Jeruzalem patrí Turecku! Tvrdí Erdoğan a odvoláva sa na Osmanskú ríšu
05 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan varoval, že Jeruzalem „patrí“ Turecku vracajúc sa do minulosti, keď mala Osmanská ríša po stáročia kontrolu nad mestom. Ale to v roku 1917 skončilo, pripomína portál Breitbart.


Erdogan predniesol verejné vyhlásenie vo štvrtok, keď sa obrátil na tureckých zákonodarcov počas veľkého politického prejavu v Ankare. Povedal: "V tomto meste, ktoré sme počas prvej svetovej vojny museli zanechať v slzách, je stále možné naraziť na stopy otomanského odboja. Jeruzalem je teda naše mesto. Náš prvý qibla (smer modlitby v islame) al-Aksá a Skalný dóm (islamská svätyňa v centre Chrámovej hory)  v Jeruzaleme sú symbolickými mešitami našej viery. Toto mesto je navyše domovom svätých miest kresťanstva a judaizmu."

Ako píše Times of Israel, Osmanská ríša vládla Jeruzalemu od roku 1516 do 1917. Moderné Turecko, jej nástupnícky štát, už dlho proklamuje svoje nároky na sväté mesto a pravidelne odsudzuje Izrael za údajné pokusy o jeho "judaizáciu". Odsudzuje taktiež uznanie americkej administratívy Jeruzalemu za hlavné mesto Izraela v decembri 2017.

Deň jednoty v Berlíne - strety neonacistov s antifašistami
05 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Nárok Turecka na vlastníctvo a islamský majetkový záujem v meste vzdorujú tisíckam rokov akceptovanej múdrosti, ktorá potvrdzuje, že niektoré z najposvätnejších miest judaizmu sa nachádzajú na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme. Patria sem Chrámová hora a Západný múr v Jeruzaleme, hrobka patriarchov a matriarchov v Hebrone a Jozefova hrobka v Nábule.

To nezastavilo Erdoğana počas jeho zdĺhavého prejavu v tureckom parlamente, v ktorom nariekal nad osudom Jeruzalema a Palestínčanov a opätovne potvrdil jeho podporu Hamasu, islamistickej skupine, ktorá ovláda pásmo Gazy a Izrael, EÚ a USA ju považujú za teroristickú skupinu.

Tichý nepriateľ bombarduje arménske pozície v Karabachu, alebo drony útočia (video)
Drony obsadili oblohu nad Náhorným Karabachom a tvrdo zasahujú svoje ciele. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


„Ďalšou krízou, ktorú naša krajina a náš národ starostlivo sledujú, je útlak Palestínčanov zo strany  Izraela a ľahostajné praktiky, ktoré neberú ohľad na svojbytnosť Jeruzalema,“ uviedol na záver svojho prejavu. „Otázka Jeruzalema nie je pre nás bežným geopolitickým problémom. Súčasný vzhľad Starého mesta s jeho múrmi, bazárom a mnohými budovami, ktoré je srdcom Jeruzalema, postavil Sulejman Veľkolepý. Naši predkovia prejavovali svoju úctu pred stáročiami tým, že si toto mesto veľmi vážili.“

"Palestínsky ľud žije vo svätom meste už tisíce rokov, bol však okupovaný a došlo k porušeniu jeho práv," uviedol ďalej turecký vodca, ako informoval Times.

Pápež v novej encyklike vyzýva na "lepšiu politiku" slúžiacu spoločnému dobru
Pápež František vyzval vo svojej novej encyklike na globálnu zmenu myslenia a odsúdil "krátkozraký, prehnaný, zúrivý a agresívny nacionalizmus", aký v súčasnej politike naberá na sile. Z textu encykliky s názvom Fratteli tutti (Všetci bratia),... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Výzvy Turecka na intervenciu v Izraeli nie sú nové. Ako informovali správy Breitbart News, najvyšší náboženský predstaviteľ Turecka sa v júni zaviazal, že bude pokračovať v globálnom boji islamu o nadvládu, „kým nebude Jeruzalem úplne slobodný“, a vyzval moslimský svet, aby sa postavil proti Izraelu.

"Nikdy nebude možné, aby sa moslimovia vzdali požehnaného mesta," uviedol prezident pre náboženské záležitosti Ali Erbas v komentároch v tureckom jazyku, ktoré priniesli médiá T24 a preložil denník  Jerusalem Post .

Podľa Erbasa má Izrael a jeho hlavné mesto pre islamský svet „univerzálnu hodnotu“. Jeho názory odrážajú názory tureckého ministra zahraničia Mevluta Čavušoglua, ktorý nedávno povedal: „Umma (islamská komunita) sa nikdy nevzdá suverénneho palestínskeho štátu s hlavným mestom Quds al-Šaríf.“

Belgickí lekári požadujú koniec nezmyselného „boja“ s koronavírusom
Belkickí lekári požadujúci koniec nezmyselného "boja" s koronavírusom zároveň vyzývajú médiá, aby prestali robiť jednostrannú „hlásnu trúbu“ a dali konečne priestor významným odborníkom. Uviedol portál American Institute for Economic... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič