídlom v Londýne. Má vzdelanie v oblasti prírodných vied a vyštudoval genetiku na univerzite v Glasgowe

Threema opäť prehovorila: Komunikáciu s Kočnerom priznal ďalší prokurátor!
Je to naozaj neuveriteľné, ale cez mobilnú aplikáciu Threema komunikoval s Mariánom Kočnerom ďalší prokurátor. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.