Lampedusa migračnú inváziu skrátka nedokáže ďalej zvládať, tvrdia talianski politici
08 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

„Nevidím tu žiadnych utečencov, len dobre živených Tunisanov,“ uviedol taliansky protiimigračný politik a šéf Ligy severu Matteo Salvini pri nedávnej návšteve ostrova Lampedusa. Podľa niektorých si len naháňal politické body, avšak štatistiky jeho slová potvrdzujú, píše portál Expres.


Tranzitný ostrov medzi severnou Afrikou a juhom Európy je v posledných mesiacoch prehustený práve pod náporom migrantov z Tuniska. Do Talianska mieri čím ďalej, tým viac Tunisanov aj napriek tomu, že majú v rodnej krajine prácu.

Ekonomickí migranti z Tuniska vraj túžia po lepšom. Tvrdí to vo svojom článku reportér agentúry AP Mehdi El Arem. „Kedysi to boli len nezamestnaní mladí muži, teraz tú 130 kilometrov dlhú cestu absolvujú celé rodiny. Dokonca aj tie, ktoré majú v Tunisku prácu alebo na pohľad dobré vyhliadky,“ píše El Arem.

Východnú hranicu nelegálne prekročili aj migranti s COVID-19
Dvaja z 11 migrantov, ktorí v uplynulých dňoch nelegálne prekročili vonkajšiu hranicu s Ukrajinou, boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Všetci policajti, ktorí s cudzincami prišli do kontaktu, sa preto podrobia testovaniu. Informovala o... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | TASR


„Ten stredomorský úsek môže byť nebezpečný, šanca na získanie azylu v Európe je takmer nulová a po dlhej karanténe na lodi im hrozí vyhostenie. Lenže tí ľudia sa domnievajú, že potenciálna odmena tieto riziká preváži,“ vysvetľuje.

S rastúcim počtom prichádzajúcich migrantov skutočne sprísnili podmienky pre udelenie azylu, lenže to mnohých Tunisanov neodradilo.

„Môj syn je starý mesiac a pol, a ak budem mať šancu okamžite emigrovať, pôjdem si zlepšiť život,“ tvrdí 27-ročný Tarek, ktorý sa vraj do Talianska pokúšal utiecť už desaťkrát. Podarilo sa mu to tento rok v marci, kvôli zúriacej pandémii koronavírusu ho však úrady obratom poslali späť do Tunisu.

„Všetci tuniskí muži, ženy, a dokonca aj deti chcú touto cestou ísť,“ dodáva.

Nelegálni migranti kradnú a znásilňujú ženy, vyhlásila Ivana Trumpová
Bývalá manželka prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa (74) Ivana Trumpová (71), rodená Zelníčková, v aktuálnom rozhovore pre britskú televíznu stanicu ITV vyhlásila, že nelegálni migranti v Amerike kradnú a znásilňujú ženy, informuje portál i... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Štatistiky jeho slová potvrdzujú. V tomto roku tvoril počet Tunisanov, ktorí na Lampedusu priplávali, 42% zo všetkých prichádzajúcich migrantov. Vlani to pritom bolo len 23% a pred rokom 2017 to bolo 5%.

Prívaly migrantov, ktorým v skutočnosti o holý život nejde, už začínajú liezť krkom obyvateľom Lampedusy. Ostrov začína byť preplnený, žiadatelia o azyl pospávajú na uliciach a nemalá časť z nich ignoruje nariadenia vlády týkajuce sa pandémii koronavírusu.

Kvôli tomu na ostrove často dochádza k protestom. Keď napríklad 30. augusta k brehom ostrova priplávala rybárska loď s 450 Tunisanmi na palube, obyvatelia Lampedusy sa zhromaždili pri brehu a pokrikovali na nich, aby sa vrátili, odkiaľ prišli.

Guvernér Sicílie v posledných týždňoch niekoľkokrát avizoval, že Lampedusa migračnú inváziu skrátka nedokáže ďalej zvládať.

Lode, pracujúce na kladení potrubia Nord Stream 2, potichu opúšťajú svoje pozície
Stavba sa utlmuje, špeciálne plavidlá smerujú do svojich domovských prístavov. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík