“Nová zmluva Start nebude”, tvrdí Sergej Lavrov a poukazuje na USA
06 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Nový START nebude kvôli jednostranným postojom USA, tvrdí predstaviteľ ruskej diplomacie Sergej Lavrov.


Podľa najvyššieho ruského diplomata sú podmienky, ktoré Washington navrhol, úplne jednostranné a ani v náznaku nezohľadňujú záujmy Moskvy. Povedú k „smrti“ dohody, vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Informoval o tom portál tass.com.

„Tento trend, bohužiaľ, zastávajú USA dosť neochvejne. Opustili UNESCO, Radu OSN pre ľudské práva a odstúpili od takmer všetkých zmlúv. Je to posledná strategická útočná dohoda o odzbrojení, ktorá teraz zomrie, pretože podmienky, ktoré USA navrhujú, sú úplne jednostranné a neberú do úvahy ani naše záujmy, ani skúsenosti z mnohých desaťročí, keď sa kontrola zbraní vykonávala k všeobecnej spokojnosti a bola vítaná všetkými krajinami sveta, “uviedol Sergej Lavrov.

Lavrov nevylúčil, že Washington sa najbližšie stiahne aj z WTO (Svetová obchodná organizácia - pozn. red. HD). „Bolo to tiež kritické a pokiaľ viem, stále blokuje činnosť orgánu na urovnávanie sporov WTO blokovaním menovania členov potrebných na dosiahnutie uznášaniaschopnosti,“ poznamenal minister.

Američania mali talent v diplomacii, ale stratili ho, poznamenal Lavrov
Americká diplomacia sa mení na zákerné umenie vymáhať požiadavky a ultimáta, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, pretože USA sa snažia obnoviť sankcie proti Iránu podľa dohody z roku 2015, ktorá už právne neplatí, informuje... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Moskva a Washington podpísali Opatrenia na ďalšie znižovanie a obmedzovanie strategických útočných zbraní v roku 2010. Podľa ich podmienok musí ktorákoľvek krajina znížiť svoje strategické útočné zbrane tak, aby na konci siedmeho roku po nadobudnutí platnosti a neskôr ich celkové množstvo nemalo presiahnuť 700 jednotiek rozmiestnených medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM), ponorkových balistických rakiet (SLBM) a ťažkých bombardérov, 1550 hlavíc a 800 operačných a raketometov a strategických bombardérov.

Zmluva bola uzavretá na obdobie desiatich rokov (do 5. februára 2021). Môže byť nahradená následnou dohodou pred uplynutím lehoty alebo predĺžená na základe vzájomnej dohody najviac o päť rokov (do roku 2026).

Moskva vyzýva Washington, aby sa zdržal odkladania predĺženia platnosti zmluvy, pretože podľa jej názoru ide o „zlatý štandard“ v oblasti odzbrojenia.

USA hrajú s Kurdmi v Sýrii "bezohľadné hry", tvrdí Lavrov
USA uskutočňujú „veľmi bezohľadné“ kroky v Sýrii a riskujú výbuch celého Blízkeho východu, tvrdí Lavrov Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár