Globálna dedolarizácia pokračuje. Dopyt po zlate sa zvýšil na rekordné maximá
07 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Nové údaje z Medzinárodného menového fondu (MMF) ukazujú, že v druhom štvrťroku sa obnovil proces prechodu od dolárového štandardu, pričom podiel americkej meny na globálnych rezervách prudko poklesol, informuje portál RT.


Podľa MMF sa síce podiel dolára v prvom štvrťroku 2020 zvýšil v dôsledku bezpečného nákupu v raných fázach koronavírusu, ale v druhom štvrťroku však pokračoval vo viac ako dvojročnom klesajúcom trende.

Podiel eur tvoriacich globálne rezervy mierne vzrástol a podiel japonského jenu poklesol. Údaje tiež ukazujú, že v druhom štvrťroku došlo k najväčšiemu nárastu rezerv v čínskom juane a niektorých „iných menách“.

Bank of America (BoA) vo svojej správe uviedla, že „téma dedolarizácie sa javí neporušená“. Podľa jej údajov sa globálny podiel amerických podielov znížil na 61,3 percenta, „o niečo viac, ako sa očakávalo na základe zmien v oceňovaní devíz, dlhopisov a akcií“.

Tureckí vojenskí piloti sa na oblohe (nielen) nad Karabachom správajú ako piráti
Turecké letectvo je najagresívnejšie letectvo NATO. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


BoA tiež uviedla, že z procesu zatiaľ nevyplýva žiadna jednotná mena. Namiesto toho veľa centrálnych bánk prešlo na zlato a zvýšilo tak svoju držbu drahých kovov. Údaje ukazujú, že dopyt centrálnej banky v minulom roku dosiahol 650,3 tony, čo je mierne pod rekordným čistým nákupom v roku 2018, ktorý predstavoval 656,2 tony.

Podľa Svetovej rady pre zlato rok 2018 znamenal najvyššiu úroveň ročných čistých nákupov zlata centrálnou bankou od pozastavenia konvertibility dolára na zlato v roku 1971 a druhý najvyšší zaznamenaný ročný objem.

Odborníci poukazujú na to, že Rusko a Čína, dve hlavné krajiny, ktoré viedli dedolarizačnú politiku, budú aj naďalej zvyšovať svoje podiely v drahých kovoch, znižovať svoj podiel v dolároch a dokonca viesť svet späť k zlatému štandardu.

Čína začína šíriť experimentálnu vakcínu
Peking sa chystá rozšíriť program, ktorý má spravovať experimentálne vakcíny proti koronavírusu. Čínski vývojári plánujú riskantnú cestu k ovládnutiu globálnych dodávok Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Mário Martinka