Tureckí vojenskí piloti sa na oblohe (nielen) nad Karabachom správajú ako piráti
05 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Turecké letectvo je najagresívnejšie letectvo NATO. 


Ankara kategoricky poprela svoju účasť na nedávnej leteckej "nehode", ktorá sa podľa správ arménskych zdrojov odohrala na oblohe Náhorného Karabachu . Skončilo sa to zostrelením arménskeho vojenského prúdového lietadla Su-25 tureckou F-16 a smrťou pilota, ktorý nezaznamenal žiaden varovný signál, naznačujúci, že na jeho lietadlo boli vypálené aj rakety zem - vzduch. Bol to veľme neférový a „nerovný súboj“. Portál it.insideover.com pokračuje v téme.


Ak sa však táto udalosť potvrdí oficiálne, čakala by nás opäť demonštrácia toho, ako možno považovať Ankaru vo všetkých ohľadoch za „ najagresívnejšiu krajinu v oblakoch“.


„Viperi“ Recepa Tayyipa Erdogana , ako F-16 Fighting Falcon prezývajú tí, ktorí ich vedú do boja, sa naďalej zúčastňujú útočných akcií vo vzdušnom priestore mnohých oblastí sveta. Zostreľujú podľa viac alebo menej odôvodniteľných pravidiel boja lietadlá cudzích mocností, proti ktorým neboli formálne vyhlásené vojny . Platí to aj pre Suchoj Su-25 Arménsky „Froogfot“, zostrelený podľa informácií arménskeho ministerstva obrany tureckou F-16 „pochádzajúcou z azerbajdžanského územia“, a ktorý vstúpil do „arménskeho vzdušného priestoru“. Je najnovším v celom rade lietadiel,  ktoré boli zničené tureckými leteckými silami, verným spojencom Azerbajdžanu.

Turecko popiera tvrdenie, že jeho F-16 zostrelila arménsku stíhačku
Vyhlásenie Arménska o tom, že turecké vojenské lietadlo F-16 zaútočilo a zničilo jednu z Jerevanských stíhačiek Su-25, je nepravdivé. Trvá na tom hovorca prezidenta Erdogana. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Prvý prípad - možno najvýraznejší - sa datuje do roku 2015 . Vtedy sa Moskva zapojila do vojenskej intervencie na podporu Bašára Asada v dejisku sýrskej občianskej vojny. Narazila na „nevyberavé rozhodnutie ankarských bojovníkov", ktorí zostrelili „Fencer“ Suchoj Su-24 ruských vzdušných síl. Fencer sa podľa tureckej verzie "previnil" prienikom do vzdušného priestoru Ankary, keď bol zaneprázdnený útokom na konvoj sýrskych povstalcov. Ruská verzia tvrdí, že velenie vzdušných síl nasmerovalolietadlo späť na základňu, keď dve turecké F-16 naň zahájili paľbu zozadu. Pri tejto príležitosti sa obom pilotom podarilo navzájom katapultovať, jeden z nich však po zajatí sýrskymi povstalcami prišiel o život. Bolo to po prvýkrát od roku 1952, keď vojnové vojsko NATO vedome zostrelilo ruské lietadlo.

K druhému prípadu zostrelenia tureckými F-16 došlo v roku 2019. Keď Assadove lietadlá skončili v hľadáčiku rakiet typu vzduch-vzduch tureckých pilotov. Pri tej príležitosti to bol Albatros L-39 vládnych síl Damasku, ktorý bol zostrelený Ankarskými F-16. Tie spustili paľbu na cieľ z tureckého vzdušného priestoru. Pre pilota nebolo úniku.

Jerevan: Turecko pokračuje v arménskej genocíde (Frances Martel)
Komentár Francesa Martela (Breitbart) Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Aj keď podľa hovorcu tureckého prezidenta Erdogana „tvrdenie, že Turecko zostrelilo arménskeho bojovníka, je absolútne nepravdivé“, pochybnosti sú vzhľadom na predchádzajúce správanie oprávnené. Riziko eskalácie v oblasti Náhorného Karabachu necháme za rohom . Jerevanská vláda podporovaná Moskvou už vydala ultimátum , oznamuje, že je pripravená nasadiť strely Iskander pre prípad , že by sa ankarskí letci opäť zúčastnili bojov nad Karabachom - či už na podporu azerbajdžanských vojsk, alebo na ofenzívne operácie proti arménskemu letectvu.

V kontexte uvedeného možno  turecké letectvo - leteckú zložku NATO, ktorá lieta na lietadlách dodávaných Spojenými štátmi - považovať za jedno z najagresívnejších v rámci vzdušných síl aliancie, ktoré momentálne lietajú na oblohe. Spomeňme si na incident, počas ktorého sa aténski stíhači nedávno ocitli v situácii, keď museli „ vykopnúť “ zo svojho vzdušného priestoru F-16 vysielané z Ankary.

Jerevan: Turecko pokračuje v arménskej genocíde (Frances Martel)
Komentár Francesa Martela (Breitbart) Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Diana Zaťková