V USA prekvapivo zverejnili časti rozhovoru medzi Putinom a Clintonom o potopení ponorky Kursk
07 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Stretnutie prezidentov sa uskutočnilo 6. septembra 2000 v prezidentskom apartmáne hotela Waldorf Astoria v New Yorku.


Jedna z tém, o ktorej diskutovali predstavitelia oboch krajín, sa týkala katastrofy  ponorky Kursk , ktorá sa stala necelý mesiac pred stretnutím, 12. augusta 2000. Zverejnený úryvok rozhovoru prezidentov publikoval a komentoval portál kp.ru.

Digitálna knižnica Billa Clintona odtajnila prepis rozhovorov medzi exprezidentom USA a Vladimirom Putinom. Na začiatku rozhovoru Bill Clinton vyjadril sústrasť v súvislosti s tragédiou. Putin odpovedal, že nemá žiadnu efektívnu možnosť na záchranu Kurska. Podotkol, že ho zastihlo rozhodnutie medzi zlým a horším výsledkom.

"Ocitol som sa medzi výberom zlého a horšieho. Niektorí mi hovorili, že keby som okamžite poslal ponorku a ešte sa pokúsil zachrániť ľudí, moje preferencie by stúpli. Takéto veci nemožno spájať s propagandou. Prioritou by mala byť skutočná spása ľudí, “uviedol Putin.

62% Rusov by po skončení Putinovej vlády hlasovalo pre ženskú prezidentskú kandidátku
Mohlo by mať Rusko prvú prezidentku skôr ako USA? Podľa najnovšieho prieskumu sú takmer dve tretiny Rusov pripravené hlasovať pre ženskú vodkyňu, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár


K prepisu sa vyjadril bývalý šéf protokolu prezidentov Ruska a ZSSR Vladimír Ševčenko, uvádza agentúra RIA Novosti. Poznamenal, že na zverejnenie všetkých dôležitých dokumentov je potrebné získať súhlas druhej strany. To je dôležité, aj keď dokumenty nie sú tajné. To isté mali urobiť aj USA.

"Dokumenty, ktoré sa rozhodli zverejniť, museli byť koordinované s administratívou Ruskej federácie a jej ministerstvom zahraničných vecí," vyhlásil Ševčenko.



 

Volodymyr Ševčenko zdôraznil, že v dnešnej dobe je medzinárodná prax a etika „úplne porušená“. Obzvlášť často to robí americká strana a niektorí susedia s Ruskou federáciou.

Pripomeňme, že k tragédii v Barentsovom mori došlo 12. augusta 2000. Raketová nukleárna ponorka Kursk sa potopila 175 kilometrov od Severomorska v hĺbke 108 metrov. K havárii došlo počas cvičení Severnej flotily. Zahynulo všetkých 118 členov posádky.

Putin prijme zákon, na aký čakáme u nás už roky. Zakáže vývoz dreva z Ruska
Ruský prezident chce uzákoniť absolútny zákaz vývozu nespracovaného ihličnatého dreva a cenných tvrdých drevín. Zákaz by platil od roku 2022. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík