Neškodná "maryška"? Rátajte s neplodnosťou či spontánnymi potratmi!
04 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Marihuana je dobrý sluha, ale zlý pán. Pri jej užívaní vám hrozí, že budete mať lenivé spermie a ženy dvojnásobné riziko spontánnych potratov.


Konope používané pod dohľadom lekára ako liek nám môže poslúžiť, ale dlhodobé fajčenie marihuany, ktoré si "ordinujeme" sami, je spojené s rizikami. Patrí medzi ne okrem iného zhoršenie pamäti, schopnosti učenia, spomalenie reflexov, zníženie plodnosti u mužov a spojitosť tiež vedci našli s rizikom mŕtvice a srdcového infarktu. Varuje portál lidovky.cz.


Konope je jednou z najstarších plodín, ktorú ľudstvo využíva tisíce rokov. Vyvinula sa na juhozápadných svahoch Himalájí, odkiaľ sa rozšírila prakticky do celého sveta. Marihuanu preukázateľne poznali už naši dávni predkovia, od pravekých zberačov a lovcov až po neolitických poľnohospodárov. Zmieňuje sa o nej dokonca Biblia aj staroindické védy.

"Marihuana sa po tisícročia používala pre svoje liečebné a, spirituálne účinky. V Európe už Gréci, severské aj iné národy v histórii používali konope na zmiernenie bolesti pri pôrode, zraneniach či pri bolestiach zubov. Nebezpečnú drogu z nej urobila až hystéria v postmodernej dobe. Až v posledných rokoch sa konečne lekárske použitie marihuany opäť objavuje pri najrôznejších diagnózach. Hoci jej používanie nie je celkom bez rizika, vieme, že jej spoločenská škodlivosť je v porovnaní s alkoholom nižšia. Objavujú sa však dôkazy, že pravidelné užívanie marihuany môže mať negatívne dôsledky pre ľudskú reprodukciu, "uvádza lekárka a riaditeľka brnianskej reprodukčnej kliniky Repromeda Kateřina Veselá.

Hnutie Progresívne Slovensko vyzýva vládu, aby prijali legislatívu, ktorou sa dekriminalizuje marihuana
Hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva vládu, poslankyne a poslancov, aby prijali zmenu trestnej legislatívy, ktorou sa marihuana dekriminalizuje. Podľa Progresívneho Slovenska sa musí zmeniť aj koncept a prístup na úrovni štátu k tejto... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | SITA


Znepokojujúce výsledky priniesol aj vlaňajší výskum univerzity v Bostone, ktorý ukázal, že konzumenti marihuany môžu mať vážne problémy s reprodukciou. Do štúdie sa zapojilo 1400 dvojíc, ktoré sa rozhodli počať dieťa. Zistenia boli vskutku závažné. Ukázalo sa, že muži, ktorí si doprajú konzumácii marihuany aspoň raz týždenne, vystavujú svoje partnerky až dvakrát vyššiemu riziku samovoľného potratu.

Hlavným dôvodom týchto potratov bola pravdepodobne degenerácia spermií v dôsledku fajčenia konope. Poškodená spermia vajíčko síce dokáže oplodniť, jej vady ale zabránia správnemu vývoju plodu a dôjde k potratu.

Vedci z rímskej univerzity Tor Vergata vydali koncom roka 2019 štúdiu, ktorá popisuje pôsobenie kanabinoidov, látok obsiahnutých v rastlinách konope, na ľudský kanabinoidných systém, ktorý má kľúčový vplyv na celý rad životných funkcií, vrátane príjmu potravy či rozmnožovania. Počas výskumu sa zistilo, že kanabinoidy zohrávajú zásadnú úlohu pri obnove spermií a každé narušenie systému tvorby spermií vedie k poruche mužskej plodnosti.

"U pravidelných užívateľov marihuany môže nastať častejšie potrat. K počatia často ale vôbec nedôjde, lebo je znížená ako pohyblivosť spermií, tak aj ich schopnosť prežívania. Pravidelným fajčiarom preto odporúčame sa proti počatiu chrániť a snahu o dieťa začať až po určitej dobe abstinencie, "dodáva Kateřina Veselá.

SaS víta zámer Ministerstva zdravotníctva vyradiť CBD zo zoznamu psychotropných látok
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová a predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (obe SaS) vítajú zámer Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR vyradiť kanabidiol (CBD) zo zoznamu psychotropných látok. Upozorňujú že nejde o... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | TASR


Podľa amerických vedcov z Národného inštitútu pre zneužívanie drog v americkej Bethesde môže byť pravidelné fajčenie "trávy" spojené so vznikom cievnych chorôb - srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. S konzumáciou marihuany sa totiž zvyšuje v krvi množstvo proteínu, ktorý je spojený so vznikom spomínaných ochorení. Tento takzvaný apolipoproteín C-III má zabrániť enzýmom v rozklade tukov, čo následne vedie k ich vyššej koncentrácii v krvi. Ale viac tukov v krvi môže potom viesť k upchávaniu ciev.

Výskum, ktorého výsledky uverejnil časopis Molecular Psychiatry, sa uskutočnil na osemnástich dlhodobých fajčiarov konope, ktorí vyfajčili až tristo päťdesiat cigariet marihuany týždenne. Porovnávaní boli so dvadsiatimštyrmi dobrovoľníkmi, ktorí "trávu" nefajčili nikdy. V ich testoch bol zistený veľký rozdiel - u fajčiarov sa vyskytovala vysoká hladina apolipoproteínu C-III.

Zatiaľ nie je jasné, či po abstinencii od užívania kanabisu dôjde u konzumentov k "porovnateľnému" zdravotnému stavu s abstinentmi, alebo či je efekt dlhodobý. Podľa štúdie v Molecular Psychiatry tiež nie je možné závery aplikovať na príležitostných konzumentov, pretože meranou vzorkou boli skutočne náruživí fajčiari marihuany.

Rekreačné fajčenie konope však so sebou podľa niektorých odborníkov prináša zhruba rovnaké zdravotné komplikácie ako umiernené pitie alkoholu, ale riziká by sa nemali podceňovať. Ukazuje sa, že užívatelia "trávy" môžu častejšie trpieť depresiami, úzkosťou, panikou alebo psychózami. Prejavy a ich miera sú však individuálne a závislé na vrodených predispozíciach. Ženy sú podľa výskumov k negatívnym symptómom až dvojnásobne náchylnejšie.

Starí Izraeliti pálili počas náboženských rituálov marihuanu
Výskumníci dospeli k záveru, že Izraeliti drogu pálili s cieľom navodenia príjemných stavov medzi veriacimi. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | SITA