Päť asteroidov smeruje k Zemi v najbližších dňoch
06 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Ďalší týždeň, ďalšie varovanie NASA pred hroziacim prívalom vesmírneho odpadu. Očakáva sa, že do štvrtka preletí okolo Zeme najmenej päť asteroidov, informuje portál RT.




Na úvod, asteroid 2020 RV2, merajúci zhruba polovicu výšky parížskeho Víťazného oblúka s priemerom zhruba 25 metrov, nás minie na bezpečných 5,69 milióna km. Ďalej, 6. októbra, asteroid 2020 RR2, s priemerom 26 metrov alebo ... o niečo väčším ako polovica slávneho francúzskeho orientačného bodu, nás minie s bezpečnou preletovou vzdialenosťou 6,2 milióna km.

V stredu to bude najväčšia z vesmírneho kvinteta vesmírnych skál, 46 metrov veľký (polovica výšky Sochy slobody) asteroid 2020 RK2, ktoré nás  obletí iba vo vzdialenosti 3,8 milióna km. Ten istý deň, s priemerom zhruba sedemkrát vyšším ako Shaquille O'Neal (15 m), asteroid 2019 SB6, sa na Zem pozrie z diaľky 4,5 milióna km. V neposlednom rade asteroid 2020 SR6 s polovičnou veľkosťou ako Víťazný oblúk (25m) preletí okolo Zeme v 2,7 milióna km vzdialenosti 8. októbra.

Lekári v Komárne čelili ťažkej skúške. Prvýkrát operovali pacienta s COVID-19
Chirurgovia komárňanskej nemocnice boli postavení pred naozaj ťažkú skúšku. V nedeľu popoludní niekoľko hodín operovali muža pozitívneho na koronavírus. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Nie je prekvapením, že vzhľadom na pretrvávajúci ponurý stav vecí, ktoré sužujú obyvateľov planéty Zem na všetkých stranách, sa dnes asteroidy začali výrazne prejavovať šibeničným humorom v priamom prenose.

Neškodný asteroid má dokonca prejsť okolo Zeme práve v čase amerických volieb. Takisto nás v decembri čaká zdanlivo nevyhnutný štrajk asteroidov, ktorý by mal zavŕšil tento prekliaty kalendárny rok. Niektorí nadšenci si teda užívajú vyhliadku na poslednú vianočnú večeru.

Našťastie z vesmíru momentálne nehrozí žiadne bezprostredné nebezpečenstvo. Iba množstvo potenciálnej skazy tu dole na Zemi.

Denné rekordy môžu byť nebezpečné strašenie, samotné číslo nehovorí nič
Matematik Richard Kollár z Univerzity Komenského sa zaoberá aj vývojom pandémie na Slovensku. Súčasné čísla nakazených nemuseli byť podľa neho také vysoké, pokiaľ by sa v predchádzajúcom období viac testovalo. Dobrá správa však je, že zatiaľ je u... Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Natália Sollárová