Agrosektor je v agónii, no vláda na poľnohospodárov a potravinárov kašle aj v Pláne obnovy
08 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Vyhlásenie Štrajkovej pohotovosti zo strany poľnohospodárov a potravinárov, ktorí sú združení v SPPK je dôsledok zlého nastavenia agro potravinárstva za posledných 15 rokov.


"Momentálne napätej situácii nepomohol ani fakt, že sedem mesiacov od volieb do NR SR, ministerstvo pôdohospodárstva nepredstavilo ciele, kde sa bude nachádzať slovenské poľnohospodárstvo, potravinárstvo a náš vidiek v roku 2024, po naplnení Programového vyhlásenia vlády a nezverejnilo ani koncepciu, ktorá povedie k naplneniu krátkodobých, ale aj dlhodobých cieľov v oblasti rozvoja poľnohospodárstva, potravinovej sebestačnosti a rozvoja vidieka vyplývajúcu zo strategických dokumentov v nadväznosti na nové programové obdobie 2021-2027." Reaguje pre Hlavný denník na vyhlásenie výstražného štrajku Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou Slovenska predseda pôdohospodárskeho výboru NR SR Jaroslav Karahuta.


Predseda parlamentného výboru však tvrdí, že "objektívne musíme uznať, že ministerstvo pôdohospodárstva prevzal terajší minister Mičovský vo veľmi zlom stave a od prvých dní po nástupe do funkcie ho sprevádzali každodenné korupčné škandály z minulých vlád, zatváranie osôb pôsobiacich v blízkosti PPA a nedôvera na takmer každom stupni riadenia rezortu."


Jaroslav Karahuta sa nevyhýba ani pomenovaniu chýb, ktoré nastali po zmene vedenia ministerstva pôdohospodárstva. Podľa neho je to "nedostatočná komunikácia so samosprávnymi organizáciami, odbornými zväzmi a združeniami pôsobiacich v rezorte pôdohospodárstva. K tejto zložitej situácii prispela aj skutočnosť, že ministerstvo nebolo pripravené na personálnu výmenu najvyššieho vedenia rezortu, o nedôvere ktorému sa otvorene hovorilo už niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami."


Konečne! Zverejnili dlho očakávaný miliardový Plán obnovy Slovenska
Okolo plánu obnovy sa už medzi politikmi narozprávalo veľa. Ministerstvo financií teraz konečne zverejnilo dlho očakávaný dokument smerujúci k plánu obnovy. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

"K napätiu, okrem nedostatočnej komunikácie prispeli aj zlé komunikované riešenia v oblasti presunu prostriedkov z I. do II. piliera, oneskorené rozhodnutia týkajúce sa priamych platieb, avizovaný odchod viacerých pracovníkov a poradcov rezortu, ako aj nedostatočná a neodborná komunikácia sekčných šéfov s producentami v oblasti špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby." Pripomína predseda parlamentného agrovýboru Jaroslav Karahuta.


"Osobne nechápem ohlásené zavedenie stopovania priamych platieb od 1.1.2021 na úroveň 500 000 EUR, ktoré nič nerieši a iba zbytočne extrémne zaťaží pracovníkov PPA pri prerátavaní osobných nákladov poľnohospodárov, ktoré majú byť oprávnenou odpočítateľnou položkou zo stropovanej sumy, pretože osobné náklady sa majú podľa vyjadrenia ministerstva na PPA prerátavať ručne, čo je návrat k anarchii minulého storočia."


Zástupcovia strán diskutovali o spôsobe výberu priorít pre plán obnovy
Zástupcovia koalície počas týždňa rokovali o spôsobe výberu najpodstatnejších oblastí a reforiem, ktoré zaradia do finálneho plánu obnovy a na ktoré budú žiadať príspevok z fondu obnovy. Zástupcovia OĽANO, SaS a Za ľudí hovoria o rôznych modeloch.... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | TASR

Táto forma stropovania nebude mať podľa Karahutu "žiaden pozitívny vplyv na financovanie rezortu v prechodnom období a vytvára precedens na možné sankcie zo strany EK pri vzniku chýb spojených s ručným spracovaním údajov. Pričom EK ešte ani nezverejnila podmienky financovania prechodného obdobia do času platnosti podmienok novej SPP."


"Posledným a asi najväčším sklamaním agro potravinárov a definitívnym spúšťacím mechanizmom k ohláseniu štrajkovej pohotovosti bolo vylúčenie financovania poľnohospodárstva a potravinárstva z Národného plánu reforiem 2020, kde sa ušlo rezortu iba 64 mil. na pozemkové úpravy, ktoré prakticky z hľadiska prosperity a rozvoja rezortu, bez ďalších legislatívnych opatrení, neriešia absolútni nič."


Jaroslav Karahuta vníma, že "pred vedením ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je ťažké obdobie, ktoré sa dá preklenúť iba zmenou komunikácie a čo najrýchlejším predstavením stratégie agrorezortu na najbližšie roky."


Štrajkové a iné nátlakové akcie zo strany SPPK však určite neprinesú pokoj a stabilitu do našej spoločnosti, ktorú ťažko skúša nielen koronavírusová pandémia ale aj dramatický pokles ekonomiky, s ktorou sa budeme vysporiadávať ešte niekoľko rokov.


O pláne obnovy sa už verejne diskutuje, informoval Matovič
O pláne obnovy sa už verejne diskutuje. V relácii Sobotné dialógy v RTVS to vyhlásil premiér SR Igor Matovič (OĽANO). Predpokladá, že dokument, ktorý pred tromi týždňami unikol cez médiá na verejnosť, je z veľkej časti totožný s dokumentom Moderné... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | TASR