Rusko-európska spolupráca obetovaná ambíciám USA (Frank Elbe)
04 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Franka Elbeho (RT)


Zjednotenie Nemecka pred 30 rokmi mohlo začať éru bezprecedentnej spolupráce medzi USA, Európou a Ruskom, uviedol pre portál RT nemecký ex-diplomat Frank Elbe. Napriek tomu si Washington vybral nadvládu nad lukratívnym partnerstvom.


Dňa 3. októbra oslávilo Nemecko deň národnej jednoty - sviatok, ktorý predstavuje okamih, keď sa kapitalistické západné Nemecko a socialistické východné Nemecko opäť oficiálne spojili do jedného štátu. Keďže Moskva mala stále situáciu na Východe pod kontrolou, nemohlo by dôjsť k historickému zjednoteniu bez tichej podpory vtedajšieho sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova. Ten opakovane vyhlásil, že Nemci by si mali určovať svoj osud sami.


Po zjednotení nasledovalo prijatie Parížskej charty pre novú Európu - univerzálneho dokumentu podpísaného 32 európskymi národmi vrátane bývalých členov sovietskeho bloku, ako aj USA a Kanady. Mohlo to pomôcť Európe opustiť dedičstvo studenej vojny a pripraviť pôdu pre priestor jednotnej spolupráce „z Vancouveru do Vladivostoku“, povedal pre RT Deutsch nemecký veterán a diplomat, bývalý nemecký veľvyslanec v Poľsku, Indii, Japonsku a Švajčiarsku, Frank Elbe.





Ruská FSB zadržala jadrového vedca, ktorý je podozrivý z prezrádzania tajných technológií a štátnych tajomstiev
Ruský fyzik je obvinený z prezrádzania štátnych tajomstiev po tom, čo vykonával výskum vo fyzikálnom laboratóriu v Číne, pričom kvôli bezpečnostným opatreniam spojeným s Covid-19 sa tam nemohol vrátiť, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Marek Molnár


„Keby sa to stalo tak, ako sme sa v tom čase rozhodli a bola vytvorená zóna spolupráce od Vancouveru po Vladivostok, všetci, vrátane Západu, Ruska, bývalých sovietskych štátov a Američanov, by z toho mali prospech. Nehovoriac o strategickom hľadisku,“ uviedol. "To by bola neuveriteľná synergia v politických a ekonomických oblastiach."

Nádeje na svetlejšiu budúcnosť však nakoniec zmarili geopolitické ambície Washingtonu, pretože Amerika sa rýchlo vyhlásila za jedinú superveľmoc a prijala stratégiu „kontroly“ nad zvyškom sveta. Vrátane Európy a bývalých sovietskych štátov, namiesto toho, aby sa pokúsila vybudovať spoluprácu s nimi. "Robíme obrovský krok späť - späť do studenej vojny," uviedol Elbe a dodal, že Európa a USA opustili nástroje úspešného riešenia kríz, ktoré používali v minulosti.

Štyroch slovenských diakonov zo Žiliny vysvätili v Ríme
V rímskom Kostole sv. Ignáca z Loyoly boli vysvätení za diakonov štyria slovenskí bohoslovci študujúci vo Večnom meste, alumni Pápežského kolégia Germanicum et Hungaricum. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Logika nadvlády a konfrontácie, ktorú zastáva americké zriadenie, otravuje nielen vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou, ale aj medzi USA a ich spojencami v Európe, a to nielen preto, že Amerika už niektorých z nich vrátane Nemecka nevníma ako spojencov.

„Zdá sa, že Američania nás (Nemcov) počítajú medzi svojich imaginárnych protivníkov a veria, že im bránime uspieť v ich ... politike dominovania nad Euráziou,“ uviedol Elbe v súvislosti so správami niektorých amerických think-tankov ako Stratfor, ktoré definujú ekonomickú spoluprácu medzi Ruskom a Nemecko ako hrozbu pre strategické záujmy Ameriky, zatiaľ čo Berlín sa nazýva zdrojom nebezpečenstva pre integritu NATO.

Nová teória - vírus potrebuje na šírenie živých, nie mŕtvych, preto oslabol
Alebo inak - Covid zmutoval, napáda nás možno ešte intenzívnejšie, ale je "proti jeho záujmom" ľudí zabíjať. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Tvrdá opozícia Washingtonu voči projektu plynovodu Nord Stream 2, do ktorého sú zapojený ruský plynárenský gigant Gazprom, ako aj veľké európske energetické korporácie ako Shell, Engie, Uniper a OMV, sú len špičkou ľadovca, domnieva sa Labe. „Američanov len desí skutočnosť, že Európa uskutočňuje svoju vlastnú nezávislú politiku. Prepojujú Nord Stream 2 s Nemcami, hoci nejde o nemecko-ruský projekt, ale o projekt, do ktorého sú zapojené európske spoločnosti, a ktorý sa teší veľkej podpore aj od ostatných účastníkov. “

"Naši spojenci nás teraz považujú za výtržníkov," uviedol diplomat a dodal, že je to všetko preto, lebo Washington obviňuje Berlín z túžby udržiavať "špeciálne vzťahy" s Ruskom. Elbe verí, že v nich nie je nič skutočne „špeciálne“. Vysvetľuje, že o ide iba o pragmatický prístup.

Erdogan plne podporuje bratský Azerbajdžan proti "arménskej okupácii"
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že Turecko bude stáť po boku Azerbajdžanu v konflikte s Arménskom o sporný región Náhorný Karabach a vyzval ho, aby pokračovalo v útoku a vyháňalo arménske sily, uviedol portál RT. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Ex-diplomat tiež tvrdí, že je najvyšší čas, aby si Európa osvojila tento pragmatizmus aj vo vzťahoch s Ruskom, pretože neustále sankcie a neustále lekcie Moskve doteraz neviedli Európu nikam, iba poškodili ekonomiku kontinentu.

"Naliehavo sa potrebujeme zbaviť starých zvykov," uviedol Elbe a vyzval európske národy, aby sa aktívne zapojili do spolupráce s Moskvou v rámci formátu Rusko-NATO a Normandskej štvorky, určenej na riešenie ukrajinskej krízy ako aj na začatie postupného zmierňovania sankcií.

Ochrániť pred koronou môže i sezónne prechladnutie
Americkí vedci zistili, že ak ste boli prechladnutý a máte už potrebné protilátky, dokážu vás ochrániť i pred Covid-19. Uviedla Volgogradská pravda. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič