Takmer dva mesiace po sporných voľbách v Bielorusku pokračujú protesty (VIDEO)
06 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Takmer dva mesiace po sporných prezidentských voľbách stále pokračujú protesty v Bielorusku. V nedeľu policajti pomocou vodného dela rozohnali veľký dav, ktorý opäť vyšiel do ulíc Minsku, aby vyjadril svoj hnev a nesúhlas, informuje portál RT.


Účastníci demonštrácie požadovali rezignáciu dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý vyhral vďaka údajne zmanipulovaným voľbám v auguste. Polícia uskutočnila aj zatknutia.

Vodné delo však nestačilo na odplašenie demonštrantov. Údajne sa im podarilo ho čiastočne zneškodniť odstránením niektorých častí.

To údajne spôsobilo poruchu vozidla, pretože bolo natočené tak, že kolmo do vzduchu prúdil prúd kvapaliny, pričom voda dopadla na policajtov v okolí.





O zatknutí zatiaľ neexistujú žiadne oficiálne údaje. Miestna skupina pre ľudské práva však uviedla, že počas protestov v Minsku a niekoľkých ďalších mestách bolo zadržaných asi 70 ľudí.



Na nedeľňajšom zhromaždení v hlavnom meste bola podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax opäť obrovská účasť, pričom svedkovia odhadovali dav na zhruba 100 000 ľudí. Počet obyvateľov Minsku je okolo dvoch miliónov.



Tisíce ľudí protestujú v Minsku a ďalších mestách každý víkend od volieb 9. augusta. Podľa oficiálneho sčítania získal Lukašenko obrovský počet hlasov, opozícia však spochybnila ich výsledok a trvala na zmanipulovaní volieb.

62% Rusov by po skončení Putinovej vlády hlasovalo pre ženskú prezidentskú kandidátku
Mohlo by mať Rusko prvú prezidentku skôr ako USA? Podľa najnovšieho prieskumu sú takmer dve tretiny Rusov pripravené hlasovať pre ženskú vodkyňu, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár