Facebook ako zástierka pre CIA (Vladimír Prochvatilov)
05 | 10 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Najväčšia sociálna sieť na svete, Facebook, je úzko prepojená so CIA a za svoj vznik vďačí dokonca americkej spravodajskej komunite. 


Jedným z prvých investorov Facebooku bola  spoločnosť Accel Partners, ktorá udržuje kontakty s fondom rizikového kapitálu CIA In--Q-Tel


Spolupráca Facebooku s americkými spravodajskými službami vyšlaprvýkrát najavo, keď Edward Snowden zverejnil dokumenty, ktoré dokazujú, že Facebook spolu so spoločnosťami Microsoft, Google, Yahoo!, YouTube, Skype a Apple poskytuje CIA a NSA prístup k svojim serverom s údajmi o používateľoch.


Tento škandál vyvolal veľký šum, po ktorom svetoví internetoví giganti a riaditeľ amerických tajných služieb James Clapper vyhlásili, že sa to už opakovať nebude. A nedávno sa ukázalo, že CIA a Facebook sa vydali inou cestou, oveľa pochybnejšou. Teraz Facebook otvorene spolupracuje so CIA a dokonca verbuje svojich používateľov, aby pracovali pre americké spravodajské služby. Pričom zadarmo, na dobrovoľníckej báze.


Facebook podporuje popieranie holokaustu
Podľa nedávnej správy Inštitútu pre strategický dialóg (ISD) s názvom „Hosting 'Holohoax': a Snapshot of Holocaust Denial Across Social Media" propaguje Facebook na svojej platforme popieranie holokaustu Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Mário Martinka

... V marci 2020 sa v Springfielde (USA) uskutočnilo 38. Jarné sympózium spravodajských služieb (Spring Intelligence Symposium), ktorého hlavnou témou bola diskusia o cieľoch a prioritách novej Národnej bezpečnostnej stratégie, ktorú koncom roka 2017 odprezentoval Donald Trump.


Jadro americkej stratégie, tak ako predtým, tvorí princíp „mier prostredníctvom sily“ (Peace through Strength). Teraz by sa mal dosiahnuť nielen nadradenosťou v zbraniach a riadiacich systémoch, ale aj prostredníctvom „anticipačnej rozviedky“, to znamená predpovedania možných hrozieb a prognózovania udalostí, ktoré prispievajú k ich vzniku.


Anticipačná rozviedka sa stala jednou z najvyšších priorít americkej vládnej agentúry Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), ktorá bola vytvorená v roku 2006 na financovanie vývoja prognostických technológií na odvrátenie budúcich globálnych kríz a konfliktov, ako aj identifikovania potenciálnych možností, s pomocou ktorých môžu USA získať výhodu pred konkurenciou. IARPA je podriadená riaditeľovi tajných služieb USA a plní úlohy v záujme CIA a NSA.


Hlavným nástrojom anticipačnej rozviedky sú operácie s veľkými dátami (Big Data). V priebehu niekoľkých rokov (od roku 2010 do roku 2017) bolo zrealizovaných viac ako tucet projektov, ako napríklad spoločný projekt so spoločnosťou Google, Recorded Future, prediktívna platforma P2I (Precise Predictive Intelligence) - tvorba nových dátových tokov na TwitteriDunami  - kontrolór združení a centier vplyvu na Facebooku, Twitteri a Instagrame; Geofeedia - monitoring pohybu más obyvateľstva.


Súboj technologických gigantov. Facebook si sťažuje na Apple
Apple si poštval proti sebe Facebook v oblasti reklamy. Dôvod: Aktualizácia aplikácií pre iPhone pomôže spoločnosti Apple v obchode s reklamou , píše nemecký FAZ. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová

Výsledky týchto projektov však boli sklamaním, hoci niektoré z nich boli financované CIA. Horizont prediktívnych možností sociálnych nestabilít, konfliktov a teroristických útokov bol na obdobie 3 - 5 dní, čo môže vyhovovať iba priemernému človeku, ktorý sa cez víkend chystá na piknik a zaujíma ho víkendové počasie. Svetová prax ukazuje, že prognózovanie sociálnych konfliktov a protestov si vyžaduje prediktívny horizont niekoľkých týždňov a v prípade vojenských operácii - minimálne šesť mesiacov.


Medzi úspechmi americkej anticipačnej rozviedky uvedenými vo verejne dostupných zdrojoch boli tieto prognózy na rok 2012: vznik protestného hnutia v prezidentských voľbách v Mexiku; vypuknutie  série protestov okolo zosadenia paraguajského prezidenta Fernanda Luga. Tieto prognózy vypracoval tím odborníkov z Virginia Tech, ale táto skupina vedcov, ako sme písali,  sa vôbec nezaoberá prognózovaním, ale organizovaním sociálnych protestov v rámci projektu EMBERS („Tlejúce uhlíky“). To znamená, že nešlo o prognostickú, ale o projektovú činnosť, a ukazuje sa, že tím prognostikov z IARPA a CIA sa v skutočnosti nemá čím chváliť.


Najhoršie to bolo s presnosťou predpovedí. S veľkým úsilím sa tímu intelektuálov pod vedením profesora psychológie a sociológie Philipa Tetlocka podarilo znížiť priemernú chybu predpovede zo 48 na 39 percent. Pripomenieme, že predpovedanie s pomocou vyhadzovania mince dá 50-percentnú chybu, čo nie je oveľa horšie, ale oveľa lacnejšie.


Facebook tvrdo scenzúroval Trumpa a Twitter ho dokonca zablokoval
Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že odstránila odkaz zo stránky amerického prezidenta Donalda Trumpa, lebo obsahoval "škodlivé dezinformácie o ochorení COVID-19". Rovnako aj Twitter v stredu oznámil, že dočasne zablokovala oficiálny účet... Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

A tak bol v roku 2018 zahájený projekt SWARM (‘’Roj’’), ktorý je zameraný na testovanie schopností kolektívnej mysle, alebo, ako je teraz v móde hovoriť, „múdrosti  davov“ (The Wisdom of Crowds).


V lete tohto roku  sa konala ďalšia etapa projektu SWARM s názvom HUNT CHALLENGE 2020. Účelom tejto fázy bolo posúdiť, nakoľko silná je ‘’múdrosť davu“ neprofesionálnych dobrovoľníkov získaných prostredníctvom Facebooku v porovnaní s prácou profesionálnych analytikov tajných služieb z krajín „piatich očí“ (USA, Veľká Británia, Austrália, Nový Zéland).


Účastníkom súťaže boli pridelené štyri úlohy: geolokácia, flexibilita myslenia, schopnosť identifikovať slabé miesta v spravodajských správach a predpovedať aktivitu pirátov.


Dobrovoľníci prijatí cez Facebook odviedli pri týchto úlohách vynikajúcu prácu a prekonali výsledok profesionálnych rozviedčikov. Dôvod takéhoto nečakaného výsledku bol podľa tvrdenia organizátorov projektu jednoduchý. Dobrovoľníci riešili problémy kolektívne, neustále si vymieňali názory, čo  znamená, ze komunikovali kompetentne a robili brainstorming. A rozviedčici, ak veriť oficiálnej verzii, filozofovali na základe princípu „každý za seba“ a v skúške pohoreli.


Dá sa predpokladať, že celým zmyslom HUNT CHALLENGE 2020 bolo otestovať prácu tajných služieb s dobrovoľníkmi zo sociálnych sietí v oblasti predpovedania udalostí a hrozieb, ktoré zaujímajú špionážnu komunitu. V tomto prípade IARPA a CIA otestovali možnosti gigantickej siete Facebook, ktorej počet používateľov dosahuje 2,5 miliardy.


Do bojkotu Facebooku sa zapojila aj britská Labouristická strana
Britská Labouristická strana sa pripojila ku kampani Stop Hate for Profit, ktorej organizátori vyzvali firmy, aby počas júla neinzerovali na sociálnej sieti Facebook, pretože podľa nich spoločnosť nerobí dostatočné kroky na odstránenie nenávistných... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA

Po úspešnom testovaní sa spoločnosť Facebook rozhodla, že americkú rozviedku, ktorú zrodila, oslobodí od nákladov, ktoré sú spojené s predpovedaním budúcnosti a  vytvorila  vlastnú platformu Facebook Forecast. Je to mobilná aplikácia, ktorá umožňuje koordinovať prácu komunít prognostikov, vytvárajúcich individuálne prognózy.


Úlohou platformy Facebook Forecast nie je iba prognózy generovať, ale aj identifikovať „super prognostikov“ formou ratingu „reputácie“ najlepších prognostikov-dobrovoľníkov.


„...Vďaka Forecastu má Facebook v súčasnosti mimoriadne spoľahlivé prieskumy, ktoré môže predávať všetkým typom organizácií, ako sú politické skupiny, inzerenti a finanční špekulanti “,  uviedol  ruský internetový expert Sergej Karelov.


A CIA a NSA mali príležitosť, bez toho, aby na seba upútali pozornosť, pod rúškom Facebooku zhromaždiť dôverné informácie a plánovať budúcnosť, prezentujúc túto prácu ako objektívne predpovede.


Kotleba, komsomolci a ohrozená zvrchovanosť Slovenska
Na Slovensku sa dnes stali rôzne neuveriteľné veci. Po Piešťanoch pobehovala živá zebra ako zo Safari. Mičovskému nefunguje ministerstvo a Kotlebovi Facebook vymazal video. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič