Násilná „asimilácia“ v čínskom štýle (Lawrence A. Franklin)
08 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Lawrencea A. Franklina (Gatestone Institute)


Predseda Čínskej komunistickej strany (ČKS) Si Ťin-pching 26. septembra na dvojdňovej straníckej konferencii o Sin-ťiangu pritvrdil svoju politiku etnickej asimilácie .


V skutočnosti sa politika „asimilácie“ ČKS v Sin-ťiangu viac podobá nútenej jednote kultúrnej genocídy. Existuje dostatok dôkazov, že rovnaká represívna politika sa uplatňuje na niekoľkých ďalších čínskych územiach, kde sú väčšinové etnické menšiny. Podobné programy „asimilácie“ sa v súčasnosti realizujú v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko , tibetskej autonómnej oblasti a kórejskej autonómnej prefektúre v severovýchodnej čínskej provincii Jilin.

Tieto „asimilačné“ projekty boli utajované, až kým ich náhle nepredstavili  pri otvorení nového školského roka 1. septembra. Hlavnou črtou „asimilačného“ programu v etnických oblastiach je odstránenie rodných jazykov ako vyučovacieho prostriedku. Všetky kurzy v menšinových regiónoch sa teraz vyučujú v mandarínčine, hlavnom jazyku čínskej majority, ktorá predstavuje približne 92% populácie .

Čína obviňuje Indiu z diskriminácie obchodu. Dillí odporúča Pekingu uvažovať o vlastnej transparentnosti
Čínske úrady obvinili Indiu z diskriminačných a reštriktívnych obchodných opatrení, poukazujúc na zákaz čínskych aplikácií a obmedzenie priamych zahraničných investícií, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Vo Vnútornom Mongolsku, ktoré je asi dvakrát väčšie ako Kalifornia a je domovom asi 4 miliónov Mongolov, prepukli nepokoje, keď rodičia zistili, že ich deti sa už nebudú učiť v ich rodnom jazyku. Rodičia násilne vstúpili do škôl, aby vzali svoje deti z vyučovania. Protesty zachvátili hlavné mesto kraja Hothot s asi 300 000 bojkotujúcimi študentmi.  Bezpečnostné sily zatkli tisíce protestujúcich.


Juhomongolské Informačné centrum pre ľudské práva (SMHRISC), založené v New Yorku mongolskou organizáciou za ľudské práva tvrdilo, že deväť učiteľov a študentov spáchalo na protest proti novým predpisom samovraždu. Mnoho študentov utieklo do odľahlých plání a hôr. Prenasledovali ich bezpečnostné pátracie tímy. Chytení študenti boli oddelení od rodičov. Mnoho priaznivcov bojkotu bolo prepustených zo zamestnania .

Lampedusa migračnú inváziu skrátka nedokáže ďalej zvládať, tvrdia talianski politici
„Nevidím tu žiadnych utečencov, len dobre živených Tunisanov,“ uviedol taliansky protiimigračný politik a šéf Ligy severu Matteo Salvini pri nedávnej návšteve ostrova Lampedusa. Podľa niektorých si len naháňal politické body, avšak štatistiky jeho... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Komunistickí byrokrati v autonómnej provincii sa tiež zamerali na životný štýl mongolských pastierov obmedzením výmery trávnatých plôch, na ktorých môžu pásť svoje zvieratá. Úradníci ČKS sa pokúšajú donútiť kočovných Mongolov žiť v mestách, aby uvoľnili tradičné pastviny pre lukratívnejšie podniky. Jednou z taktík, ktoré miestna vláda používa, je udelenie pôdy čínskym farmám na chov ošípaných , ktorých odpad otravuje vodné zdroje. Tie vodné zdroje, ktoré používajú mongolskí pastieri na pastvu.

V Tibete sa študenti a vládni pracovníci nemôžu zúčastňovať akýchkoľvek budhistických náboženských slávností. Zákaz sa pôvodne presadzoval počas tohtoročnej Saga Dawa , štvrtého mesiaca a najposvätnejšieho obdobia tibetského lunárneho kalendára, keď slávnosti vo Veľkom chráme Jokhang vo Lhase oslavujú život Budhu.

Prívalové búrky vo Francúzsku a v Taliansku vyplavujú z hrobov nebožtíkov
Niekoľko ľudí zahynulo pri búrkach v niektorých častiach Francúzska a Talianska. Silný dážď, prílivové vlny a zosuvy bahna roztrhali celé ulice a zničili množstvo domov. Záchranári majú službu nepretržite. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Etnickí kórejskí občania Číny tiež zistili, že ich deti sa už nebudú učiť v rodnom jazyku. V Číne žijú asi dva milióny etnických Kórejcov, z ktorých asi polovica žije v jánsko-kórejskej autonómnej prefektúre čínskej severovýchodnej provincie Jilin.

Na rozdiel od nepokojov, ktoré vo Vnútornom Mongolsku vyvolali programy „asimilácie“, sa zdá, že kórejská prefektúra zostala pokojná. Nedostatok protestov by sa dal vysvetliť prudkým poklesom kórejských škôl v Jiline od roku 1990. Mnoho Kórejčanov, ktorí žijú v Jiline, má korene v Severnej Kórei, ale radšej sa hlásia k vernými občanom Číny .

Európa musí ísť nad rámec vedy, aby prežila krízu Covid-19, tvrdí WHO
Orgány mnohých štátov vyzývajú na vypracovanie politík na riešenie „vírusového vyčerpania“, keďže Fínsko, Poľsko a Rusko sa pripájajú k národom s rýchlo rastúcim množstvom prípadov, píše theguardian.com Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Celonárodný program predsedu Si Ťin-pchinga, zameraný na potlačenie kultúrnych a náboženských práv menšín je zvýraznený obmedzením nosenia oblečenia, ktoré je charakteristické pre moslimské ženy aj v pobrežnej provincii Chaj-nan. Na tomto ostrove žije sotva 10 000 utsulských moslimov, ktorých náboženská prax sa podobá moslimom v Kambodži, a ktorí  obývajú dve štvrtiny provincie Sanya na južnom cípe ostrova.

Pracovníci bezpečnosti navštevujú islamské školy v okrese a nútia študentky, aby sa zbavili hidžábu. Vládne orgány informujú moslimských obyvateľov o tom, že čínska štátna rada prijala tajnú smernicu v roku 2018. Ide o „posilnenie a zlepšenie práce islamu v novej situácii“, ktorá núti moslimov, aby sinizovali svoje šaty a transformovali architektúru mešít tak, aby vyzerali skôr ako pagody, a to tak, že ich zbaví arabských prvkov.

Neuveriteľný príbeh: Matka chcela utopiť svoje dve deti, jedno zachránil bojový pes!
08 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Predseda Si Ťin-pching vyhlásil úspech svojej politiky etnickej asimilácie. Konkrétne uviedol asimilačnú politiku komunistickej strany v severozápadnej čínskej provincii Sin-ťiang tvrdením, že programy vytvorili sociálnu stabilitu a pokles terorizmu.

Čínski komunistickí akademicky založení ekonómovia ocenili ekonomický rast v Sin-ťiangu za posledných päť rokov a zopakovali Siho chvály , že asimilačné projekty vyvádzajú obyvateľov provincie z chudoby. Austrálsky think tank zverejnil správu, ktorá lokalizovala asi 380 zadržiavacích táborov v Sin-ťiangu. Zdá sa, že správa potvrdzuje zdroje, ktoré tvrdia, že v týchto väzniciach je umiestnených približne milión etnických ujgurských moslimov.

Záznamy o kampaniach etnických čistiek ČKS by mali slúžiť ako varovanie pre čínskych kresťanov, že nedávne sporadické príklady činiteľov štátnej bezečnosti pri odstraňovaní krížov z kostolných veží môžu byť prológom oveľa intenzívnejšej kampane na potlačenie kresťanstva v Číne. ČKS pod vedením Si Ťin-pchinga nebude tolerovať nijaké sily alebo inštitúcie, ktoré by mohli slúžiť ako východisko pre čínskych občanov, ktorí by mohli byť proti komunistickému režimu.

Lawrence A. Franklin bol úradníkom ministra obrany Rumsfelda v záležitostiach Iránu. Pôsobil tiež v aktívnej službe v americkej armáde a ako plukovník v zálohe vzdušných síl.

Tisíce popredných svetových vedcov konečne vystupujú proti lockdownu (Peter Andrews)
Komentár Petera Andrewsa (RT) Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Diana Zaťková