Vysokopostavený exfunkcionár NAKA, ktorý donášal vražednému gangu, za mreže zrejme nepôjde
07 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalý šéf Protizločineckej jednotky, expozitúra Západ Štefan Šaróka sa mal s prokurátorom dohodnúť na podmienečnom treste. To ale musí ešte schváliť súd.


Štefan Šaróka mal za úplatky vynášať z polície informácie najvraždenejšiemu gangu sátorovcov. Napriek tomu ale exfunkcionár NAKA do väzenia zrejme nepôjde. Podľa zistení Markízy sa totiž k zločinu priznal a s prokurátorom sa dohodol na treste. Túto dohodu však ešte musí schváliť súd.
Proti svedčili tí, ktorým donášal

Bývalého šéfa protizločineckej jednotky zadržali v Komárne pred vyše tromi rokmi a vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby ho obvinili z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a prečinu zneužívania právomocí. Vypovedajú proti nemu údajne priamo členovia zločineckého gangu.

Prípad vyšetrovateľ uzavrel ešte vlani. „Vyšetrovateľ zároveň spracoval návrh na podanie obžaloby na obvinenú osobu, ktorý predložil príslušnej prokuratúre," povedala pre TV Markíza vtedajšia hovorkyňa Ministerstva vnútra Petra Friese.

Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Namiesto tvrdej basy podmienka

Všetko je nakoniec inak. Prokurátor sa totiž so Šarókom dohodol. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd návrh na schválenie dohody o vine a treste so Štefanom Š. obvineným z trestného činu prijímania úplatku a iných,“ povedala Markíze hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Znamená to, že expolicajt sa k svojim činom priznal. Jeho obvinenia súvisia s dunajskostredskou mafiou. Úplatky mal dostávať za to, že vynášal citlivé informácie z polície sátorovcom.

Pôvodne expolicajtovi podľa paragrafov a odsekov, ktoré uvádzal vyšetrovateľ v uznesení, hrozil až 12-ročný trest, podľa informácií Markízy ale nakoniec padol úplne iný návrh. S prokurátorom sa totiž mal Šaróka dohodnúť na troch rokoch s podmienečných odkladom. To znamená, že do väzenia ísť vôbec nemusí.

Krutý spôsob odstránenia nepohodlného svedka. Starosta František Dora ho podhodil mafii
Daňové podvody s hnojivom chcel starosta Dolného Chotára v okrese Galanta František Dora zakryť skutočne netradičným spôsobom. Svojho „bieleho koňa“ podľa portálu aktuality.sk podhodil mafii. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Citlivé informácie predával mafii

Šaróka páchal podľa vyšetrovateľa trestnú činnosť v rokoch 2011 až 2016, keď bol vo vysokej funkcii Národnej kriminálnej agentúry, predtým Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Šéfoval Protizločineckej jednotke, expozitúre Západ, teda mal pod palcom nielen Nitriansky, ale aj Trnavský a Trenčiansky kraj a prístup k mnohým, pre mafiu „zaujímavým“, informáciám.

Tieto mal za úplatky odovzdávať práve sátorovcom. Tí majú mať, podľa niektorých svedeckých výpovedí jednotlivých členov, na svedomí približne 80 ľudí. Vraždili na objednávku, nepohodlných, vlastných aj biele kone. Roky unikali pred spravodlivosťou.

V rámci vyšetrovania sátorovcov polícia doteraz objavila 18 tiel
Podľa svedectva jedného z členov gangu skupina pripravila o život približne päťdesiat ľudí. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | SITA

K veci sa nemal záujem vyjadriť

„Mali kúpených policajtov na tých správnych miestach, nie radových ale tých funkcionárov, ktorí operovali s informáciami,“ povedal Markíze prokurátor ÚŠP Bohdan Čeľovský, ktorý väčšinu káuz spájaných so sátorovcami dozoruje.

Štefan Šaróka Markíze spoza dverí povedal len toľko, že nemá záujem sa k veci akokoľvek vyjadrovať a zabuchol dvere a nereagoval ani na správu, ktorú mu poslali. Všetko má teda teraz v rukách senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý by mal o exfunkcionárovi Národnej kriminálnej agentúry rozhodovať 22. októbra v Pezinku.

Údajní sátorovci mali svoje obete aj škrtiť,dohodu o vine a treste odmietli
Starosta Dolného Chotára František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | TASR