Súd v Jemene odsúdil Trumpa na smrť
04 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Súd v jemenskej provincii Sa'ada vydal vo štvrtok rozsudky trestu smrti pre desať prominentných osôb vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa za ich údajnú trestnú spoluúčasť na nálete z roku 2018, pri ktorom údajne zahynulo 43 ľudí vrátane 29 detí, uviedol pre portál Breitbart John Hayward.


Nálet dňa 9. augusta 2018, bol vykonaný pomocou Saudmi vedenej koalície, ktorá zasiahla menom medzinárodne uznávanej jemenskej vlády proti Hútskym povstalcom . Saudská koalícia uviedla, že štrajk bol zameraný na povstalcov, ktorí predchádzajúci deň podnikli smrtiaci raketový útok na južnú Saudskú Arábiu.


Saudskoarabskí úradníci uviedli, že nálet bol namierený proti vojenským cieľom v blízkosti trhu Dahyan v Sa'ade, známej pevnosti Hútiov neďaleko saudských hraníc. Počas útoku bol zasiahnutý autobus plný civilistov. Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že jedna z jeho nemocníc prijala telá 29 detí zabitých pri útoku a ďalších 30 zranených detí. Saúdovia obvinili Hútíov zo zámerného použitia civilného obyvateľstva ako ľudských štítov pre svoje vojenské prostriedky, zatiaľ čo Hútíovia obvinili Saudov zo spáchania vojnového zločinu.

Ruské ministerstvo zahraničia varuje, vzťahy medzi Moskvou a Berlínom sú zničené
Ruské ministerstvo zahraničia oznámilo kolaps vzťahov medzi Moskvou a Berlínom. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Saudská koalícia vyšetrila útok na trhu Dahyan spolu s ďalšími dvoma kontroverznými vojenskými akciami vo februári 2020 a začala bojové konania proti zúčastneným letovým posádkam. Súd v Sa'ade vo štvrtok vydal rozsudky smrti za útok na Trhy Dahyan proti Trumpovi, bývalému ministrovi obrany Jimovi Mattisovi, šéfovi štábu vzdušných síl vo výslužbe generálovi Nortonovi Schwartzovi, saudskému kráľovi Salmánovi bin Abdulazizovi, saudskému korunnému princovi Mohammedovi bin Salmánovi, veliteľovi saudských kráľovských vzdušných síl princovi Turki bin Bandar bin Abdulaziz al-Saud a prezidentovi Abdrabbuh Mansur Hadi, medzinárodne uznávanej hlave jemenského štátu.

Taktiež boli na smrť odsúdení Hadiov viceprezident Alí Mohsen Saleh al-Ahmar, bývalý jemenský premiér Ahmed bin Obeid Daghr a jemenský minister obrany Mohammed Ali al-Maqdashi. Prezident Hadi žije v Saudskej Arábii od doby, čo povstanie Hútíov dobylo hlavné mesto Saná - húthsky súd ho označil za „zločinca na úteku“.

400 000 Európanov zomiera ročne kvôli znečistenému ovzdušiu
Najnovšie zistenia Európskej environmentálnej agentúry: V Európe nie je životné prostredie všade v poriadku, najmä vo východnej Európe zomiera veľa ľudí z dôvodov, ktorým sa dá vyhnúť, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Okrem rozsudkov smrti boli obžalovaní odsúdení na zaplatenie pokuty desať miliárd dolárov príbuzným ľudí zabitých pri útoku v roku 2018. Americkí úradníci boli s prípadom spojení prostredníctvom predaja zbraní USA do Saudskej Arábie.

Napriek rozhodnutiu Hútskeho súdu, sa dá s miernym optimizmom hovoriť o možnom konci dlhej a krvavej jemenskej občianskej vojny, pretože bojujúce strany sa dohodli na výmene viac ako tisíc väzňov. OSN označila výmenu väzňov ako „vzácny“ úspech, ktorý by mohol viesť k rokovaniam o prímerí.

„Cieľ tejto dohody je čisto humanitárny. Vytvorí tiež pevnú základňu pre dialóg a pre dosiahnutie komplexného politického riešenia,“ uviedol hovorca saudskoarabského vojska plk. Turki al-Maliki pri oznámení výmeny.

Podľa prieskumu sú demokrati „šťastní“ z toho, že Trump dostal Covid-19
Prekvapivo veľká časť demokratických respondentov nového prieskumu uviedla, že sú „šťastní“ z toho, že sa prezident Donald Trump nakazil koronavírusom, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Marek Molnár