Putin, ktorý nalieha na prímerie v Náhornom Karabachu, potvrdzuje, že Rusko bude plniť záväzky paktu týkajúceho sa Arménska
08 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruský prezident Vladimir Putin označil pokračujúce vojenské stretnutie v spornom Náhornom Karabachu za „tragédiu“ a v prípade potreby naznačil, že dodrží dlhoročnú ruskú zmluvu o vzájomnej obrane s Arménskom, informuje portál RT.


Putin v rozhovore pre televíznu sieť Rossiya poznamenal, že v Rusku žijú dva milióny Azerbajdžančanov a viac ako dva milióny Arménov a že „obrovské množstvo ruských občanov udržiava úzke, priateľské a dokonca rodinné vzťahy s oboma republikami“.

"Toto je tragédia. Máme veľké obavy, pretože Azerbajdžan, Arménsko a Náhorný Karabach sú všetko územia obývané ľuďmi, ktorí nám nie sú cudzí," uviedol prezident.

Aj keď Rusko vystupuje ako meditátor arménsko-azerbajdžanského konfliktu, Jerevan a Moskva sú oficiálne spojencami v rámci Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO) spolu s Bieloruskom, Kazachstanom, Kirgizskom a Tadžikistanom. Podľa dohody organizácie je agresia proti jednému členovi CSTO vnímaná ako agresia voči všetkým. Ak teda Azerbajdžan zaútočí na územie Arménska, Rusko je povinné pomôcť.

Spojené kráľovstvo odmietne azyl migrantom, ktorí vstupujú do krajiny „nelegálnymi cestami“
Spojené kráľovstvo vráti späť migrantov, ktorí platia za prechod do krajiny alebo sa považujú za nespôsobilých na získanie štatútu azylu, oznámila ministerka vnútra Priti Patelová v rámci iniciatívy zameranej na potlačenie nelegálneho... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár


"Ako viete, Arménsko je členom CSTO a na základe tejto dohody máme voči Arménsku určité povinnosti," vysvetlil Putin. "Na našu veľkú ľútosť boje stále prebiehajú, ale našťastie na území Arménska sa neuskutočňujú."

Prezident poznamenal, že Rusko bude aj naďalej plniť všetky svoje záväzky vyplývajúce zo zmluvy, a vyzval Jerevan a Baku, aby sa dohodli na prímerí.

Spolu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom Putin minulý týždeň vyzval na „okamžité zastavenie nepriateľstva medzi príslušnými vojenskými silami.“ Rusko, USA a Francúzsko sú predsedami Minskej skupiny OBSE, ktorej úlohou je ukončiť arménsko-azerbajdžanský konflikt.

Bezprecedentný nárast počtu prípadov v Anglicku o 15 000, bol „nájdený a opravený“
Úrady v Anglicku tvrdia, že technické zlyhanie, ktoré viedlo k bezprecedentnému nárastu prípadov koronavírusov objavujúcich sa v systémoch NHS, bolo opravené a pravdepodobne sa nebude opakovať, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Marek Molnár