Smerák Stromček požičal svojmu kamarátovi milióny na kúpu portálu Zoznam a bulváru Topky
08 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Začiatkom leta bol oznámený jeden z najväčších slovenských mediálnych obchodov posledných rokov. Spoločnosť Slovak Telekom sa rozhodla predať dcérsku spoločnosť Zoznam aj s bulvárnym webom Topky.


Novým vlastníkom sa stal konateľ Zoznamu a jeho dlhoročný šéf Martin Mác. Cena zverejnená nebola, vedelo sa len, že šlo o niekoľkomiliónový obchod. Mác tvrdil, že na kúpu si požičal v banke. Denník N informuje tiež, že tento týždeň Nadácia zastavme korupciu upozornila, že pri transakcii pomáhal aj Viktor Stromček zo Smeru, ktorý Mácovi požičal niekoľko miliónov eur.
Tají koľko miliónov si požičal

V júni si Stromčekova firma Little Tree vzala úver z Prima banky v hodnote 8,4 milióna eur. Išlo o veľa peňazí pre firmu, ktorá v uplynulých troch rokoch vykazovala zisk od 137-tisíc do 178-tisíc eur. Podľa zistení Nadácie Zastavme korupciu požičal Stromček sedem miliónov eur Mácovi, ďalších 8,8 milióna eur si Mác požičal zo Slovenskej sporiteľne. Viktor Stromček sa z politického života stiahol vlani na jar a odvtedy na verejnosti nevystupuje. Na čísle, ktoré používal sa ho pokúšal kontaktovať aj Denník N, no neúspešne.

Mác vraví, že sumy, ktoré si údajne od Stromčeka požičal, úplne nesedia. „Zamieňať maximálnu hodnotu istiny, ktorá sa v prospech banky zakladá, s reálne čerpanou sumou úveru je účelové,“ povedal Denníku N, nechcel však upresniť, koľko presne si teda od Stromčekovej firmy požičal.

Mandáty M.Jankovskej, P.Kažimíra a V.Stromčeka zanikli v zmysle ústavy
Mandáty poslancov Petra Kažimíra, Viktora Stromčeka a Moniky Jankovskej zanikli v súlade s Ústavou SR. Po piatkovom rokovaní mandátového a imunitného výboru Národnej rady (NR) SR to povedal predseda výboru Juraj Blanár (Smer-SD). Výbor sa podľa... Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | TASR

Mácovi nedali, Stromčekovi áno

„Nevidím dôvod zverejňovať konkrétne sumy. Nie som osoba verejného záujmu, aby som sa spovedal, koľko peňazí a kam chcem investovať,“ odmietal Mác uviesť konkrétnu výšku pôžičky. Vraví, že len časť peňazí od Stromčeka využil na dofinancovanie kúpy Zoznamu a zvyšok úveru chce využiť na ďalšie aktivity na českom trhu. Vysvetľuje, že s Viktorom Stromčekom sú dlhoroční priatelia a poznajú sa ako rodení Bratislavčania, a keďže v čase koronakrízy nedokázal zabezpečiť úplné dofinancovanie projektu, „musel sa obrátiť na spoločnosť Little Tree, ktorá dokázala získať dodatočné bankové financovanie“.

„Na pána Stromčeka som sa obrátil ako na jedného z viacerých, pretože sme sa poznali, a musel som urýchlene riešiť dofinancovanie transakcie,“ dodáva Mác. Ako je možné, že Prima banka nechcela požičať šéfovi Zoznamu, no Stromček úver vybavil, nie je jasné. „Ohodnotenie celého majetku spoločnosti Little Tree predstavovalo pre banku dostatočne bonitné portfólio na to, aby bol úver poskytnutý,“ uviedol Stromček v stanovisku k otázkam Nadácie Zastavme korupciu.
Výnosy použije na splatenie úverov

Nový majiteľ Zoznamu vraví, že úver od Stromčekovej firmy je krátkodobý, jeho podrobnosti ale ďalej nešpecifikoval. „Okrem spoločnosti Zoznam vlastním aj iný majetok. Výnosy z podielov a majetku budú slúžiť, respektíve už slúžia na splatenie úveru nielen spoločnosti Little Tree, ale aj Slovenskej sporiteľni. Upozorňujem, že transakciu posudzoval risk manažment dvoch bánk, ktoré kladne vyhodnotili návratnosť úverov,“ uviedol Mác.

Prečo hneď na začiatku transparentne neuviedol, že si na kúpu Zoznamu nepožičal len z banky, ale aj od Stromčekovej firmy? Odpovedá, že peniaze, ktoré mu Stromčekova firma poskytla, boli vlastne z Prima banky. „Z môjho pohľadu je najpodstatnejšie, že peňažné prostriedky poskytnuté spoločnosťou Little Tree pochádzajú z bankového úveru,“ vysvetľoval Mác.

Krokodílie slzy. Ficovi je ľúto, že Stromček končí v politike
Predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi je ľúto, že Viktor Stromček končí v politike. Uviedol to v stanovisku, v ktorom zároveň odmietol špekulácie o dôvodoch Stromčekovho odchodu z postu generálneho manažéra Smeru-SD. Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Roman Suchý

Pri transakcii vraj nemá čo skrývať

„Upozorňujem, že som nič neskrýval, pretože informácie, na základe ktorých si každý môže urobiť jasnú predstavu o dofinancovaní transakcie, je možné získať z verejného registra Notárskej komory SR. Transakcia je v podstate verejná. Ak by som mal dôvod niečo skrývať, nerobil by som to týmto spôsobom,“ dodáva nový majiteľ Zoznamu.

V praxi to znamená, že časť peňazí nový majiteľ Zoznamu nespláca banke, ale aj firme človeka, ktorý bol politicky angažovaný a v súvislosti s jeho majetkom existujú nejasnosti. „Neviem o žiadnych dlhodobých otázkach týkajúcich sa majetku pána Stromčeka. Nemám žiadne relevantné informácie, ktoré by spochybňovali pôvod jeho majetku,“ reaguje na záver pre Aktuality.sk Mác.
Kto je vlastne Viktor Stromček?

Do politiky sa dostal v roku 2002. Asi rok bol generálnym manažérom Smeru v období, keď Robert Fico odišiel z funkcie predsedu vlády. Z funkcie odišiel náhle pred eurovoľbami v roku 2019 a Fico to okomentoval slovami, že je mu to ľúto. Do veľkej politiky sa dostal po boku Pavla Pašku, keď sa stal šéfom kancelárie Národnej rady, a tak mal pod palcom aj rekonštrukciu Bratislavského hradu, ktorú robil Váhostav Juraja Širokého. Potom obsadil ďalší dôležitý post, pri ktorom mal veľké právomoci a zároveň nebol veľmi na očiach, čo bolo pre jeho štýl práce charakteristické – stal sa riaditeľom bratislavského magistrátu u primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru).

NA PULZE DŇA: Stromček končí ako generálny manažér Smeru. Opäť je v tom Kočner
Bývalý štátny tajomník ministerstva dopravy za Smer Viktor Stromček skončil ako generálny manažér najsilnejšej vládnej strany. Denník N píše, že ide o SMS-ky s Mariánom Kočnerom. Čítať ďalej
15 | 05 | 2019 | Roman Suchý

Spájaný je s viacerými kauzami

Písal si s Marianom Kočnerom a prosil ho o pomoc pri policajnom vyšetrovaní. Nevyšetrený zostal jeho vzťah s Váhostavom. Podľa materiálov, ktoré polícia v minulosti polícia dostatočne, sa Váhostav mohol podieľať na dodávke pre nadstavbu bytovky v bratislavskom Starom Meste, v ktorej vlastnil Stromček byt. „V spätnom pohľade tiež vidím mechanizmy, ktoré vyzerajú nie vhodne,“ povedal o tom v stredu dočasný policajný prezident Peter Kovařík, ktorý mal prípad na stole.

Ďalšou kauzou bola výstavba priemyselného parku pre automobilku Jaguar Land Rover v Nitre. Išlo o priame rokovacie konanie pri zákazke za 123 miliónov eur pre Strabag, ktorú mal na starosti práve Stromček. Úrad pre verejné obstarávanie tento rok rozhodol, že štát pri výstavbe porušil zákon. Práve projekt automobilky zastrešoval Stromček ako štátny tajomník ministerstva dopravy.

V trestnej veci, na ktorú sa Stromček pýtal Kočnera, bola podaná obžaloba aj uložený peňažný trest
Generálna prokurtúra preverila prípad, ktorý sa spomína v správach medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym manažérom Smeru-SD Viktorom Stromčekom. Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Zuzana Vargová

Super drahé auto a predražená diaľnica

Bulvár si v minulosti všimol, že jazdil na luxusnom SUV Range Rover, ktorého cena sa pohybuje vysoko nad 150-tisíc eurami. Kúpil si ho po tom, ako rokoval o novej automobilke, ktorá práve tento model vyrába. Pod Stromčekovým dozorom pripravovali v druhej vláde Roberta Fica projekt juhozápadného obchvatu Prešova, ktorého cena mala byť 45 miliónov eur na kilometer, teda rekordne najvyššia suma na celej diaľnici D1.

Spoločnosť Zoznam má v portfóliu zhruba 40 produktov a online magazínov. Portál Zoznam.sk bol v septembri tretím najnavštevovanejším webom na Slovensku – otvorilo si ho 2,4 milióna reálnych používateľov. Bulvárny web Topky, ktorý tiež vlastní Martin Mác, skončil minulý mesiac na piatom mieste s viac ako dvojmiliónovou návštevnosťou, uvádza v závere Denník N.


Odišli po kauzách a vražde novinára Kuciaka. Aký je osud bývalých vysokopostavených smerákov?
Robert Kaliňák, Martin Glváč či Viktor Stromček. Spája ich nielen to, že ešte donedávna pôsobili v najvyšších štruktúrach strany Smer. Stiahli sa z verejného života a medzičasom zmenili svoje pôsobiská. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok