Prečo je Makó za mrežami? Dostali ho tam jeho nadutosť a vydieraná účtovníčka?
05 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó je vo väzbe za viacero vážnych obvinení. Zrejme aj preto, že mu hrozí basa na dlhé roky sa rozhodol spolupracovať s políciou.


Makó spolupracoval s mafiánskou skupinou takáčovcov, ktorej zhromažďoval informácie, varoval pred policajnými raziami či zasiahol, keď bol niektorý z nich stíhaný. Okrem podporovania zločineckej skupiny sa mal podľa denníka Pravda dopustiť aj nezákonného zadržiavania a vydierania, čo vyplýva z uznesenia, ktorým ho vzal súd do väzby. Posledná služba Makóa pre podsvetie sa mala stať v júni 2018, kedy sa už definitívne rozlúčil s možnosťou, že z neho bude prvý policajný viceprezident.
Namiesto povýšenia odchod

Ešte na jar v roku 2018 sa Makó po odchode Jaroslava Málika uchádzal o funkciu prvého viceprezidenta Policajného zboru. Riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy sa vtedy spomínal už ako istý nominant. Pre denník Pravda vtedy potvrdil, že o menovaní do tejto funkcie hovoril so všetkými poslednými ministrami od Roberta Kaliňáka cez Tomáša Druckera až po Denisu Sakovú. Nakoniec však neuspel a prvým viceprezidentom sa stala Jana Maškarová.

Dôvody, prečo Makó vysoký post v polícii nedostal, zverejnené neboli. Makó známy svojimi nadštandardnými majetkovými pomermi zostal teda naďalej pôsobiť v pozícii riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy, ktorú zastával od roku 2014. Napokon ale skončil aj tam, keď ho k 2. júnu 2020 odvolala dnes už tiež bývalá prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

Šéf kriminálky na finančnej správe Ľudovít Makó končí vo svojej funkcii
Ľudovít Makó končí ako šéf Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Ako informovala finančná správa, v stredu ho jej prezidentka Lenka Wittenbergerová odvolala z funkcie. Makó končí na poste riaditeľa KÚFS s účinnosťou od 2.... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | SITA

Aktívne pomáhal mafiánom

Problémom na jeho nevymenovanie do funkcie mohla byť aj jeho minulosť a väzby na podsvetie, pretože práve kvôli nim bol 17. septembra skoro ráno vo svojom dome v obci Jelenec neďaleko Nitry v rámci akcie „Boží mlyn“ zadržaný Národnou kriminálnou agentúrou. Po domových prehliadkach ho vyšetrovateľ obvinil zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, pre zločin obmedzovania osobnej slobody a pre obzvlášť závažný zločin vydierania.

„Nešlo o bežného príslušníka Orgánov činných v trestnom konaní, ktorý sa spreneveril svojmu povolaniu a svojou činnosťou vedome pomáhal zločineckej skupine v páchaní trestnej činnosti, ale o vysokopostaveného funkcionára, ktorý z titulu svojho postavenia vedome, sám alebo prostredníctvom ďalších osôb, zháňal informácie, ktoré následne predával zločineckej skupine. Rovnako z titulu svojho postavenia sa či už sám alebo sprostredkovane snažil vplývať na rozhodnutia OČTK a súdov vo vzťahu k členom zločineckej skupiny,“ uvádza sa v uznesení, ktorým sudca Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie Ján Giertli 19. septembra rozhodol o jeho vzatí do väzby.

Ľudovít Makó mal skutočne divné móresy. „Spájal“ štát s mafiou, teraz chce byť chráneným svedkom
Bývalému šéfovi daňovej kriminálky Ľudovítovi Makóovi pripisuje polícia aj vynášanie policajných informácií, ktoré mali končiť v zločineckej skupine. Jeho správanie bolo viac ako divné. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zvláštna „pomoc“ pri vyšetrovaní

Ľudovít Makó podľa polície podporoval známu bratislavskú mafiánsku skupinu takáčovcov. Spolupracoval s nimi údajne najneskôr od októbra 2011, kedy sa mal dopustiť aj obmedzovania osobnej slobody a vydierania. Podľa vyšetrovateľov ako zamestnanec súkromnej bezpečnostnej služby Abas SK Management prišiel zločineckej skupine pomôcť vyšetriť krádež stavebného materiálu zo skladov v logistickom centre, ktorého ochranu mala na starosti bezpečnostná služba tejto mafiánskej skupiny.

Keď sa mu nedarilo zistiť ako ku krádeži materiálu došlo, svoj nátlak začal stupňovať až k vydieraniu jednej zo zamestnankýň skladu. Na jeho nepodložené krivé obvinenia reagovala plačom. Makó napriek zjavnému zlému citovému rozpoloženiu svedkyne stupňoval obvinený nátlak na jej osobu a začal sa jej vyhrážať, že má dosť dôkazov, aby ju nechal zavrieť a argumentoval aj tým, že ju odsúdi za danej situácie každý sudca, po čom sa pod uvedenými hrozbami svedkyňa – poškodená „zlomila“.

„Následne jej obvinený uviedol, že musí podpísať zápisnicu na 100-tisíc eur, čo je jediná cesta, ako sa môže vyhnúť trestnému postihu a následnému väzeniu, že pokiaľ to neurobí, tak pôjde do basy,“ popisuje v uznesení prokurátor.

Mimoriadna správa: Príslušníci NAKA zadržali exšéfa colníkov Ľudovíta Makóa!
Elitní policajti podozrievajú bývalého šéfa finančnej správy z násilného trestného činu, informuje o tom denníkN na svojej webovej stránke. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zavarila mu vydieraná účtovníčka

Zúfalú a zlomenú ženu napokon v uzamknutom aute odviezli na notársky úrad, kde pod nátlakom naozaj podpísala notársku zápisnicu o uznaní dlhu vo výške takmer 101-tisíc eur. Výpoveď tejto svedkyne potvrdzuje i rozsudok okresného a neskôr aj krajského súdu v Bratislave, ktorý vlani v apríli potvrdil neplatnosť podpísaného záväzku. Makó priznal, že udalosti v sklade sa naozaj stali, ale nie spôsobom, ako je to uvedené v uznesení o vznesení obvinenia, údajne ale nevie o tom, že by sa žene vyhrážal alebo na ňu kričal a nútil do priznania. Tvrdí, že len predkladal na stôl rôzne doklady, ktoré preukazovali jej chybné účtovanie a žiadal ju o vysvetlenie, prečo účtovala takýmto spôsobom.

Polícia ale zadokumentovala aj ďalšie udalosti, kedy sa mal Makó zločineckej skupine pomáhať už ako šéf finančnej kriminálky. Ako riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy mal zabezpečil prostredníctvom ďalšej, doposiaľ nestotožnenej osoby, pôsobiacej na Finančnej spravodajskej jednotke, aby vo veci predaja pozemku a následnému toku finančných prostriedkov v celkovom objeme 1 560 000 eur, neboli po vykonaní zaisťovacej akcie na členov skupiny v roku 2017 v prípade nahlásenia neobvyklej obchodnej operácie zablokované účty spoločností, ako aj fyzických osôb, ktoré mali priamy súvis so zločineckou skupinou. „Za vyššie opisovanú činnosť obvineného bola jeho osobe vyplatená odmena. Následne časť finančných prostriedkov získaných z predaja pozemku v sume 100-tisíc eur bola vyplatená ako odmena za prepustenie z väzby čelného predstaviteľa skupiny na slobodu,“ tvrdí podľa portálu pravda.sk polícia.

Ľudovít Makó chce „spievať“. Vypovedať chce o prokurátorovi aj o ďalších činoch
Národná kriminálna agentúra zadržala v poslednom čase mnohých vysokopostavených ľudí a medzi nimi aj bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý je podľa obžaloby spájaný aj so zločineckou skupinou... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.