Dušan K., obvinený v kauze prípravy vrážd, zostáva vo väzbe
07 | 10 | 2020 I TASR

Dušan K., obvinený v kauze prípravy vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica, bude právoplatne väzobne stíhaný. Rozhodol o tom v stredu na svojom neverejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu (NS) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.


"Senát 5T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosti obvineného Dušana K., ako aj prokurátora, podané proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, z  23. septembra, ktorým bol obvinený vzatý do väzby, zamietol ako nedôvodné. Senát sa stotožnil s rozhodnutím sudcu pre prípravné konanie a rovnako dospel k záveru, že dôvody takzvanej útekovej a preventívnej väzby u obvineného v tomto štádiu konania sú dané," objasnila ďalej Važanová.

Dušan K. je obvinený pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy formou účastníctva. Obvinený tvrdí, že je "nevinný a všetko bolo dopredu pripravené". Národná kriminálna agentúra ho zadržala 21. septembra. Mal pripravovať spomínané vraždy a na trestnom čine sa zúčastniť ako objednávateľ.

Z príprav vrážd Žilinku, Lipšica, ako aj prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra i Alenu Zs., Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána Andruskóa.

Dušan K. sa objavil v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Odsúdený Andruskó tvrdil, že ho navštívil v mene nitrianskeho podnikateľa Norberta B. Mal mu oznámiť, že v súvislosti s vraždou hľadajú v Maďarsku bieleho koňa.

Štát dofinancuje VšZP sumou 100 miliónov eur, potvrdil Sulík
Štát dofinancuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) sumou 100 miliónov eur. Tento krok v stredu odobrila na svojom zasadnutí vláda SR, potvrdil to šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ministerstvo zdravotníctva pôvodne navrhovalo... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | TASR