Začal sa megaproces s dvadsiatkou obžalovaných. Košický Bašternák na súd ale neprišiel
06 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pojednávanie so zločineckou skupinou Gabriela Kleina prezývaného aj košický Bašternák sa začalo 10 mesiacov od podania obžaloby. Pred súdom pre rozsiahle daňové podvody stojí dvadsať jeden obvinených.


Gabrielovi Kleinovi, ktorý však na súd neprišiel, hrozí 12 rokov za daňové podvody, ktorými štátu vznikla škoda 17 miliónov eur. Vyšetrovanie trvalo desaťročie, Klein bol obvinený od roku 2009. Prokurátorka Renáta Ontkovičová, ktorá dozorovala aj kauzu nástenkového tendra, mala podľa Aktuality.sk návrh na obžalobu od decembra 2017 na stole. Napokon ju podala až o dva roky neskôr, koncom vlaňajška.

Rôzni Kočnerovia a Bašternákovia svoje majetky už pred štátom neskryjú
Vláda schválila zákon, ktorý umožní zaisťovať majetok zadržaným osobám. Kým v minulosti si obžalovaní stíhali skryť majetok ešte pred jeho právoplatným zaistením, teraz to bude inak. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Ivan Brožík

Hlavy skupiny boli Klein a Prokopič

Z 21 obžalovaných, ktorí sa mali podieľať na fiktívnych obchodoch a získavaní vratiek od štátu, je 16 obžalovaných aj zo založenia zločineckej skupiny. Za hlavu skupiny označujú Kleina a vtedajšieho riaditeľa daňového úradu Košice IV Iva Prokopiča, ktorý v minulosti vypovedal, že funkciu šéfa úradu mu vybavil práve Klein. Ten by mohol byť za daňové podvody odsúdený prvý raz, Prokopič bol odsúdený už aj v minulosti.

Dvojica si mala deliť aj zisk z daňových podvodov, očistený o náklady na výplaty členov nižšej úrovne organizovanej skupiny. Klein si podľa vyšetrovateľov nechával 60 % zo zisku, Prokopičovi zostalo 40 %. Samotný Klein je obžalovaný z neodvedenia dane vo veľkom rozsahu, za ktoré mu hrozí 7 až 12 rokov väzenia, a zo zosnovania a založenia zločineckej skupiny s trestnou sadzbou vo výške 5 až 10 rokov.

Košický bašternák smeruje na súd. V kauze vydierania
Košický podnikateľ Gabriel Klein, prezývaný aj košický bašternák, sa podľa obžaloby mal vyhrážať svedkovi z jednej jeho kauzy, že mu päťročného syna prejde autom. Informácie zverejnil portál aktuality.sk. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová

Na súde ani polovica obžalovaných

Na Špecializovaný trestný súd do Pezinka prišla z 21 obžalovaných iba desiatka. Hlavy zločineckej skupiny - obžalovaní Gabriel Klein a Ivo Prokopič neprišli. Prokurátor počas pojednávania prečítal obžalobu. Viacerí obžalovaní z nižšej hierarchickej úrovne organizovanej skupiny chcú s prokuratúrou uzavrieť dohodu o vine a treste. Podľa prokurátora si firmy založené zločineckou skupinou vypýtali vratky vo výške 20 113 265 eur. Z toho 17 miliónov eur bolo firmám od štátu skutočne vyplatených.

Medzi Andreou Prokopičovou, manželkou bývalého šéfa daňového úradu Košice IV a firmou Gabriela Kleina boli uzavreté zmluvy o pôžičkách v hotovosti za desiatky miliónov eur. Richard Lörincz zase podľa obžaloby patril do riadiacej úrovne zločineckej skupiny. Martina Sabolčáka, ktorý bol v minulosti odsúdený ako hlava zločineckej skupiny založenej za účelom daňových podvodov, na pojednávanie podľa portálu Aktuality.sk priviezla dodávka Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Odsúdeného podnikateľa L. Bašternáka obžalovali v kauze krátenia dane
Právoplatne odsúdený podnikateľ Ladislav Bašternák je obžalovaný v ďalšej kauze, tentoraz týkajúcej sa krátenia daní v súvislosti s prevodom bytov vo Five Star Residence v Bratislave. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | TASR

Kauzy košického Bašternáka

V roku 2015 spôsobil Klein vážne zranenia dôchodkyni, ktorú svojím Porsche zrazil na priechode pre chodcov. Napriek protestu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára dostal len znížený trest – pokutu 700 eur.

Ľudia okolo Kleina pripravili o dom košického obchodníka. Podnikateľovi sa mal Klein vyhrážať zrazením jeho maloletého dieťaťa  autom. Od jari v tejto veci Klein čelí obžalobe.

Po odhalení Kleinovho podnikania na Aktuality.sk sa niekto neúspešne pokúsil na Kleinovom pozemku spáliť 600 kg účtovných dokladov firiem spojených s Kleinom.

Pre podozrenie z tunelovania  zadlženej firmy bol zaistený majetok Kleina v hodnote miliónov eur.

Z inej firmy, ktorá dlhovala pol milióna eur na dani , zasa Klein vyviedol majetok do svojich spriaznených spoločností.

Gabriel Klein predal NDS pozemky pod obchvatom Prešova za 2,5 milióna eur. Ako jediný si do zmluvy dokázal presadiť podmienky v jeho prospech.

Byt v Bonaparte, obchodný podiel vo firme, či strelné zbrane. Dražba Bašternákovho majetku sa blíži
Správkyňa konkurznej podstaty prezradila detaily o dražbe majetku Ladislava Bašternáka, ktorý aktuálne sedí v base, informuje Pluska. Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Peter Bachan